lørdag den 13. juni 2015

Sommerens jordbærtærte - helt uden mel og sukker


I denne søde jordbærtid, hvor vi kan få de bedste, danske jordbær, skal vi da have en jordbærtærte - det er jeg sikker på, vi er enige om, for ser den ikke bare top lækker ud?!...
Tærten har været undervejs et stykke tid, men opskriften tog faktisk først sit endelige afsæt, da jeg havde en rest småkagedej liggende i køleskabet. Denne rest blev med et virkeligt godt resultat brugt som mørdejstærtebund, og nu - hvor de uimodståelige danske jordbær er i sæson - tog tærten på en eller anden måde bo i mit hoved og endelig er den her altså "for real".


Det praktiske ved denne tærte er, at den kan laves i etaper og tager derfor ikke særlig lang tid at færdiggøre, når gæsterne har meldt deres ankomst - eller du bare vil forkæle familien med noget lækkert.
Mørdejen - som reelt er min småkagedej - gemmer man en rest af... eller bager flere tærter. Min dej lå i køleskabet i ca. 14 dage (pakket i en frostpose) og var stadig frisk!
Den viste tærtebund bagte jeg for en uge siden og beklædte den indvendig med smeltet, mørk chokolade, og først idag er den blevet fyldt med en lækker vanillecreme, jordbær og til sidst en smule gelé.

Nu skal I få opskriften - eller opskrifterne, for som nævnt, er vi ude i flere opskrifter, der tilsammen udgør det færdige resultat, jordbærtærten.

Mørdejen (klik her for at finde opskriften), som ikke er skaleret, skal du bruge 150-175 gr. af, så du skal enten bage småkager og 1 tærtebund (i tærteform, 22 cm. i diameter, gerne med løs bund) eller bare gemme resten af dejen, til du får brug for den. Den holder sig (mindst)14 dage på køl og kan også fryses).
Dejen rulles ud mellem et stykke bagepapir og en stor frostpose. Træk forsigtigt plasticposen af dejen og vend tærtedejen over i en lille tærteform. Brug fingrene til at presse lidt dej op ad kanterne på formen.
Prik bunden med en gaffel og bag tærtebunden ved 160 grader varmluft i omkring 20 minutter eller til den ser færdig ud.
Afkøl tærtebunden og lad den til sidst blive helt kold på køl, inden du betrækker den med mørk, smeltet chokolade

Chokoladeovertræk:
Ca. 60 gr. mørk chokolade 85%

Chokoladen smeltes enten i vandbad eller ved ganske svag varme i en lille kasserolle. Den kan også smeltes i mikroovn, men det praktiserer jeg ikke selv, så jeg ved ikke, om det fungerer optimalt.
Hæld chokoladen i den helt kolde tærtebund og fordel den - også op ad siderne - med en lille dejskraber.
Stil tærtebunden på køl, imens vanillekagecremen laves. Chokoladen skal helst være hærdet helt op, inden den lune kagecreme hældes over.

Vanillecreme (den færdige mængde passer til én tærte):
3 æggeblommer
1 æg (blomme og hvide), str. L
3 spsk. Zero (eller Sukrin)
1 dl. piskefløde 38%
1/2 tsk. vanillepulver
1 tsk. gelatinepulver

Æggeblommer og det hele æg piskes let sammen i en lille kasserolle med øvrige ingredienser bortset fra gelatinepulver. Kog langsomt op og fjern gryden fra varmen, så snart vanillecremen tykner. Rør godt og kog evt. lidt op igen, hvis cremen ikke ser ud til at være blevet tyk nok, men pas på med varmen og sørg for, at kagecremen ikke står stille, så den sætter sig i bunden af kasserollen - så får du en klumpet vanillecreme.
Pisk gelatinepulveret i den færdige kogecreme og sæt den på køl i omkring 10 minutter, før den hældes i den kolde, chokoladebeklædte tærtebund.

En passende mængde jordbær (ca. 250 gr.) skæres i skiver og taglægges oveni vanillecremen. Stil tærten på køl igen, mens geléen laves.


Jordbærgelé (eller anden bærgelé):
Ca. 10-15 friske jordbær
Ca. 1 dl. vand
Evt. 1 spsk. citronsaft
2 spsk. Zero eller Sukrin (smag til!)
2 tsk. gelatinepulver

Mos bærrene og giv dem et hurtigt opkog med vand, Zero (eller Sukrin), og evt. citronsaft.
Hæld det gennem en finmasket sigte, så der fremkommer en klar, rød væske, hvori gelatinepulveret opløses, mens det stadig er varmt - ellers varm det lidt igen. Den skum, der måtte danne sig ovenpå geléen, fjernes.

Lad geléen svale let, før den hældes over den kolde jordbærtærte.
(Hvis der er lidt gelé til overs, gemmes det i et lille sylteglas på køl og kan bruges i medaljer eller lign.)

Jordbærtærten skal stå på køl i ca. 1 time, før den er klar og kan evt. serveres med cremefraiche, hakkede, usaltede pistacienødder og/eller lidt mynteblade.


Fortsat god jordbærsæson - og velbekomme.

Dette indlæg indeholder affiliatelinks.

2 kommentarer:

Maria sagde ...

Uhmm der fik jeg selv lyst til jordbærtærte :-)
Din tærte ser skøn ud og god idé at bygge den op på småkagedej.
Jeg fik lavet en tærte sidste sommer, men vil klart prøve med din slags bund i år.
God søndag herfra :-)

Jette Daugaard Christensen sagde ...

Tak Maria.
Ja, den blev faktisk virkelig god og skal helt bestemt laves igen!
Også god dag til dig - og det må så blive god mandag, for weekenden er vist gået på hæld ;-)

📌 Gem opskrift på Pinterest:

Translate