Tænk at en rest tørt rugbrød og en dåseøl kan give så gode rugboller. Smagen er noget nær de der rugfler, man engang kunne købe. Måske kan de stadig fås? Jeg er nok den sidste, man skal spørge om det, da min kost jo i en længere periode stort set har været lowcarb og dermed uden brød indeholdende korn af nogen art.
Jeg spiser stadig lowcarb men gør jævnligt undtagelser. Det er ikke noget, jeg vil kalde "sidespring", og ser man bort fra julen holder jeg mig stort set til en LCHF diæt.
Bollerne her er på ingen måde LCHF, men har du en rest rugbrød, som du ved, ikke vil blive spist, bør du undgå at smide det ud, hvis du vil bage disse boller. Rugbrødsrester kan med fordel gemmes på frost i poser à 300 gram, så du hurtigt kan finde en posefuld frem, hver gang du vil bage øllebrødsboller til børnenes madpakker ell. lign.
Du skal beregne god tid - eller starte dagen før, når du laver disse rugboller, da det tørre brød skal udblødes i en flaskefuld øl, førend du kan røre en dej sammen, men så er det altså nemt - og resultatet er så godt, at du ikke må snyde dig selv og familien fra at prøve.
Her kommer opskriften:
Øllebrødsboller (16 større eller op til 24 små stk.):
300 gr. tørt rugbrød
1 ds./flaske øl
20 gr. gær
550 gr. hvedemel
50 gr. groft hvedemel eller rugmel
1 ½ tsk. Himalaya- eller anden salt
2 dl. vand
Pynt: 1 sammenpisket æg og et drys græskarkerner, sesamfrø ell. lign.
Sådan gør du:
I en bageskål smuldres det tørre brød, og øl hældes over. Tildæk eller sæt låg på skålen og lad den stå på køkkenbordet i mindst en time - evt. længere.
Når det tørre brød er godt udblødt, opløses gæren i let lunet vand, som hældes i skålen med det udblødte rugbrød. Salt røres i.
Mel vejes af og tilsættes under piskning (jeg bruger håndmikser, indtil godt 2/3-del er rørt sammen - herefter bruger jeg bare hænderne/fingrene til at ælte dejen godt igennem).
Dejen må ikke blive tør men skal være klistret og der er ikke nogen grund til at ælte den på køkkenbordet men skal dog kunne samles til en klæbrig kugle. Er den mere våd, kan du ikke forme den til boller med hændernere senere men vil dog kunne sætte den på pladen med en spiseske istedet.
Dejen skal hæve en god times tid under klæde/låg og kan herefter formes til boller, grove flutes eller lign.
Bollerne skal efterhæve i omkring 30 minutter, før de pensles med det sammenpiskede æg og drysses med græskarkerner, sesamfrø eller lign. pynt.
Bag øllebrødsbollerne i en 210 grader forvarmet varmluftsovn i ca. 25 minutter.
Afkøles på bagerist.
Inspiration: Storbyfarmen.dk
Ingen kommentarer:
Send en kommentar