tirsdag den 20. januar 2015

Blomkålsfritter à la Pommes Duchesse eller Pommes de Terre Lorette - LCHF tilbehør

Kært barn har mange navne, og i daglig tale har vi her med blomkålsfritter at gøre. Faconen på fritterne er den afgørende faktor for, hvad de ude i den store verden kaldes - vel at mærke, når de er lavet med kartofler som hovedingrediens.
Pommes Duchesse er toppene og Pommes de Lorette er de aflange fritter.

I en LCHF verden er kartoflerne selvfølgelig udskiftet med ovenjordsgrøntsager - i dette tilfælde med blomkål. Resultatet taler for sig selv... Se engang hvor hvor fine, de er - mine "Duchesser" og "Loretter" - og læg så dertil, at de tilmed smager dejligt, er forholdsvis nemme at have med at gøre, er fiberrige og mætter fint.

Sørg for at gå igang i god tid før spisetid, da blomkålen skal dampes mør, afkøles let  og vrides for vand, før du kan blande den med de øvrige ingredienser og sætte Duchesse toppe eller Lorette streger på bagepapiret.
Prøv også at forme Pommes de Lorette som store S'er - det ser rigtigt flot ud.

Jeg bruger Fiberfin (se i ingredienslisten, hvor produktet kan købes).
Så snart jeg har testet opskriften med Pofiber, lægger jeg en kommentar nedenfor. Pofiber er langt billigere - måske knap så drøjt, men jeg ved, at Rikke Steenbuch har stor succes med sine blomkålsfritter på Pofiber, så det er bestemt værd at prøve. 

Blomkålsfritter à la Pommes Duchesse eller Pommes de Terre Lorettes:

1 lille blomkålshoved, renset vægt og befriet for midterstok, ca. 625 gr.
3 æg
1 1/2 tsk. løgpulver
1 1/2-2 tsk. sellerisalt eller Herbamare urtesalt
1/2 tsk. muskatnød
Et drys friskkværnet peber
50 gr. revet Cheddar
50-75 gr. revet Mozzarella
2 spsk. varmestabil olie, f.eks. Macadamiaolie eller evt. smeltet, afkølet smør eller Ghee

Blomkål skylles og deles i buketter. Læg blomkålsbuketterne i en egnet skål/bøtte med låg, der kan gå i microovn (husk at åbne luftventilen i skålens låg) og damp blomkålen i ca. 12 minutter; tiden afhænger af, hvor kraftig din microovn arbejder. Min er en gammel model, så måske skal du reducere tiden med et par minutter, hvis din microovn kører med høj effekt/Watt.

Lad blomkålen dampe videre under låg, indtil den er kold nok til at kunne gå i køleskabet.

Har du ingen microovn, damper du blomkålen på vanlig vis.

De nedkølede blomkålsbuketter vrides for vand. Det kan du gøre i et viskestykke eller i en kartoffelpresse (anden model fås også billigere i Imerco) hvori du lægger et osteklæde eller andet egnet stykke stof. Pres så meget vand ud af blomkålen, det er dig muligt. Bruger du kartoffelpresse, så pres af 3 omgange, så du får 3 "kager". Vægten på blomkålen skulle gerne være reduceret til godt 400 gram efter presningen.

Den pressede blomkål blendes (med stavblender) sammen med alle krydderier, olie/smør og Fiberfin, dernæst æggeblommerne (én æggeblomme kommes i ad gangen).
Når massen er homogen, blendes også revet ost i massen,

Æggehviderne piskes helt stive og vendes i blomkålsmassen, som dernæst kommes i en sprøjtepose med en stor stjernetylle. Jeg bruger selv Mette Blomsterbergs engangssprøjteposer og har en gammel tylle fra Tupperware, der er god til formålet.


Sæt 15-16 stk. fine toppe på en bagepapirsbeklædt bageplade. Er det pommesfrites à la Pommes Lorette, du vil lave, sætter du blomkålsmassen som små streger på bagepapiret - og det skal være med minimal afstand, da de ellers vil fylde mere end en pladefuld.

Blomkålstoppene à la Duchesses bages ved 200 graders varmluft i 18-20 min. Bager du blomkålsfritter aka Pommes de Lorette skal de have lidt kortere tid eller bages ved 180 grader varmluft. Hold øje med dem - de skal have en flot, sprød og gylden overflade og være bløde indeni.

I sin oprindelige version frituresteges Pommes de Terre Lorette. Det har jeg endnu ikke prøvet, men jeg tror bestemt, det vil fungere og endda give fine, puffede og sprøde blomkålsfritter.

Serveres f,eks. til oksekødsboller med blødende hjerte, farseret svinemørbrad med baconflet eller - som her - til en god bøf med lækker bearnaisesauce.

Velbekomme.

Dette indlæg indeholder affiliatelinks.Ingen kommentarer:

📌 Gem opskrift på Pinterest:

Translate