torsdag den 29. august 2013

Ostemousse med hindbærsauce - LCHF

Ostemousse med hindbærsauce.
Moussen er lavet præcis som moussen til ostelagkagen.
Da jeg sidste week-end lavede ostelagkage, begik jeg en fatal fejl. Faktisk så fatal, at jeg fik ostelagkagen splittet så meget ad, at den ikke burde have var et syn, mine gæster skulle have mødt. Men den blev nu alligevel serveret...

Men noget kønt syn var det bestemt ikke, og hvis ikke det skulle være til skræk og advarsel, så skulle billedet af ostelagkagen slet ikke have været offentliggjort.
Nu får I så et foto - så begår I måske ikke selv den samme fejl at lægge hindbærsaucen ovenpå ostemoussen, hvis der i hindbærsaucen er kommet for lidt husblas. Dét var der i min - ja, selv dagen efter, var hindbærsaucen temmelig flydende og langt fra blevet til den hindbærgelé, den skulle have været.
Her er så "uhyret" - og endda fotograferet, FØR ostemoussen skred helt ud...
...som en mindre LAVINE, æv!
Men moussen, dén var ganske lækker, og faktisk havde jeg lavet så stor en portion, at der ikke var plads til det hele i springformen, så i kom moussen i et par fine glas.

Til moussen (som rakte til en kæmpe ostelagkage og et par stor "dessertglas") brugte jeg følgende...
Halvér mængden, hvis du ikke har til hensigt at drukne i ostemousse. Mængden her var som sagt til en KÆMPE ostelagkage beregnet til en fødselsdagsfest):

2 bægre flødeost (à 200 gr.)
400 gr. græsk yoghurt
4 æggeblommer

4 æggehvider
6 blade husblas
3 spsk sukrin melis

4 tsk vanillepulver 

Husblas udblødes i koldt vand.
I en skål piskes flødeost, græsk yoghurt og sukrin melis. Hvis du bruger hele æg, deles de i blommer og hvider, og blommerne piskes i ostemassen.
Den udblødte husblas smeltes i vandbad, afkøles til den er håndvarm og piskes i en tynd stråle i ostemassen.
Sæt ostemasden på køl, indtil moussen stivner lidt og vend da de stift piskede hvider forsigtigt i ostemassen.

Ostemoussen hældes i glas eller skål(e), som stilles på køl.
Når ostemoussen er helt stivnet (efter mindst et par timer på køl - evt. til dagen efter), kan hindbærsauce hældes over.

Jeg vil ikke give mig i kast med alt for mange gode råd til hindbærsaucen - den skulle jo egentlig ikke have været sauce men en fin stivnet gelé på toppen af moussen, men jeg foreslår en gelé-topping eller hindbærsauce som denne:

250 hindbær fra frost (til sauce: 500 gr.)
4 spsk sukrin  melis (til sauce: 8 spsk.)
½ dl vand (til sauce: 5 dl)

Evt. et par tsk. vanillepulver
2 blade husblas (det samme til sauce)

Giv hindbær og vand et opkog. Smag til med sukrin og lad det køle af.
Når det er svalet lidt af, kan husblas udblødes i koldt vand og efter 5 min. knues for vand og røres i den stadig lune sauce. Rør, til husblasen er helt opløst.
Er det en gelé, der skal laves, skal den køles ned, og lige før den stivner, hældes den ovenpå moussen. Er det derimod en hindbærsauce, der er lavet, hældes den ovenpå umiddelbart før servering.

Alternativt kan man jo også bare pynte med friske bær, som måske lige skal have et drys sukrin melis.

....og sådan fik det til, at jeg alligevel fik mig dejlig, vellykket dessert...
Velbekomme!

Inspiration er hentet hos Vikki Traeger, Fedtkanten (se den oprindelige opskrift på cheesecake her).

Når jeg har fået oplevelsen med "lavinen" lidt på afstand, gør jeg selvfølgelig et helhjertet, nyt forsøg med ostelagkagen. Man skal som bekendt rejse sig ved det træ, hvor man er faldet :-)

onsdag den 28. august 2013

Broccolimos - LCHF

Med fare for at vise noget, der mere end alt andet LCHF-mad ligner babymos, så får I altså alligevel et par billeder:
Tilsæt evt. lidt mindre salt, hvis de mindre børn skal spise med -
 så vil mosen højst sandsynlig "gå rent ind" hos junior.

Og faktisk er det en rigtig dejlig mos, der passer til både fiskeretter og de fleste kødretter, så prøv, om ikke den også falder i din og familiens smag. Den kan serveres både varm og kold, så får man lavet for meget, er den lige så god dagen efter. I princippet kan den også bruges som dip.

Ingredienser:
1 stort broccolihoved, befriet for midterstok
(brug så meget af buketstokkene, som muligt)
100-150 gr. processed cream cheese 60% (smelteost) 
(flødeost er også fint)
2 æggeblommer (kan evt. udelades)
2 tsk. tørret estragon
2 tsk. Trocomare (eller anden urtesalt)
Evt. et drys peber

Broccolibuketterne koges (uden salt) i ca 20 min. og drænes for vand efter kogningen.
Smelteost (eller flødeost), estragon og salt tilsættes, og der blendes med stavblender ell. lign.
Blend indtil du har den konsistens, du foretrækker. Den behøver bestemt ikke være helt fint blendet!
Æggeblommerne røres i.

Broccolimosen er her serveret med røget lakseørred og en hurtig tomatsalat.
Det kunne jo næsten ikke være meget nemmere...
Broccolimos serveret med lakseørred og tomatsalat med
en lille håndfuld cashewnødder
Velbekomme,

tirsdag den 27. august 2013

Toxic Sugar - se filmen her

I forlængelse af mit blogindslag af d. 27. juli ( - du kan iøvrigt gense det her / klik for at åbne "Sukker - det nye tobak?), vælger jeg idag at linke til denne YouTube film (fra et australsk TV indslag), som også Madbanditten har bragt. Håbet er at komme ud til så mange, som muligt med sådan en film, som måske kan være inspirationskilde til et sundere liv. Og måske ansporer den endog til at kigge lidt nærmere på LCHF livsstilen.

Jeg selv har i godt 6 måneder stort set holdt mig fra sukker og stivelsesholdige produkter som ris, pasta, kartofler og brød i traditionel forstand og er blevet meget glad for den mad, som LCHF køkkenet byder på. Derfor vil du på min blog næsten udelukkende finde opskrifter, der er LCHF-venlige.

Brug 18 minutter af din tid på filmen her - og du vil have stof til eftertanke og måske endda incitamentet til at skære ned på stivelses- og sukkerforbruget.
Det er måske ikke den letteste sag at skære så drastisk ned, som jeg har gjort, men når først man har lagt sukkertrangen bag sig, vil det i visse tilfælde føre til helbredsforbedringer og i hvert fald - for de fleste - et bedre velbefindende. Jeg skal ikke "kloge" mig for meget på helbredstilstande/-ændringer, men vægttab, "Minus migræne" (ja, jeg har ikke haft et eneste anfald i over 6 måneder), stabilt blodsukker og et fantastisk velbefindende taler vel pænt for sig selv. Og dét, som i starten måske føles uoverkommeligt, bliver hen ad vejen noget letterebog en naturlig del af hverdagen. Her tænker jeg på dét at holde en diæt, som langt fra føles som en kur men bare en bedre måde at leve og spise på. Faktisk har det sværeste for mig nok været (og stadig er) at forklare, at man - med den ekstra fedt, der indtages på LCHF - ikke spiser en fedende mad, når bare kulhydraterne har taget tilbagetoget. Det er jo sin sag at bryde op med en hel generations holdning til mad - dén man måske har fået indprentet gennem et helt liv, nemlig den, at fedtet er den farlige del af kosten og at den skulle være skyld i et forhøjet kolesterolniveauet. Nuvel - den må vi tage en anden dag, for ellers kommer vi aldrig til filmen...(men har du god tid, så læs f.eks. Madbandittens "Kolesterol for dummies").

Og er LCHF ikke noget, der sådan lige fænger, så ér det måske stadig muligt at skære væsentligt - eller bare lidt - ned på de farlige kulhydrater uden den helt store livsstilsændring. Man kan jo starte "i det små" og undgå de varer i supermarkedet, der har det højeste kulhydratindhold. Der er jo ofte flere varianter på hylden, og det skader bestemt ikke at kigge på etiketterne og danne sig et overblik, før indkøbsvognen fyldes op. Med tiden lærer man også at skelne bedre mellem en skidt og knap så skidt vare. Alene dét at holde sig fra læskedrikkene og skifte convenient food ud med mad lavet fra bunden, vil give en betragtelig reduktion i kulhydratindtaget.

Men start med filmen - og vend gerne tilbage på bloggen for mere inspiration.



Afslutningsvis henviser jeg til Madbandittens blog. Alle, som lever efter LCHF principperne, vil  - om ikke fra begyndelsen, så bestemt med tiden - have stiftet bekendtskab med Jane Faerber, hendes blog http://www.madbanditten.dk/ og bogen fra hendes hånd: SPIS DIG MÆT OG GLAD.

Hvis du åbner Janes blogindslag fra idag (klik her), vil du også finde links til flere film, der nok kan være et kig værd.

God fornøjelse! - og på gensyn...

mandag den 26. august 2013

Bacon Explosion - LCHF

Min mand har lige haft fødselsdag, og han var så heldig at erhverve sig en Weber gasgrill - én af de store af slagsen. Nu havde jeg jo nok selv en finger med i spillet, og de golfsko, han ønskede sig VAR altså desværre udsolgt i hans størrelse... Han blev heldigvis mægtig glad for gaven, så vi valgte at indvi den til fødselsdagsfesten for den store familie. Og gæt, hvem der var grillmester...

Indvielsen - eller ilddåben, som man måske kunne kalde den - kom til at foregå med en kæmpe, kæmpe Bacon Explosion på grillen...
Og hvad er så Bacon Explosion? Jo, det er såmænd et farsbrød med en pæn mængde bacon, både indeni og udenom.
Inspirationen har jeg hentet på en amerikansk side - nemlig her.

Først og fremmest skal der købes rigeligt med bacon. Skal det være god bacon, kan det nok blive en pebret affære, og i min version er der altså i denne ombæring brugt supermarkedets tilbudsbacon - men en økologisk én af slagsen havde da klart været at foretrække!

Til et kæmpe farsbrød til 22 personer har jeg brugt:
Ca. 12 pkk. (à 125 g.) bacon i skiver 
2,5 kg. hakket kalv og flæsk
1 kg. hakket oksekød
200 gr. pepperoni
2 løg
5-6 fed hvidløg
2 spsk. løgpulver
Barbecue-sauce (tjek kulhydratindholdet - eller lav din egen version)
Krydderier (salt, peber og paprika / grillkrydderi)

Farsbrødet tilberedte jeg dagen før, det skulle grilles, og hvis du vil vove dig ud i arbejdet, så får du lidt hjælp her:

3 pkk. bacon klippes i mindre stykker og steges. Tag baconen op af fedtet, før den er knap så sprød, som du normalt ville stege din bacon.

Løgene hakkes fint og steges i baconfedtet. De må gerne tage lidt farve.

Et kvadratisk fletværk laves af baconskiver på bagepapir, der evt er lagt på en plade (så er det nemmere at flytte med, når det er klar til at gå i køleskabet). Sørg for, at  fletværket bliver så tæt, som muligt. Baconskiverne er ikke lange nok til et farsbrød af den størrelse, jeg lavede, men ved et mindre farsbrød vil man måske kunne undgå at skulle lægge skiver i forlængelse af hinanden på det korte led.



Det tager lidt tid at flette, men det er tiden værd at gøre det pænt og grundigt!











Pepperoni hakkes i småstykker og røres godt sammen med kød, stegte løg, presset hvidløg, løgpulver, salt og peber.

Baconfletværket drysses over med paprika og/eller grillkrydderi.
Farsen fordeles nu i et jævnt lag ovenpå baconfletværket - læg det ikke for tæt på kanten, da det skal kunne lukkes sammen til sidst. Sørg for, at farsen er tæt og jævn. Tryk den evt. lidt sammen.
Ovenpå farslaget lægges de stegte baconstykker, og barbecuesauce fordeles hen over.

Farslaget rulles sammen til et kæmpe brød. Tag evt. baconlaget til hjælp, men baconlaget skal ikke ind i rullen men skal til sidst rulles om og slutte tæt omkring farsbrødet.
Luk baconlaget sammen om farsrullen med kødnåle.

Farsbrødet skal hvile på køl, så smag og kraft fra bacon og sauce fordeler sig og brødet bliver fast og stabilt.

Farsbrødet skal stege ved indirekte varme på grillen ved max. 175 grader i 2 timer. Vend det jævnligt, så Bacon Explosion brødet får en jævn grillkulør over det hele.

Et kvarter, før farsbrødet er færdiggrillet, pensles det med barbecuesauce.











Sådan! Se, hvad grillmesteren tog ud af grillen:
Bacon Explosion klar til udskæring
Bacon Explosion - farsbrød roulade!

Serveres f.eks. med ratatouille (opskrift kommer snart på bloggen), sommersalat (se den her / klik) og fetadip (klik her for at åbne opskrift).

Velbekomme!

søndag den 25. august 2013

Sommersalat med mozzarella, jordbær og blåbær

INSPIRATION: 
Sommersalat - dejlig tilbehør til grillmiddagen.

Man kan lige akkurat nå at få fat i danske jordbær. 
Og hvorfor ikke skære dem i skiver og hælde dem over salaten (her er det en blandet salat, jeg har brugt) 
sammen med frisk mozzarella, blåbær og 
ristede cashewnødder eller pinjekerner.

Opskrift er vist overflødig - bare husk en god olivenolie 
over den færdige salat 
og så gør dig selv den tjeneste 
at gøre lidt ud af krydderierne også. 
Jeg har brugt en smule frisk basilikum, gourmet salt
og så en økologisk krydderpeber fra Urtekram. 
Brug evt. også en anelse god balsamico.

Voulà - og velbekomme!

Udnyt de sidste danske jordbær og lav en skøn sommersalat.

Husk, du kan se alle mine billeder i stor format - klik og forstør!

torsdag den 22. august 2013

LCHF kagedag 1. lørdag i september


Mette fra Nemvejen har for et år siden startet Facebooksiden 
og det har hun besluttet, at vi skal fejre, så den første lørdag
i september er udnævnt til store-bagedag.

Dét er da et dejligt initiativ, som jeg gerne støtter,
så forvent at se kage(r) her på bloggen!


Bager I også LCHF kage lørdag d. 7. september, 
så vil vi gerne se et billede af resultatet på Facebooksiden.

God bagelyst!

---
OoooooooooooO



tirsdag den 20. august 2013

Lasagneplader - til LCHF lasagne eller til pizzabund


Efter et tip på en Facebook side for et par dage siden, har jeg nu eksperimenteret lidt med en opskrift på lasagneplader. Det er der kommet en rigtig skøn og overordentlig mættende omgang lasagne ud af. Faktisk skar jeg fire plader ud og har kun brugt de to, så nu har jeg plader i fryseren til næste gang, der skal lasagne på bordet. Og...faktisk også en rest på mindst 2 portioner færdig lasagne i køleskabet.

Jeg har hentet inspiration hos Chocolate & Spinach (klik her for at evt. få den oprindelige palæo version vist). Jeg har tilpasset ingredienserne, så jeg synes den opfylder LCHF kriterierne.

Ingredienser, 4 store lasagneplader:

750 gr. blomkål skåret fri for midterstok (svarende til ét stort blomkål)
1/2 blok (dvs. 500 gr.) White cheese / Mediteranian style White  cheese 40%, f.eks PUK -
(betegnelsen Feta er oprindelsessbeskyttet, så det undlader jeg at kalde osten).
2 æg, str. L.
1 dl. piskefløde 38%
1 tsk. tørret oregano
1 tsk. tørret timian
1 tsk. muskatnød
1 1/2 spsk. løgpulver
2 spsk. Fibrex

Blomkålsbuketter koges nogenlunde møre (undlad salt i kogevandet). Pres blomkålen let fri for vand, når den er kogt. Det gøres lettest som beskrevet under min opskrift på blomkålsmos (klik her for at se mere).
Mens blomkålen køler lidt af hældes alle øvrige ingredienser i en skål. Den drænede blomkål tilsættes, og med en stavblender køres blandingen til en let grynet masse. Den hældes ud og fordeles med en dejskraber ell. lign. på en bageplade beklædt med bagepapir.
Bages (varmluft) i en 200 grader forvarmet ovn i 30-35 minutter.

Voilà, så er der en pladefuld lasagneplade, som kan skæres ud (brug pizzahjul) til passende størrelser. De skal løftes forsigtigt med en paletkniv ell. lign., da de er lidt skrøbelige.
Vil man gerne fryse dem, foreslår jeg, at hele bagepladen vendes rundt, så pladerne kommer over på en bagerist, bagepapiret fjernes, og pladerne bages på risten i yderligere 15-20 min.
Pladerne er - efter den ekstra tørring - fryseegnede 
og kan bruges som enten lasagneplader eller som pizzabund, klar
til ovnen - fyldt med pizzatopping efter eget valg.

Til selve lasagnesaucen har jeg her brugt min sædvanlige kødsauce, som er spicet lidt op og tilsat en god mål piskefløde. Opskriften på saucen skal nok komme i et senere blogindslag, og jeg kan afsløre, at den er tilsat mørk chokolade, min. 85%. Det giver en fantastisk sauce.
Som vist er der kun brugt en halv pladefuld til en skålfuld lasagne.
Resten kan fryses, hvis det får lidt ekstra tørretid i ovnen.

Lasagnen lægges i lasagneform (det er nok med 2 udskårne plader, da de fylder mere end almindelige pastaplader) med skiftevis kødsauce og lasagneplader.
Mellem hvert lag lægges et godt lag revet ost (og jeg synes ikke, det er nødvendigt med bechamelsauce, når kødsaucen indeholder piskefløde). Afslut med revet ost og evt. tomatskiver.

Bages i ovnen i knap 30 minutter.
Her er der brugt 2 lag lasagneplader.

Velbekomme!

søndag den 18. august 2013

Knækbrød med Grana Padano

Det hænder, at jeg får bagt knækbrød. Det eneste "problem", der er med dem, er, at de forsvinder ALT for hurtigt..... OGSÅ selv om jeg nogen gange smider dem i fryseren.
Jep, de er nemlig fryseegnede, så hvis du er mere standhaftig end jeg, så ér det da oplagt at have sådan nogen knasende, sprøde knækbrød liggende klar til en lækker snack, når der kommer gæster, elller hvis du lige trænger til et lille mellemmåltid. De behøver ikke lang tid, før de er optøede og klar til servering.

Jeg har taget udgangspunkt i Madbandittens opskrift - se den evt. her: Knasede kerneknækbrød uden mel.

Disse ingredienser skal du bruge:
2 dl. hørfrø
1 1/2 dl. græskarkerner
1 dl. sesamfrø
1 dl. solsikkefrø
1-2 tsk. Herbamare, Trocomare eller anden god urtesalt (kan udelades/reduceres)
1 1/2 dl. koldt vand
2 æggehvider (eller bare 1 helt æg)
Et lille stykke Grana Padano (kan udelades)

Alle frø/kerner hældes i en skål.
Grana Padano rives fint og blandes med frøene.
I et målebæger hældes koldt vand. Heri slås æg ud og omrøres let med en gaffel. Vand og æg hældes nu i frøblandingen. Der røres kort, og skålen stilles (overdækket/med låg) på køkkenbordet en times tid. Blandingen virker "våd", men frøene vil gelere og suge det meste af væsken til sig.

Når timen er gået, er det tid at hælde "dejen" ud på en bageplade, som er beklædt med bagepapir.
"Klap" nu massen ud, så den bliver fladere og fladere og fylder mere af bagepladen ud. Til formålet kan en flad silikone dejskraber bedst egnet.
Tip: Man kan også lægge et stykke bagepapir over og trykke "dejen" fladere med en anden bageplade, indtil "dejen" er pænt fordelt og fylder hele pladen ud.

Pladen sættes i ovnen ved 125 grader (jeg bruger ikke varmluft), og her skal den stå i 2 timer.
Når tiden er gået, tages pladen ud af ovnen.
Man har nu en stor, fast plade knækbrød, som kan knækkes i passende størrelser.

Tip: Hvis du hellere vil have knækbrød med lige kanter, kan du efter de første 20 minutters bagetid tage pladen ud og skære passende riller med et pizzahjul. Så er stykkerne nemme at knække fra hinanden, når de kommer ud af ovnen.

Knækbrødene holder sig sprøde i dagevis i en lufttæt beholder.

Og som nævnt kan de også fryses, men mine når som regel ikke så langt...
Disse har - efter udskæring med pizzahjul efter 2 timers bagning - fået lidt ekstra
tid i ovnen på en bagerist efter udskæring,  så derfor runder de lidt (på grund afden
ekstra tørring).. Vurdér selv, om det er nødvendigt, når du bager dine knækbrød.
Velbekomme!

fredag den 16. august 2013

Fra frossen pizzabund til færdige pizza slices - LCHF - vol. 1


Denne pizzabund ligger smagsmæssigt som pizzabund bagt på halvt fuldkorns- halvt almindeligt pizzamel. Så snart jeg er klar med en LCHF-bund, der er mere som i en pizza bagt på italiensk durumhvede, skal jeg nok dele den med jer, for den dag skulle jo gerne melde sig, for pizza kan vi jo slet ikke undvære. Alternativer er der dog mange af, tænk bare på blomkålspizzaen, der næsten har fået "kultstatus" i LCHF-kredse...

Denne her er så mættende, at 2 stykker havde været tilstrækkeligt til at stille min sult - men selvfølgelig spiste jeg mig da igenne de tre slices.

Til dejen har jeg brugt:

30 gr. Fibrex
30 gr. solsikkefrø
30 gr. kokosrasp
1 tsk. tørret oregano
1 spsk. løgpulver
1 knivsp. salt
100-125 gr. revet fuldfed ost (Tip: Brug evt.  Alligator til at skære osterester i småtern og brug dem)
150 gr. cremefraiche 18%
1 dl. piskefløde
3 æg

Fibrex, solsikkefrø og kokosrasp køres i kaffekværn til fint "mel".
Alle tørre ingredienser  kommes i en skål. Cremefraiche, piskefløde og æg røres i med ske.

Hæld skålens indhold ud på en bageplade beklædt med bagepapir og form en rund pizzabund, f.eks. med en dejskraber.

Tænd ovnen på 160 grader. Imens ovnen varmer op får fibrene i pizzabunden lov at trække fugt fra dejen.

Bages i ca. 25 min.
I denne pizzabund er revet ost erstattet af osterester i bitte-små tern.
De "popper op" under bagningen og giver et spændende udseende til pizzabundene :-)

Pizzabunden kan skæres i passende stykker/slices og fryses. Så er der pizzaslice-bunde, der er klar direkte fra fryseren til at blive toppet med pizzasauce, ynglingsfyldet og ost.

Inden de ryger i fryseren, kan man selvfølgelig også lige tage en enkelt slice fra og bruge den som ostefladbrød og servere fetadip til.

Velbekomme!

mandag den 12. august 2013

Rosenkål i Actifry - LCHF

Kål er en dejlig spise... Men Jeg ved godt, at de fleste enten elsker eller hader retter med kål. Men de, der måtte "ligge på vippen" skulle nu prøve igen - måske "i det små" - og hvad med at prøve med rosenkål? Hvis man tilbereder kålene rigtigt, så ér de altså en delikat spise.

Selv er jeg så priviligeret, at jeg - helt fra jeg var barn - har fået god kål serveret, og jeg siger jer; min mor kan altså lave dejlig mad. Hos hende var de hjemmedyrkede rosenkål et hit, dampede, stegte eller smørdampede.

Og netop rosenkål er da fantastiske - se bare her, hvor de har fået selskab af cherrytomater og en lille håndfuld peanuts:












Disse her har fået en tur i min Actifry, men de kan selvfølgelig også sagtens laves i ovnen eller på en pande.

Til min Actifry har jeg (til 2 portioner) beregnet:
1/2 pose (ca. 500 g.) rosenkål fra frost
1-2 måleskefulde god olie
1-2 tsk tørret estragon
1 tsk. Trocomare urtesalt
125 g. cherrytomater
1 håndfuld usaltede peanuts

(Peanuts kan naturligvis udelades, da peanuts ikke betragtes som en fuldt ud passende LCHF ingrediens.)



Indstil timeren på 20 min. og hæld rosenkål i Actifry'en. Drys med estragon og fordel olien henover.
Start maskinen og lad den køre i de 20 minutter.
Åbn Actifry'en og tilsæt cherrytomater og peanuts. Lad Actifry'en køre yderligere 5 min.

Rosenkål er en dejlig ledsager til f.eks. kalkunbryst med fyld af feta og krydderurter:
Her har rosenkålene fået et godt drys revet Grana Padano ved serveringen.
Hvis I vil se opskriften på kalkunbryst med fyld af feta og krydderurter, kan I holde øje med bloggen - den skulle gerne komme én af de nærmeste dage.

...Og kalkunbryst KAN faktisk godt tilberedes, uden at det bliver tørt!

Velbekomme!



søndag den 11. august 2013

Oksekødsboller med blødende hjerte - LCHF

Serveres f.eks. med  crispy blomkål (klik her for opskrift) og dertil en rørt fetadip (klik her og se opskrift på fetadip)
Æren for disse skønne kødboller ligger hos DJ Foodie. Opskriften er derfor oprindelig på engelsk, så jeg har valgt at oversætte/fortolke den og give den et lettere dansk præg. På engelsk kaldes kødbollerne for Burger Balls, men i mine ører klinger navnet ikke helt rigtigt, så hos mig har de fået ny betegnelse. Og I kender vel til chokoladekagen med det blødende hjerte? I hvert fald er lidt af navnet til kødbollerne lånt fra kageverdenen.

Både min mand og begge mine 2 store børn synes, at disse kødboller er helt fantastiske - ja, fra manden min fik jeg faktisk besked på, at jeg meget gerne måtte citere ham for det. Og når han siger sådan, er der måske en chance for, at han selv går går i køkkenet og laver dem næste gang. Han kan jo finde opskriften her :-)

Til 20 kødboller beregner jeg:
1 kg hakket oksekød
200 gr. Cheddar i blok - evt. lagret, skåret i 20 kvadratiske tern
1 løg skåret i små tern
1 stk. kinesisk étfeds (eller ca 3 fed alm.) hvidløg
50 g kokosolie (brug dén uden smag)
1 æg, str. L
Ca. 1 pk. landspegepølse eller Chorizo i skiver (den oprindelige opskrift er med stegt bacon-crisp)
2 tsk. Herbamare eller Trocomare urtesalt ell. lign.
1/2 tsk peber og evt. et ekstra salt



Cheddarblokken skæres i 20 firkantede stykker. Bruger man en lagret cheddar, kan man gøre det umiddelbart før brug, hvorimod ternene fra en mere frisk og blødere cheddar bør stilles lidt tid i fryseren før brug. Osteternene behøver ikke være dybfrosne men bare kolde nok til at kunne arbejde med.





Forvarm ovnen til 225 grader, mens halvdelen af olien opvarmes i en stor sauterpande (der gerne skal kunne gå i ovnen). Løg og hvidløg sauteres heri til de bliver gyldne. Krydres med Herbamare urtesalt og lidt peber. Stilles til afkøling.



I skål blandes hakket oksekød, æg og den let afkølede løgblanding sammen.
Form 20 kugler af farsen.

Halvér pølseskiverne, hvis de er store, så der er ialt 20 styker pølse. Fold et stykke omkring hver
ostetern. Pres ostetern med pølse ind i midten af hver bøf og tril dem pænt runde. Sørg for at lukke hullet, så osten ikke læber for meget ud under stegningen.



Sauterpanden varmes igen op, og kuglerne steges i den resterende kokosolie ved god varme. Sørg for
at kødbollerne bliver "trillet rundt" i panden, så de bliver jævnt brunede. Drys evt. med salt og peber.
Hvis der ikke er plads i panden til alle 20 kødboller, kan der sauteres i 2 pander - eller af 2 omgange.

Når bollerne er brunede, er de klar til at stege videre i den forvarmede ovn i yderligere 10-12 min.
Serveres f.eks. med blomkåls-crisps i Actifry (klik her og se mere), en salat og gerne lidt mayonnaise eller en flødesauce.

Velbekomme!.

Crispy blomkål - i Actifry - LCHF

Crispy blomkål tilberedt i Actifry CDJetteDCs Actifry LCHF opskrifter


Når man er så heldig at eje en Actifry, har man endnu en (fantastisk) måde at tilberede sine blomkål på.

Og det eneste, der skal gøres er at dele den skyllede blomkål i små buketter. Kun den kraftigste del af midterstokken skæres fra.

Buketterne kører i Actifry'en med en måleskefuld (ske følger med ved køb af Actifry'en) olie og 2 tsk. tacokrydderi i ca. 30 min. - og

torsdag den 8. august 2013

Tartebacon - baconskåle med tarteletfyld, LCHF

Så kom der ægte LCHF tarteletter på menuen - og så er de endda både nemme og sjove at lave, især når det lykkes:
Bacon-tartelet med fyld af champignons i gylden flødesauce (klik her for at se opskriften).
Find nogle passende forme i køkkengemmerne. Jeg valgte at "ofre" en silikoneform til høje muffins, men det fortryder jeg nu ikke, for retten her kommer helt sikkert på spisekortet igen.
Der går 6 skiver bacon pr. baconkurv / tartelet. Vær opmærksom på, at de krymper en del under tilberedningen, og hvis de færdige kurve gerne må være lidt højere, end dem jeg her har bagt, så brug 7-8 skiver pr. kurv.
Start med at lægge et par skiver på kryds over bunden af formen og flet derefter enten 2 eller tre rækker baconskiver omkring formen (her er der kun flettet 2 rækker, men baconskiverne kan sagtens skubbes lidt sammen, hvis formene er rimeligt høje).

Formene stilles på bageplade beklædt med bagepapir og bages/steges ved 200 grader indtil de er gyldne. Beregn ca. 20 min.
Afkøler lidt på formene, og gerne også lidt på trækpapir/køkkenrulle mens de stivner helt.

Når de er stabile og sprøde, er de klar til at blive fyldt med tarteletfyld - lige efter smag - f.eks.:

Høns i asparges
Torsk i fløde-citronsauce
Laks i dildsauce eller med spinatstuvning
Scrambled egg med tomat og ostetern (perfekt til brunch)

Ja, der er mange muligheder. Og det allerbedste ved tarteletterne ér, at rester fra gårsdagens middag nemt trylles om til tarteletfyld. Det er netop, hvad der skete med min rest af champignons i gylden flødesauce (klik her for at se opskriften). På toppen blev der endda plads til lidt ristet pølse.

Skriv gerne nedenfor, hvad dit bedste påfund er - hvad fylder DU i dine bacon-tarteletter?
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
@@@@@@@@@
Velbekomme!




Smørdampede grøntsager med smuldret feta eller fetadip - LCHF

Smørdampede grøntsager kan varieres - prøv f.eks. med porrer - og hvis du ikke følger en striks LCHF diæt - lidt gulerødder, pastinak eller sødkartoffel

Dengang jeg var barn fik jeg bestemt en god og lødig kost; det sørgede min mor for - også når jeg kom fra skole midt på eftermiddagen. Ofte havde min mor sat en gryde over med grøntsager, som stod og dampede i en god klat smør fra køer på græs (ja, der fandtes vist i virkeligheden ikke anden slags smør dengang). Og smørdampede grøntsager var i sandhed et hit hos min søster og jeg. Nu synes jeg så, det er på tide, at retten kommer til ære og værdighed, for den opfylder til fulde kravene til mættende LCHF middagstilbehør, og så er den tilmed hurtig at lave.

Jeg husker, at grøntsagsblandingen, min mor lavede til os, ofte bestod af kartofler og porrer. Kartoflerne kommer så ikke lige i gryden i mit LCHF køkken, men jeg har prøvet mig frem med forskellige mix - altid gerne med en rest drænet blomkålsmos

Til 4 personer beregnes f.eks.:

100-150 gr. smør
750 gr. grønne bønner fra frost
1 stort løg i store tern eller kvarte
250 gr. squash i tykke, kvarte skiver
1 stor rød peberfrugt i store tern
1 1/2 tsk Herbamare urtesalt
1 1/2 tsk tørret estragon
Et drys peber
3-4 store spsk daggammelt drænet blomkålsmos (se opskriften her)
Serveres med smuldret feta eller et par gode klatter fetadip (se opskriften her)

De frosne bønner får et forspring - lad dem dampe i en stor gryde med smørret, imens de øvrige grøntsager skæres ud. Vend jævnligt i gryden.
Når bønnerne har fået ca. 10 min. tilsættes resten af grøntsagerne og krydderier og vend igen jævnligt  i gryden.
Kort før, man synes, at grøntsagerne er passende møre (jeg beregner knap en halv time - men bedøm selv), tilsættes blomkålsmosen. Den kan godt udelades, men den er nu en god jævner af retten, som - i forhold til min mors version - "mangler" de let udkogte og jævnende kartofler.

Retten er mættende og kan serveres til såvel krydrede kyllingefrikadellersaftige hakkebøfferflæskesværspanerede karbonader/krebinetter som til til en god steg. Salat er næsten overflødig, når man får disse mættende, smørdampede grøntsager.
Men kan man byde en hjemmelavet bearnaisesauce til, så er middagen i hvert fald fuldkommen. Idag fik jeg - som I ser - bare en god klat mayonnaise til hakkebøffen. Det var nu heller ikke helt dårligt!

Nyd også gerne en hjemmelavet bearnaisesauce til retten.
Velbekomme!

tirsdag den 6. august 2013

LCHF flûtes (og boller i muffinforme) med skinke og rosmarin

Ville det ikke være dejligt med et par flûtes i fryseren - lige til at varme, når der skal "brød" på bordet?
Efter flere forsøg med at bage uden "købemel", har jeg nu sammensat ingredienser, hvor melet udelukkende består af frø, jeg selv maler. Jeg har ønsket at udvikle opskriften for ikke at være for afhængig af det forholdsvis dyre købemel. Netop købemelet forsvinder alt for hurtigt (især mandelmel), så står man en dag uden at have fået handlet på nettet eller i de specialbutikker (som - i hvert fald hvor jeg bor - er det eneste sted, hvor melet kan købes), så er hjælpen nær, når bare man har en kaffekværn. Og brødene her smager ganske fortrinligt.

Flûtene er fryseegnede, enten hele eller skåret i passende stykker - lige til at varme i brødrister eller i ovn.

Almindelig gærdej i flûtesform - som i den jeg har brugt (Eva slip-let) - bages uden bagepapir for at give brødet den karakteristiske nuprede skorpe i bunden, men da min dej højst sandsynligt ville hænge fast i den hullede form, er bagepapiret desværre uundværligt.

Fordelen ved at bruge i flûtesform er, at dejen får lidt støtte i kanterne til at vokse sig lidt højere og få en pæn form. Jeg ville dog lyve, hvis jeg påstod, at de ikke falder en smule sammen, når de kommer ud af ovnen. Er de bagt i flûtesform, kan man lade overfladen på de færdigbagte flûtes være bund og den buede bund være top. 

Brødene bager jeg i 2 smagsvarianter - enten med eller uden rosmarin, men tøv endelig ikke med rosmarin eller andre krydderier og sæt trumf på smagen.

Dejen rækker til f.eks. 3 flûtes i form samt til ca. 5 stk boller i silikone muffinforme:

40 gr. kværnet kokosrasp (bedre kendt under navnet "kokosmel" i dagligvarebutikker
75 gr. kværnede solsikkekerner
60 gr. kværnede hørfrø
50 gr. hele hørfrø
2 spsk fiberHUSK (den gule pakning)
2 tsk bagepulver
(Evt. 2 tsk rosmarin eller anden krydderi)
200 gr. squash
250 gr. skinke i strimler
1 1/4 dl. piskefløde 38%
3 æg, str M/L
200 gr. hytteost min. 4%
50 gr. smeltet, afkølet smør
(Evt. drys: Lyse eller sorte sesamfrø)

Alle frø males i kaffekværn. Husk, at hørfrø skal bruges umiddelbart efter kværningen.

Øvrige tørre ingredienser blandes med de kværnede frø.
Squash og piskefløde blendes godt og tilsættes de tørre ingredienser sammen med hytteost og æg.
Røres sammen med ske, mens den afkølede smør tilsættes.
Dejen står i få minutter (så væsken opsuges i dejen).
Fordeles i flûtesform. Evt. overskydende dej fordeles i silikone muffinforme. Fyld ikke formene for meget op, da dejen vil hæve lidt.
Kan evt. drysses med sesamfrø eller flagesalt, før flûtene sættes i ovnen og bages i 1 time og 20 min. ved 160 grader (uden varmluft).
Vendes flûtene med bunden op, får de en rundet overflade
Husk, at flûtene kan fryses. Og optøes/opvarmes de i ovnen, så husk, at de ikke må få højere temperatur end 160 grader af hensyn til olierne fra frøene. 
Serveringsforslag:  Skinkeflûtes med koldt smør og en skål grøntsager og måske lidt oliven.
Velbekomme!

📌 Gem opskrift på Pinterest:

Translate