torsdag den 29. januar 2015

Skinke- og spinatfyldt Ciabattabrød - LCHF


Er du - ligesom jeg - stødt på Arlas opskrift på fyldte brød med spinat og ost (se den her), og har du heller ikke kunnet få billedet af det lækre brød ud af hovedet? Ja, så er vi flere, og nu er jeg over et par forsøg kommet frem til denne low carb brød/Ciabatta version, så hvis du følger mine tips, går det ikke helt galt!
I Arlas opskrift er der brugt Castello. Det kan du også gøre, hvis du ønsker ekstra smag og har hang til Danablu oste. Jeg har valgt flødeostene og har istedet givet fyldet karakter med fine krydderier men skal bestemt også prøve at lave brødet i en version med en blåskimmel ost.

Dette ciabattalignende brød spises nybagt og lunt, mens det har sprød skorpe. Det smager himmelsk og er fortræffeligt til alverdens skønne supper (prøv det f.eks. til en græskarsuppe - en tomatsuppe eller en cremet blomkålssuppe med chili).
Brødet kan sagtens fryses (gerne i skiver) og ved senere lejlighed lunes - f. eks. i brødristeren (se og køb brødrister blandt et stort udvalg her), hvis man ikke er "bange" for at genopvarme spinat. Min holdning til dén sag er, at det går an, så længe man sørger for hurtig nedkøling af brødet, når det er bagt. Det skal ikke stå fremme på køkkenbordet i timevis for igen senere at blive varmet.

Til spørgsmålet "Kan jeg gemme rester af mad med spinat, genopvarme den senere og spise den?" svarer Fødevarestyrelsen: "Ja", du kan godt genopvarme retter med spinat og andre grøntsager, hvis retten efter tilberedning køles hurtigt ned, og du gennemvarmer den til mindst 75 °C, før den serveres igen." (Se evt. mere fra Fødevarestyrelsen her).


Et nyt brød med lækkert fyld af skinke, spinat og flødeost har altså set dagens lys...
Men bliv nu ikke alt for skuffet, hvis du tilfældigvis har smagt Arlas brød og forventer et brød, der har samme konsistens og smag. Det får du ikke, for dét, jeg viser dig her, udspringer af impulsiv opfindsomhed og erfaring med bagning uden mel og gluten. Det, du til gengæld så får, er et brød, der ligger i den lavere ende af kulhydskalaen - med et mættende og sundt fyld. Selv er jeg ganske godt tilfreds.

Ciabattabrød med fyld af ost, skinke og spinat:

Dej til Ciabattabrød
(kan også bages uden fyld!):

6 æg, str. M/L
50 gr. smeltet, afsvalet smør
225 gr. revet ost (helst Emmental, Jarlsberg elker anden forholdsvis fast/hård ost)
3/4 dl. Pofiber (køb evt. her)
1/2 dl. HUSK loppefrøskaller (køb evt. her)
1 1/2 tsk. bagepulver
1/2 tsk, Herbamare urtesalt (køb evt. her)

Evt. pynt: Gourmet flagesaltFyld til ciabattabrød:

250 gr. helbladet spinat fra frost, optøet og krænget let for væske
200 gr, kogt skinke i strimler
1 finthakket løg
2 fed presset hvidløg
125 gr. flødeost (elker evt. Buko Pikant)
2 tsk. løgpulver (køb evt. her)
1 1/2 tsk. Herbamare Spicy urtesalt
1 1/2 tsk. muskatnød
Et drys friskkværnet peber
25-30 gr. smør
2 æggeblommer

Start med fyldet.
Det hakkede løg steges/klares let i smørret på panden. Spinat og hvidløg kommes ved og varmen dæmpes. Når det meste af væden er fordampet fra spinaten, kommes flødeosten og krydderierne ved, og panden tages af varmen. Når flødeosten er opløst, kan skinken blandes i - eller gem den og lad den danne et lag i brødet; det - synes jeg - ser så fint ud. Rør æggeblommerne i (spinat-/ostemassen må ikke være for varm!), og lad fyldet svale yderligere, mens dejen til brødet laves. Smag evt. til en sidste gang med urtesalt, muskatnød og peber. 

Til dejen blandes først alle tørre ingredienser i en skål.

Æg piskes luftig og let. Det kan tage lidt tid!
Den smeltede smør piskes forsigtigt i, herefter osten og til sidst melblandingen. Brug laveste hastighed på din elpriser og hold inde, så snart ingredienserne er godt blandet.

Dejen hældes straks ud på er stykke bagepapir og fordeles rektangulært og jævnt med en dejskraber på et stykke bagepapir i en længde, der svarer til eller er lidt mindre end længden på din rugbrødsform

(jeg bruger en stor Eva Solo rugbrødsform - som den, du kan købe her).

Dejen må gerne hvile lidt - eller tag dig god tid med at fordele fyldet ovenpå den midterste 3.-del af dejen. Først skinken - dernæst spinat-/ostefyld.

Træk nu den ene ende af bagepapir med dej helt ind over fyldet og fjern forsigtigt bagepapiret. Det hænger lidt i, men træk i nedadgående retning tilbage, så går det fint. Afslut med den anden side, så fyldet bliver komplet dækket. Giver det mening?... Elles kig på billedserien nedenfor.

Klik på billedet for at se det i større gengivelse


Løft forsigtigt bagepapir med brødrullen op i rugbrødsformen og drys evt. med flagesalt.
Du kan også - hvis du enten ikke har en stor rugbrødsform eller bare foretrækker at lave et fladere og mere "ciabattaformet" brød - samle siderne af bagepapiret over brødet og lukke det inde, så dejen ikke løber ud på bagepladen.

Jeg bruger en stor papirclips til at lukke med, og det fungerer...


Bages i 40 minutter ved 200 graders varmluft på nederste ribbe i ovnen. Bagetiden er beregnet for brød i form.
Lad brødet stå et par minutter i formen, før det hældes ud og afkøles på bagerist. Det har en virkelig lækker og sprød skorpe, så længe det er nybagt.
Velbekomme.

Brødet opbevares på køl eller frost. Se tips til genopvarmning øverst i indslaget.

Dette indlæg indeholder affiliatelinks.

1 kommentar:

Maria Hoffbeck sagde ...

En rigtig lækker opskrift og en super god idé til en anderledes madpakke eller til en hyggelig middag :-)
God weekend !

📌 Gem opskrift på Pinterest:

Translate