mandag den 21. oktober 2013

Runde frøkiks med gojibær


Et par ting stod at ønske - nemlig et knækbrød eller en kiks med en lidt mere fast struktur, end de ellers så skønne knækbrød (klik her for at se opskriften), jeg bager og samtidig et lidt mere formfast resultat. Og allerhelst runde kiks!

Basisopskriften blev den samme som den, jeg bruger til mine knækbrød, men jeg har skiftet Grana Padano osten ud med 100 gr. kværnede melonkerner. Jeg ved godt, de kan være svære at finde herhjemme. Mine er købt i grænsehandelen i Tyskland. Istedet for melonkerner, kan det sikkert også gå an at kværne lidt solsikkekerner eller bruge sesammel. Det mest "revolutionerende" er altså heller ikke sammensætningen af frø - det er faktisk dét at have skabt "runde kiks" uden at skulle stikke dem ud.

Jeg har tilføjet en anelse sødme - ikke fra kunstige sødemidler men fra 25 gr. kværnede gijibær (kan udelades). De indeholder 66 gr. kulhydrat/100 gr., så de er - som al tørret frugt - ikke det bedste valg i en LCHF diæt. Jeg synes desværre ikke, at min mave altid har det så godt med Sukrin sødemidlerne, så derfor jeg har inviteret en lille smule frugt ind i min verden igen - som ingrediens for den lette sødmes skyld.

Ingredienslisten til gijibær-kiksene (ca. 32-35 stk.):

2 dl. gule hørfrø
1 1/2 dl. græskarkerner
1 dl. sesamfrø
1 dl. solsikkefrø
1 tsk. Herbamare, Trocomare eller anden god urtesalt
100 gr. fint kværnede melonkerner (brug kaffekværn)
25 gr. tørrede, let kværnede gijibær (brug kaffekværn)
1 1/4 dl. koldt vand
1 1/2-2 æggehvider (2, hvis du bruger små æg)

Alle frø/kerner, kværnede gijibær og salt hældes i en skål.
Vand og æggehvider kommes ved, og der røres med ske, indtil massen er jævn.
Skålen dækkes og stilles på køkkenbordet en times tid. Blandingen virker "våd", men frøene og de kværnede melonkerner vil suge væsken til sig.

En time senere (og hvis der går længere tid, gør det ikke noget), gør du klar med et par bageplader beklædt med bagepapir og kan gå igang med at lave kiksene. 


Tip:Istedet for at stikke kiksene ud, har jeg valgt at presse dem i form med en Patisse udstikker/kagering og stamper. Derved udnyttes hele dejmassen til runde kiks.

Tip: Stil stamperen i vand mellem hver presning, så slipper stamperen nemmere dejen. Det går også lettere, hvis man presser og samtidig drejer stamperen. Drej lettere og lettere, indtil du mærker, at dejen slipper.

Bages ved ca. 125 grader varmluft i 2 timer. Efter den første time kan kiksene evt. vendes, så de får nemmere ved at tørre. Efter 2 timer kan man, hvis kiksene stadig ikke er tørre nok, flytte dem til bageristen og lade dem tørre yderligere i ovnens eftervarme. Tykkelsen på kiksene er afgørende for, hvor godt de tørrer.
Før servering kan kiksene også få en lille tur i toasteren (helst på laveste varmetrin/optøningsfunktion for ikke at spolere de sunde olier i kiksen), så øges sprødheden. 
Det er også muligt at fryse kiksene og tø dem op (evt. i toasteren), når den lille sult melder sig.

Alt ialt synes jeg, det er lykkedes fint at lave noget, der i hvert fald ligner kiks lidt. De smager skønt, og er lidt lettere at få sprøde end en stor pladefuld knækbrød. Vigtigs af alt er det at få dem så tynde, som muligt.

Prøv en nybagt eller ristet frøkiks med
hjemmelavet chokoladecreme à la Nutella (se opskriften her)

Velbekomme.

7 kommentarer:

Mille sagde ...

Hvad er dog det for en fin stampeting du har der?
Og hvordan bruger man den?
Er det lidt som den der til at forme bøffer med?

Jeg oplever at når jeg har lidt gojibær eller lign i dejen så kan de godt blive våde ret hurtigt, så kiks/brød bliver lidt klægt. Lige som om de suger fugten fra luften ind i sig.

Ellers har jeg gjort det, at jeg har malet hele mængden af frø til en form for kiksemel, så hænger de også rigtig godt sammen synes jeg.

Jette Daugaard Christensen sagde ...

Hej Mille!

Det er sådan en lille bageform med tilhørende stempel (kan købes i Sinnerup og Inspiration - og sikkert andre steder også - til omkring 39,- kr./stk). Og det er rigtigt, at de fungerer lidt som en bøfpresser - bortset fra, at de er i 2 dele.

Du har helt ret med hensyn til bærrene i dejen, men jeg har så lidt i - og de er næsten pulveriseret i kaffekværnen - men de kan altså også godt undværes.

Jeg har stadig til gode at bage fine kiks og småkager. Hvis du har en god opskrift, må du meget gerne linke til den :-)

Mvh. Jette

Unknown sagde ...

Nææhhh sådan en udstikker stod jeg lige og så på i rema til 20 kroner, den anden dag... Det kan da være at jeg skal over og kigge om de stadig har nogle tilbage :)

Unknown sagde ...

Næhhh sådan en kikseform stod jeg lige og så på i rema til 20 kroner den anden dag. Det kan da være at jeg skal over og se om de stadig har flere :)

Jette Daugaard Christensen sagde ...

Det lyder dejligt billigt, Mette. Du kan også bruge den, når du bager scones - synes scones får en helt "rigtig" facon på den måde (og fylder iøvrigt mindre i fryseren).

Sine Olsen sagde ...

Kan man benytte andet end melonkerne og kværnede gorjibær ?

Jette Daugaard Christensen sagde ...

Uden at have prøvet, vil jeg mene, at mandelmel ville være et godt bud som erstatning for kværnede melonkerner.
Gojibær er egentlig ikke lowcarb, så maske kan du tilsætte frysetørrede hindbær - de indeholder nok færre kulhydrater.

📌 Gem opskrift på Pinterest:

Translate