fredag den 24. oktober 2014

HALLOWEEN - midt i en græskartid

Nu synger efterårsferien - for de fleste - på sidste vers. Men så er det lige, at de sidste par dage - nemlig de to dage, week-enden varer (såfremt man da har fri) - kunne bruges på lidt hygge. Og hyggen kommer helt af sig selv, hvis man vælger at gå igang med fremstilling af lidt "pynt" til trappen ved fordøren, havegangen, havebænken, plantebordet eller altanen - eller hvor man nu kan finde plads til et HALLOWEEN græskarhoved....

...Og så er man jo klar til allehelgensaften, fredag d. 31. oktober. (Læs mere her om allehelgensaften, Halloween og allesjælesdag på.)
  
Jeg var ikke selv involveret i skabelsen af disse flotte eksemplarer af et par "uhyggelige" græskarhoveder, men synet af de unge mennesker, som brugte forholdsvis lang tid på både at Google billeder, tegne, overføre strengere til græskarrene, skærearbejdet og finpudsningen nød jeg i hvert fald.

...Og så havde vi vejret med os igår - ja, det holdt da i hvert fald tørt, og det var mildt - så det hele kunne foregå udendørs.

Der er temmelig meget "indmad" i de store, flotte græskar, og jeg må ærligt indrømme, at det altsammen røg ud (shhhh..., for det kunne sikkert have været udnyttet...).

Nå, men man bestemmer sig allerførst for, hvordan man vil "skalpere" sit græskar, zig-zag eller bare lige rundt. Der skæres skråt nedad og så dybt, at man kan "løfte håret" - med "hårrødder" på den stakkels græskarmand. Og så er det eller bare om at grave ud - bevæbnet med ske.

Hvis man er lidt sart, som unge mennesker nu kan være, så kan det godt ske, man synes, det lugter lidt af græskar. Well, no wonder!

Et par tips fik jeg med på vejen af de dygtige kunstnere, for dét at skære tænderne ud til sådan et græskarhoved er nemlig slet ikke så svært, som man måske skulle tro. Hvis blot man ligger inde med et par tandstikkere, der kan bruges som nåle til at fastgøre de separat udskårne tænder med, ja - så går det hele som en leg. Det drejer sig bare om at lave et passende tandsæt ud af de stykker græskar, man har skåret bort til mund eller øjenhuller.

Om der skal skæres et oar hulker i "hatten", må man lige vurdere. De kære græskar skulle jo helst ikke blive "for varme i skrællen" - de er jo lidt bistre i udtrykket! Og kogt græskar hører køkkenet til, så husk lige, at også fyrfadslys afgiver varme!

Et godt råd er at få fat i et par gode lommeknive, før man går igang. En lang køkkenkniv er ikke så effektivt et redskab. En æblekerneudstikker er også et fint stykke værktøj til noget af arbejdet.

God fornøjelse! Og glæd jer til det fine resultat og det (u)hyggelige lys i mørket!...
Tak til de unge mennesker for Halloween græskarhovederne.
Fine (og lidt uhyggelige) ser de ud, når mørket falder på, og fyrfadslysene tændes.

Skulle du nu få lyst til at bruge af de for efterårstidens så dejlige græskar i din madlavning, så kig disse opskrifter igennem (klik på hvert link for at se opskrifterne):


Hokkaido-lasagne
SÆSON FOR GRÆSKAR:
Kyllinge-/hvidløgssuppe med græskar


Ingen kommentarer:

📌 Gem opskrift på Pinterest:

Translate