søndag den 3. juli 2016

Den revolutionerende Soul Bread opskrift til baguettes, burgerboller, rundstykker eller fødselsdagsboller


Soul bread er kommet for at sejre, hvis man spørger i lowcarb kredse i USA, og jeg er tilbøjelig til at tro, at det samme sagtens vil kunne ske herhjemme i lille Danmark. Lad det dog være sagt med det samme... Brødet indeholder en del proteiner og kunne i princippet også kaldes for proteinbrød, men for nu at hylde opfinderen, Gloria Koch, af dette fantastiske brød, må dets navn forblive Soul Bread.
Du kan finde Soul Bread i et utal af varianter på de amerikanske sider, men nu har jeg lavet en dansk udgave, som kan blive til de lækreste fødselsdagsboller, håndværkere, baguettes og franskbrød eller - som her - burgerboller. Og se dem lige - lette og luftige. De er de mest autentiske burgerboller, jeg i min godt 3-årige periode som lowcarb bagerjomfru har bagt.

Det allerbedste ved dette brød er smag og konsistens, let sejt og sprødt udenpå og franskbrødsblødt indeni. Det er slet ikke som andet lowcarb brød, du kender, så jeg forestiller mig, at opskriften kommer til at gå sin gang, for den er anvendelig til nærmest enhver slags lyst brød, der skal være lavkulhydratholdigt, mel- og nøddefrit og uden den karakteristiske ægge- eller ostesmag nogen ellers nikker genkendende til ved brøderstatninger.

Vi har her med en all-round opskrift at gøre. Den kan bruges til f.eks. burgerboller, flûtes, franskbrød og fødselsdagsboller (halvér evt. saltmængden og udskift evt. et par skefulde af den neutrale WPC med en variant med smag, f.eks. vanille).
Jeg er vild med dette brød, men det er klart, at man skal gøre op med sig selv, hvor vidt der er plads til det ekstra proteinindtag, et måltid med dette brød vil give. Man kunne også sige: Vær mådeholden og nyd det lyse, lowcarb brød.
Jeg vil gerne pointere, at al min inspiration til netop dette brød kommer fra selve ophavskvinden til det originale Soul Bread. Du kan læse Glorias egen lille historie om brødets tilblivelse på hendes facebookside her. Al kredit til Gloria for dette fantastiske brød!


Soul Bread version (f.eks. til 4 burgerboller 6-8 fødselsdagsboller eller rundstykker, 1-2 flutes eller et lille, hvidt franskbrød):
(Opskriften indeholder reklame i form af affiliatelinks)

125 gr. flødeost naturel, stuetemperatur
100 gr. smagsneutral proteinpulver (køb her med fri fragt t.o.m. 06.07.2016)
50 gr. blødgjort smør
1/2 dl. piskefløde 38%
2 æg, stuetemperatur
1 æggehvide, stuetemperatur
1/2 tsk. urtesalt
1 spsk. Sukrin:1
1 tsk. bagepulver med  vinsten

Burgerboller eg flutes: Et drys sesamfrø
Fødselsdagsboller og franskbrød: Sammenpisket æg
Rundstykker - håndværkere og franskbrød: Et drys blå eller hvide birkes

Bland de tørre ingredienser.

Rør de våde ingredienser sammen til en cremet masse. Brug f.eks. en dejskraber, som du også skal bruge til at vende de tørre ingredienser i de våde. Fortsæt kun indtil det hele er rørt sammen og pisk endelig ikke.

Til burgerboller fordeles dejen i 4 store silikone bageforme fra Lékué burgerkit (kan købes her).

Du kan også bruge de mindre forme fra kittet eller almindelige muffin silikoneforme til fødselsdagsboller og baguetteformene til flutes.

En lille kageform er passende til et franskbrød.

Stil formene på en bagerist (evt. med en bageplade under for at undgå for høj varme fra bunden af ovnen) og bag brødene ved 160 grader varmluft; de første 15 minutter med varmluft og dernæst endnu 25 minutter uden varmluft.

...Her må man prøve sig lidt frem, da ingen ovne bager ens.Med dette billede af en overskåret, let og luftig burgerbolle er der bare tilbage at sige: Velbekomme!


9 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hvis man nu ikke har varmluft, skal jeg så bage den på en anden temperatur? Længere/kortere tid? :) Samme temperatur hele vejen? Har du nogle bud på det? :)

Jette Daugaard Christensen sagde ...

Beklager det sene svar - jeg har været på ferie og har derfor ikke set din kommentar og spørgsmål før nu.
Så sent som idag har jeg bagt chokoladescones efter opskriften (i Lékué formene blev der 4 små og 3 store. Jeg udskiftede den neutrale proteinpulver med vanillevarianten og undlod Sukrin. Jeg tilsatte 80 gr. grofthakket, mørk chokolade, og så bagte jeg - hvilket må være svaret på dit spørgsmål - mine chokoladescones i en 175 grader forvarmet ovn UDEN varmluft tændt. Desværre noterede jeg jeg ikke bagetiden men tog dem bare ud, da de så færdigbagte ud.

Anonym sagde ...

Kan man eventuelt nøjes med at bruge almindelig sukring og almindelig bagepulver, så man slipper for at skulle ud og købe specielle ting og vente på dem?

Jette Daugaard Christensen sagde ...

Det vil være et sats fra min side, at du kan - men hvis du forsøger med almindeligt bagepulver, foreslår jeg dig at tilsætte enten lidt citronsaft eller lidt eddike. Vinsyre kan du evt. også finde i supermarkedet og forsøge dig med.
Hvilket sødemiddel, du bruger, er selvfølgelig også op til dig, og der skal jo ikke så meget i.

Unknown sagde ...

Hej Jette
Jeg har til aften prøvet at bage dine burgerboller. Og min dej blev tynd og flydende trods de rigtige Ingredienser og uden pisket. Jeg kunne ikke få dejen cremet, er det fordi jeg skal piskenæggehcide og fløde stift først??

Jette Daugaard Christensen sagde ...

Hej Lone.

Det var da rigtigt ærgerligt. Kunne du få noget bagt af dejen alligevel, eller holdt den slet ikke form.
Dejen skal selvfølgelig ikke være flydende, men den er heller ikke som en almindelig dej, som vi kender fra f.eks. gærdej - snarere som en formkagedej. Flødeost og smør skal ikke stå for længe, og måske kan du prøve at bruge det direkte fra køl - eller som når du laver en smørcreme. Håber, det lykkes en anden gang - hvis du tør prøve igen.

Kh. Jette

Unknown sagde ...

Hej Jette

Beklager at jeg vidst ikkenhar svaret på dit spørgsmål om jeg fik bagt noget af dejen. Det gjorde jeg og de blev fine. Jeg vil prøve igen en af dagene, da jeg gerne vil lave flutes. Men der vil dejen rende gennem hullerne i formen hvis den stadig er flydende. Så jeg prøver med ingredienser direkte fra køl.
Vh. Lone

Jette Daugaard Christensen sagde ...

Hej Lone.

Ja, det kan du prøve. Jeg lægger ofte - når der altså ikke er tale om gærdej - bagepapir i min flûtesform. Så får brødene selvfølgelig ikke den karakteristiske, riflede bund - men pyt, så kan man i det mindste få dem ud af formen 😉. (Som du næsten kan læse mellem linierne, HAR jeg prøvet at bage brød, hvor dejen var på afveje - ud gennem hullerne).

Jeg har lige købt ny forsyning af proteinpulver, så måske skulle jeg også prøve at bage soul flutes ;-)

Vh. Jette

Unknown sagde ...

Hej Jette

Bagepapir til flutes må være løsningen. Jeg har lige nu prøvet igen direkte fra køl og det er stadig flydende. Når jeg blander de våde ingredienser bliver det ikke en cremet masse men som mælk. Jeg ved ikke hvorfor. Men flydende kan de heldigvis stadig laves i burgerformene 🙃
Vh. Lone

📌 Gem opskrift på Pinterest:

Translate