lørdag den 1. februar 2014

Flødegratinerede jordskokker og knoldfennikel - LCHF

Flødekartofler kan man vel savne i ny og næ - især hen over vinteren - men sådan behøver det ikke være, for man kan lave forskellige retter, der sagtens kan erstatte kartoffelretterne. Én af dem ser I her - nemlig et dejligt fad med flødegratinerede jordskokker og knoldfennikel.

Man må endelig ikke tage fejl, når man kigger på den stivelse, om jordskokker indeholder. Det er nemlig IKKE den samme type der er i jordskokker sammenlignet med kartofler. Selvom jordskokker kan minde lidt om kartofler, er der flere forskelle. Kartoffelplanten hører til natskyggefamilien ligesom tomat og peberfrugt, mens jordskok hører til kurveblomstfamilien. Både kartoffelknolde og jordskokker er stængelknolde (rhizomer) og fungerer som lager- og formeringsorgan for planten, men indholdsstofferne er forskellige. I kartofler lagres energien som stivelse, men jordskokker indeholder i stedet et andet sukkerstof: Inulin.


Inulin nedbrydes ikke af menneskets fordøjelsesenzymer og passerer stort set ufordøjet igennem mavesæk og tyndtarm. Det nedbrydes af tyktarmens mikroflora, og medvirker derfor til en sund tarmflora.
Informationen er hentet hos Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri - Danmarks JordbrugsForskning: Jordskok - en gammel dansk grønsag, hvor du kan læse mere (i PDF dokument).

Summa summarum er, at jordskok kan indgå i en LCHF diæt - med mindre man kører den helt strikse udgave.
Her kommer så opskriften på retten, som iøvrigt er et billig tilbehør, især på denne tid af året. 600 gram jordskokker kan fås til omkring 5 kroner og fennikel til omkring 6 kr./stk.

Du kan f.eks. servere retten som tilbehør til:
frikadeller (klik her for opskrift),
oksekødsboller med blødende hjerte (klik herfor opskrift)
saftige hakkedrenge med hemmelig ingrediens (klik her for opskrift)
flæskesværspanerede karbonader (klik her for opskrift)

Ingredienser:

600 gr. jordskokker
1-2 knoldfennikel (afhængigt af størrelse)
2-3 dl. fløde 38%
150-200 gr. flødeost (eller fløde-pikantost)
Evt. 1 æg
2-3 fed hvidløg
1 spsk. løgpulver (kan udelades)
1-2 tsk. Herbamare urtesalt
1/2 tsk. revet muskatnød
Et drys peber
Evt. 150 gr. revet mozzarella eller revet cheddar
1 rød snackpeber

Fennikel skæres i passende stykker og skrællede jordskokker skæres i relativt tynde skiver. Begge dele lægges i et lille, smurt lasagnefad.
Fløde og flødeost piskes/røres sammen med presset hvidløg og alle krydderier og evt. et æg, hvis man gerne vil have et mere stabilt resultat.
Ostesaucen hældes over grøntsagerne, og der sluttes af med revet ost og snackpeber i skiver eller mindre stykker.

Fadet stilles i en 175 grader varm ovn i 45-60 minutter. Dæk retten til med folie, når peberfrugten begynder at brune.
Efter tilberedningstiden, må retten gerne trække lidt og kan tildækkes med et viskestykke over folien, så den ikke taber varmen.

Velbekomme!

7 kommentarer:

Merete sagde ...

For dælen da, hvor smager det bare godt. Har lavet det for første gang her til aften og jeg spiste alt alt alt for meget. Glemte helt "Spis kun til du er mæt" ;-)
Det er helt sikkert ikke sidste gang, at jeg tilbereder jordskokker på denne måde.

Jette Daugaard Christensen sagde ...

Hej Merete.

Ja nu er jeg jo selvfølgelig glad for, at du kan li' retten :-) Og beklager så, at den ligefrem er så god - ha-ha - at man glemmer at stoppe med at spise, når man er mæt. Merete, hvis I alligevel har levnet lidt, så kan jeg sige, at den er mindst lige så god dagen efter, gratineret med et godt lag ost.

Hilsen Jette

Unknown sagde ...

Hej Jette.
Tak for en god opskrift, hold da op det smager godt.
Jeg har aldrig brugt jordskokker før, men synes ikke de blev ordentligt møre ligesom kartoflerne normalt gør, hvordan blev dine? Måske der bare skal være lidt bid i:-)

Jette Daugaard Christensen sagde ...

Hej Tina.
Dejligt, at retten faldt i din smag. Jeg er også glad fir den - også selv om der er lidt mere bid i end i kartofler.
Jeg fik et godt råd fra en veninde, som har erfaret, at man - som man også kan gøre med kartofler - kan koge de skivede jordskokker en 10-minutters tid, før de bruges i retten - så bliver de en anelse mere (og i hvert fald hurtigere) møre.
Mvh. Jette.

Unknown sagde ...

Super, tak for FIF, det kan forsøges næste gang :-)

Anonym sagde ...

Hej ... hvor mange personer er det til??? Mvh Mette

Jette Daugaard Christensen sagde ...

Hej Mette.

Her er til 4 personer (mindst). Spis ikke for meget af retten, hvis det er første gang, du prøver at lave noget med jordskokker. Nogen erfarer, at jordskokkerne godt kan give lidt luft, om man så må sige :-) Men hvor mager retten bare godt..., så pyt!

Mvh. Jette

📌 Gem opskrift på Pinterest:

Translate