fredag den 14. februar 2014

Forårets fastelavnsboller - LCHF


Jeg kan vist godt afsløre, at der har skullet mere end ét forsøg til, før jeg syntes, at mine LCHF fastelavnsboller sad lige i skabet. Men nu er de godkendt - også af min datter, så tiden er inde til at poste opskriften.
Jeg kunne godt have tænkt mig, at mine fastelavnsboller var med indbagt fyld, for sådan har fastelavnsbollerne været i mit barndomshjem, og også de gange, jeg selv har bagt fastelavnsboller på traditionel vis.
Nu er jeg - efter en del forsøg og med fryseren fyldt op med nybagte LCHF-fastelavnsboller - kommet til den erkendelse, at bollerne er gode nok, selv om de først bliver fyldt umiddelbart før servering.

TIP: Vil du alligevel gøre forsøget med indbagt sukkerfri kagecreme eller marcipan i fastelavnsbollerne, så foreslår jeg dig at bruge store muffinforme, hvor du lægger lidt af dejen i bunden, bager 15 minutter, hvorefter du lægger en klat fyld midt på og fylder op med resten af dejen og bager bollerne færdige, så kan det - som du ser her - lykkes:


Madbanditten  har søgt sin inspiration samme sted, som jeg (nemlig hos Fristende Lavkarbo). Min version er ikke så meget anderledes - dog har jeg valgt at skifte HUSK ud med Fiberfin. Men prøv dig frem og find dét, der passer til de ingredienser, du har i køkkenskabene.

Ingredienser til 10-12 stk:
75 gr. affedtet kokosfibermel
50 gr. affedtet mandelmel
50 gr. Fiberfin (se mere her om produktet)
1 1/2 tsk. bagepulver
1 tsk. kardemomme
(Erstat evt. kardemomme med 1 1/2 tsk. 
vanillepulver - det foretrækker jeg selv)
1 knsp. salt
75 gr. smør
4 æg str. M/L
6-7 spsk. Sukrin Gold
1 1/2 dl. piskefløde

Forskellige forslag til fyld:
Vanille konditorkagecreme (klik her for opskrift)
Jordbærsyltetøj med Chia
Chokoladecreme à la "Nutella" 
Syndig lakridsfrosting
Flødeskum med vanillepulver (og evt. lidt Sukrin melis)
Sukkerfri, hjemmelavet marcipan (opskrift følger snarest)

Alle tørre ingredienser - bortset fra Sukrin Gold - blandes godt sammen.

Imens smørret smeltes for svag varme, piskes æg og Sukrin Gold længe (op til 5 min.) til en skummende æggesnaps. Smeltet smør blandes med kold fløde og hældes i æggesnapsen imens der røres let med en dejskraber. Mel vendes i. Pisk ikke men brug dejskraberen til at vende rundt i massen, indtil der ikke er synligt mel længere. Dejen falder lidt sammen men bevarer dog sin lette og luftige konsistens.
Lad dejen hvile i 8-10 min., før du former bollerne. Jeg bruger ofte våde hænder, når jeg former boller, men det fungerer også med smeltet smør eller olie på hænderne.

Bollerne stilles i en 160 grader forvarmet ovn og bages i op til 45 min. uden varmluft.

Lad bollerne svale af på en bagerist, før de gennemskæres. de får en let skør krumme, såvær forsigtig med dem, når du skærer dem igennem.
Bollerne fyldes nu  med dét, du godt kan li' (se forslag ovenfor) og pyntes på toppen, f.eks. med et drys Sukrin melis eller smeltet, mørk chokolade med lidt fløde og sødemiddel tilsat.


God fastelavn. og velbekomme!

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

hvor meget smør skal der I? Synes ikke lige jeg kan se det af opskriften...

Jette Daugaard Christensen sagde ...


Ih altså - det må være smuttet for mig, da jeg har skrevet opskriften ind. Det beklager jeg og har tilføjet info.

Mvh. Jette

📌 Gem opskrift på Pinterest:

Translate