søndag den 25. september 2016

Rød spidskålssalat med "fed" hvidløgsdressing


Hold da helt op, hvor har vi haft en dejlig, lang sommer i år. Vi befinder os sidst i september, og taler altså nu om en såkaldt løvfaldssommer med temperaturer over 20 grader C.. Udtrykket "løvfaldssommer" er nyt for mig, så man kan vel sige, at sæsonen har sørget for både at udvide ordforrådet og sortimentet af salater, for hvor har vi afprøvet mange salat temaer sommeren igennem.
Grillmiddagen ledsages nu engang bedst af et par superlækre, sprøde salater. Her kommer én af dem - nemlig den pyntelige, røde spidskålssalat, som jeg lavede den til min mands runde fødselsdag.

Inspirationen til spidskålssalaten er hentet hos Salattøsen.dk.
Vær opmærksom på, at opskriften indeholder ingredienser, som ikke betegnes som LCHF. Opskriften indeholder desuden affiliatelinks (reklame) til webshops, hvor du kan shoppe.

Rød spidskålssalat:
1 rødt spidskål
100 gr. hasselnødder
200 gr. friske ærter (bælges)
200 gr. blå druer (kan erstattes af blåbær)
1 fennikel
Citronsaft (ca. 1/2 citron) + evt. revet citronskal.
1/2 spsk. Fibersirup clear
Friskkværnet peber

Hvidløgsdressing:
3-4 fed hvidløg
1/2 dl. balsamisk æbleeddike
1 tsk. Dijon sennep
1 spsk. Fibersirup Gold
1 dl. macadamia- eller olivenolie
Friskkværnet salt og peber

Før selve salaten laves, skal dressingen forberedes. Godt 1/4-del af dressingen blandes i salaten og resten serveres til. (Du kan selvfølgelig godt blande al dressingen i salaten, hvis du synes).
Hvidløgsfeddene pilles og pakkes ind i bagepapir og bages  i ca. 15 minutter ved 200 grader. Lad dem svale lidt, inden de blendes med de øvrige ingredienser til dressingen, men hold olien tilbage, indtil massen er jævn og hæld dernæst olien i i en tynd stråle, mens der stadig blendes.
Smag til med friskkværnet salt og peber.

Til selve salaten marineres tynde skiver af fennikel (snit den evt. på mandolinjernet) i citronsaft og Fibersirup. Har du kun én slags Fibersirup, så brug den du har. Smag marinaden til med friskkværnet salt og peber. For en kraftigere smag, kan du også rive lidt citronskal i.

"Overfrakken" skal af hasselnødderne, så dem skal du have ristet. Jeg er så heldig at have en Actifry til formålet, men har du ikke det, så rist nødderne på en varm pande. Når skallerne begynder at krakelere og slippe, tages de fra varmen. Hæld dem i en plastbøtte med låg, når nødderne er tilpas afsvalede. Ryst plastbøtten kraftigt, så skallerne slipper taget. Får du ikke alle skallerne af, kan du gnubbe nødderne i et viskestykke bagefter.

Hak eller bræk spidskålen i passende stykker og bland den med den marinerede fennikel, en passende mængde af dressingen og de afskallede ærter og bær (blåbær) eller - i en knap så LCHF-venlig version - blå vindruer. Pynt med de ristede hasselnødder er server den resterende dressing til.

Velbekomme!
Ingen kommentarer:

📌 Gem opskrift på Pinterest:

Translate