lørdag den 15. august 2015

Chicken souvlaki | grillspyd med kyllingefilet og friske krydderurter


I år gik sommerferien til skønne Santorini, hvor det græske køkken bød på mange kulinariske oplevelser, heriblandt souvlaki. Ferieminderne holdes i nær erindring, når man i eget køkken laver mad, der minder om den, man til fulde nød i ferien. At vi den seneste uge har haft det dejligste solskinsvejr herhjemme i lille Danmark hjælper også gevaldigt på sommerstemningen og lysten til at leve livet udendørs og grille aftensmaden. Idag regner det desværre, men det har så den fordel, at det har givet mig tid til at få lagt opskriften på nettet, så sig ikke, at regnvejr ikke er af det gode. Krydderurterne i haven har bestemt også godt af en tår vand fra oven.

Jeg er - som det måske fremgår - så heldig at være selvforsynende med krydderurter, så det er stort set kun kød og citron, der skal handles ind, når vi laver souvlaki. Dertil kommer selvfølgelig tilbehøret. Har du ikke adgang til friske urter, kan tørrede også anvendes.


Nogen gange sætter jeg også Halloumi (grillost), stykker af rød peberfrugt og løg på spyddene - især hvis vi en aften springer den grønne salat over. Billederne her afspejler netop variation, så brug, hvad du har i grøntsagsskuffen, når du laver souvlaki - det behøver ikke være kød alene, du sætter på spyddene. Og er der svinekoteletter på tilbud, så kan koteletter (eller andet svine- eller lammekød) såmænd også bruges.

Chicken souvlaki, til 6 personer (eller til 4 + rest til madpakken):

ca. 700 g. kyllingefilet (jeg bruger gerne inderfilet)
Saften af 1 (lille) citron + evt. fintrevet citronskal
1/3 dl. olivenolie (eller macadamiaolie)
2-3 pressede hvidløgsfed
1 håndfuld frisk mynte (eller 1 spsk. tørret)
1 håndfuld frisk oregano (eller 1 spsk. tørret)
1 spsk. havsalt
Friskkværnet peber
(Evt. 1-2 tsk. paprika, hvis du synes)
6 lange træspyd (eller metalspyd. Køb evt. et par af disse kebabsæt)

Skær kyllingekødet i småtern.

Bland en marinade af de resterende ingredienser og fordel den godt mellem kødstykkerne og lad kødet marinere i lagen i mindst et par timer (på køl) - gerne længere.

Imens kødet marinerer, skal du - hvis du bruger træspyd - helst have spyddene lagt i blød i vand, så du undgår, at de forkuller på grillen, og så kødet ikke hænger i, når det skal af spyddene.

Fordel kød - og evt. grillost og grøntsager på spyddene og grill dine souvlakispyd i ca. 10-12 min. ved indirekte varme.


Servér dem rygende varme med lækkert tilbehør - f.eks. grillede squash, grillet Haalloumi og fetadip. Se flere forslag og links nedenfor til opskrifter med tilbehør til den græske middag


Forslag til tilbehør (klik på linket og se opskriften):

Sommersalat
Tzatziki
Cremet auberginedip
Lun eller kold blomkålssalat
aka kartoffelsalat
Fetadip

Velbekomme!

Dette indlæg indeholder affiliatelinks.

Ingen kommentarer:

📌 Gem opskrift på Pinterest:

Translate