onsdag den 25. juni 2014

Atter på vej i optimal ketose - testmåling af ketoner med FreeStyle PrecisionAlt for længe har mine gamle bekendtskaber, kulhydraterne fået lidt for god plads i min ellers så velafbalancerede LCHF livsstil. Og nej, jeg her på INGEN måde forladt livsstilen, men den lidt mere liberale version har over det sidste halve års tid fået overtaget.

De seneste 5-6 dage har jeg styret udenom kulhydraterne, og selv om jeg ALDRIG har regnet, målt og talt, hvor mange kulhydrater, jeg får i løbet af en dag, så har jeg dog en klar fornemmelse af, hvor mange. Den seneste lille uges tid vil jeg vurdere mit daglige indtag til at have ligget på maksimum 30-40 gram.

Når man er i ketose, kan appetitten godt mangle, og idag var den faktisk så nedsat, at jeg end ikke spiste morgenmad - eller frokost for den sags skyld... Kun i flydende form, nemlig som kaffe med kokosolie, smør - og en enkelt kop med en smule fløde.
Og hvorfor så næsten doppe fløden, kunne man så spørge. Den ér og bliver jo dejlig i kaffen og har været min tro og fede følgesvend det seneste 1 1/2 år (sammen med kokosolien og andre gode olier, forstås) jeg har dyrket LCHF livsstilen, men den indeholder flere kulhydrater end andre fedtkilder, der evt. kan erstatte den, f.eks. smør, og hvis man gerne vil opnå optimal ketose, så kan det være, man i en periode skal fjerne mælkeprodukterne fra kosten og se, om det giver udslag og resultater. Deraf min kaffe med kokosolie og smør, som jeg iøvrigt synes smager fortrinligt. Og bedre, end den ser ud ;-)

I morges valgte jeg at teste, om jeg er på sporet af ketosen. Det tager ikke mange sekunder at måle, hvis man ellers kan overkomme at stikke sig med en lille nål og klemme en lille dråbe blod ud. Men det er - ud over at være en "nørdet" hobby - at betragte som en lidt bekostelig affære. Er du alligevel interesseret, kan du købe FreeStyle Precision måleren og teststrimler her.

Det er - synes jeg - lidt synd for den gode livsstil, hvis man går decideret efter ketosen uden på forhånd at have sat sig grundigt ind i, hvad man vil bruge den til.

Er det vægttab, man har for øje, er der ikke garanteret noget forbedret resultat i forhold til, hvad en ellers normal LCHF kost ville give, men de fleste af os vil formodentlig have nemmere ved at smide de overflødige kilo - vel at mærke fedt og ikke muskler - under en ketogen diæt. En LCHF kost regnes i princippet som en ketogen diæt, men en liberal LCHF kost er i mine øjne ikke en ketogen diæt, da en ketosetilstand næppe opnås. Derimod vil nogle sagtens kunne opnå vægttab på en moderat til liberal LCHF kost.

Er det øget velvære, man sigter mod, så skal man være klar over, at vejen til ketosen kan koste et par dage med lidt ubehag, kvalme og hovedpine ( - husk evt. at spise lidt ekstra salt eller saltholdig mad). Det er ikke sådan, det nødvendigvis er, men for mange indtræder lidt ubehag. Og hvis man så lidt for længe - eller for ofte - ligger og vipper mellem ketose og non-ketose, så er det måske ikke værd at jagte ketosen. LCHF i en let moderat til liberal version er for de fleste nok til at opnå et velafbalanceret, stabilt blodsukker og dermed fjerne den ubehag og nogen af de lidelser (i mit tilfælde har jeg f.eks. i hele min LCHF periode haft NUL migræne), som kulhydrater i overdreven mængde påviseligt pådrager os.

For mit eget vedkommende har den let liberale livsstil sammen med en rimelig god appetit desværre sat vægttabet i stå. Med den ketogene kost - altså en kost med vægt på den sunde fedt, lidt færre kulhydrater og samtidig et moderat indtag af proteiner - vil det vise sig, om jeg hører til den skare, som faktisk får lettere ved at opnå et vægttab under ketose. Se evt. mit tidligere indlæg om måling af blodketoner.
Og husk nu på, at de grove grøntsager skal udgøre en god del af den ketogene kost. Det ér altså ikke meningen, at man alene skal svælge sig i og leve af fedt, selv om det tilsyneladende er dét, jeg selv har praktiseret det meste af dagen idag.

Hvad sker der så, når kulhydratindtaget nedsættes og hvad er ketose?
Ketose er den forbrænding, kroppen igangsætter, når der ikke er tilstrækkelig fordøjelige kulhydrater til stede, som kan spaltes, optages og nedbrydes og omdannes til bl.a. glukose og bruges som energi Jeg skal ikke kloge mig for meget i kulhydratstofskiftet - det skal der langt mere erfaring og viden på banen til for at beskrive indgående. Hos Madbanditten kan du her læse et glimrende indlæg, som belyser lidt af teorien.

Det er vigtigt at huske på, at både kylhydrater og protein er energi, da protein også omdannes til energi. Protein er nok kroppens vigtigste byggesten, men indtager man mere, end der er behov for, vil noget af den energi, der er til stede ikke blive forbrændt men lagret som fedt, og det er for de flestes vedkommende næppe ønskværdigt. 

Når fedtet er hovedkilden til energi, skal kroppen forbrænde den og det gør den lidt anderledes end med glukose. Under forbrændingen af fedt efterlades et biprodukt, når der ikke er tilstrækkelig glukose til stede - nemlig ketonstoffer. Disse ketonstoffer kan bruges som brændstof af bl.a. lever og hjerne. Der er også ketonstoffer, der via blodbanen udskilles via lunger og urin, og netop derfor kan ketonerne måles i enten blod (som er den mest præcise måling) og urin. De ketonstoffer, der udåndes kan have en ubehagelig lugt - den vi kalder ketoseånde.

Når der er et højt indhold af ketonstoffer i blodet, kaldes tilstanden for ketose. For at være i optimal ketose, skal ketonstofferne i blodet andrage mellem 1,5 - 3 mmol/L.

Så jo, med 1,4 mmol/L er jeg godt på vej og faktisk næsten i optimal ketose!
Følg med på bloggen og se hvordan det udvikler sig. I weekenden er der fest, så måske vælger min krop (og jeg) at forlade ketosen - nu får vi se!


(Indlæg indeholder affiliatelinks)

2 kommentarer:

Unknown sagde ...

jeg har ikke forstand på det med måling og hvilken der er bedst. jeg har lige købt stripsene og jeg fulgte det fra punkt til prikke. Den måler 1,5 ud fra farveskala..der var ingen tvivl hvilken farve den var. er det godt at ligge der?

Jette Daugaard Christensen sagde ...

Stripsene bruger jeg ikke, for de løfter kun lige sløret og siger reelt ikke noget om, om du er i ketose - blot om du udskiller ketoner i netop den vandladning, hvorfra du måler. Har du f.eks. drukket for lidt i løbet af perioden før din vandladning, vil koncentrationen af ketoner i din urin sandsynligvis være højere end ved normal væskeindtag.

Stripsene kan måske nok give dig en idé om, om du er på rette vej, men ved du hvad...? Det siger din krop dig alligevel. De fleste af os kan mærke det, og måske kan du endda selv via din lugtesans pejle dig ind på, om du udskiller ketoner.

Hvis man vil nørde lidt med malinger, er det ketoner i blodet, man skal forholde sig til. Det er en forholdsvis dyr fornøjelse, og det er jo ikke sådan, at et vægttab forudsætter ketose. Faktisk kan man sagtens være i ketose uden at tabe sig mere, en man ville gøre på en moderat LCHF livsstil.

Mvh. Jette

📌 Gem opskrift på Pinterest:

Translate