Til selve citronmånen har jeg taget udgangspunkt i og modificeret opskriften på blyantskagen, så hvis du endnu ikke har prøvet den, må du vælge ibandt opskrifterne - de er lige gode begge to.
5 æg, str. L, delt i blommer og hvider
100 gr. Sukrin Gold (købes her) - (eller evt. her)
50 gr. saltet smør (smeltet og let afkølet)
1 dl. fløde 38%
Saften af 1/2 økologisk citron (godt 1/4 dl. saft)
Citronskal af 1 stk. citron (gem evt. lidt til pynt)
50 gr. kokosfibre (f.eks. Tropicai - kan købes her)
40 gr. affedtet mandelmel (købes her - ofte med rabat ved 3 stk.)
1 tsk. vanillepulver
1 tsk. bagepulver
Evt. 1 tsk. mandelessens eller en rest LCHF marcipan, der rives groft og kommes i den færdigrørte dej
Citronmåneglasur:
100 gr. flødeost naturel (jeg bruger Emborg Cream Cheese)
50 gr. blødgjort smør
3 spsk. Sukrin+ (købes f.eks. her)
2 tsk. Lucuma (kan evt. udelades - eller købes her) - (eller her)
1 pipettefuld Sweet Drops Orange ell. citron (kan udelades - eller købes her) - (eller her)
Saften af 1/2 økologisk citron (ca. 1/4 dl. saft)
1/2 tsk. gurkemeje
Fremgangsmåde citronmåne:
Æggene deles - i hver sin skål; hvider og blommer for sig.
Æggehviderne piskes helt stive med den halve mængde Sukrin Gold.
Æggeblommerne piskes lyse og luftige med den resterende mængde Sukrin Gold og fintrevet citronskal fra den hele citron.
Du kan vælge at gemme lidt revet citronskal til pynt, hvis du synes.
Tip: Sørg for, når du river skallen på citrusfrugter - som naturligvis skal være økologiske - kun at få den yderste skal med - nemlig den, hvor de eteriske olier ligger. Bitterstofferne sidder i den hvide del af skallen, og dem ønsker vi ikke at få med. Jeg bruger selv et fint Microplane rivejern, som jeg købte på en ferie til Italien. Du kan evt. købe Microplane her (fås i mange, fine farver), hvis du da ikke allerede er så heldig at eje ét. Rivejernet er også supergodt til ingefær, muskatnød og hårde oste.
Meltyperne vejes af og blandes sammen i en skål med vanillepulver og bagepulver.
Den smeltede smør røres med fløde og citronsaft fra den halve citron og piskes - ved laveste hastighed - støt og roligt med de piskede blommer. Det samme gør du med melblandingen, og straks herefter vendes de stiftpiskede æggehvider i med en dejskraber. Start med 1/3-del af æggehviderne og fortsæt med resten. Dejen må gerne få lidt hurtige tæv - som Mette Blomsterberg ville udtrykke sig - men slå endelig ikke al luft ud af dejen.
Spænd et stykke bagepapir fast i bunden af en lille, rund springform (20 cm. Ø) og smør siderne.
Dejen hældes i formen, og kagen bages i en 175 grader varm ovn i ca. 35 minutter. Benytter du en anden og større form, afkortes bagetiden lidt.
Fremgangsmåde cream cheese citronmåneglasur:
Imens kagen står i ovnen, laves glasuren klar. Du kan også vente, til kagen er helt afkølet, for glasuren skal først smøres på kagen, når citronmånen er kølet ned til lidt over stuetemperatur.
Den blødgjorte smør røres med flødeosten i en kasserolle over ganske svag varme. Øvrige ingredienser røres i. Lad glasuren stå ved stuetemperatur, indtil kagen er færdigbagt og let afkølet og smør da det tykke lag glasur på kagen, som dernæst opbevares på køl, indtil den serveres.
Som det måske fremgår af billedet ovenfor, kunne jeg knapt vente med at smage på kagen, som stadig var lun. Glasuren er derfor lidt på afveje. Det flotteste resultat får du, hvis du kan vente med at servere kagen, til glasuren er helt stivnet.
Og som det sig hører og bør, skæres kagen i to halvdele, deraf måner. Fordelen er, at du kan smage på kagen, uden at der mangler et stykke fra halvmånen, du serverer... ;-)
Velbekomme ved kaffebordet.
Dette indlæg indeholder affiliatelinks.
12 kommentarer:
Den skal helt klart prøves!
Den må laves til svir en dag 😄👍
Meget lækker kage med kun lidt melsorter, meget fløde og æg - uhm den må blive god.
Smart at gøre glasuren gul med gurkemeje :-) Den må og skal da bages.
God weekend.
Tak i lige måde.
Håber kagen bli'r go'.
Mvh. Jette
Det behøver du ikke , den er desværre ikke besværet værd :(
Det var ærgerligt. Hvad mon gik galt? Er smagen for kraftig eller knaser sukrin'en? Kagen har ellers fået god ros fra andre ;-)
Lækker og ret kaget på den rigtige måde. Jeg kunne ikke få sweetdrops, så jeg hev skallen af en ekstra citron med i dejen. Jeg tror, det var med til at give den helt perfekte smag. Manden har også godkendt ;-)
Nu smider vi et par stykker i fryseren for at se, hvordan det går.
Jeg har desværre fået cølliaki og har valgt stort set at leve efter lchf men jeg savner at bage til venner og arbejde og familie. Denne her ser fantastisk ud. Kan den laves dagen i forvejen så den kan tages med om morgenen og hvordan er den dagen efter ? Kan denne her bruges som en grundopskrift og tilsættes forskelligt fyld hvis det er ??
Jeg tror, jeg kan svare ja til det hele. Kagen skal jo opbevares på køl, så det er fint at bage den dagen før, og den smager skønt flere dage efter bagningen!
Som grundopskrift er den også god.
Prøv også at bage den som muffins med lidt nødder og/eller bær i.
Giv endelig en melding, når du har prøvet og fundet frem til det helt rigtige fyld. Glæder mig til at høre, hvad du finder på?
Spændende med frysningen og især med glasuren. Hvordan blev den efter optøning? Eller ligger kagen stadig i fryseren! ;-)
Alletiders. Tænkte det ville være en god påskekage til min kirke på søndag :-) tror du ikke godt den kan gå i en 24 cm form ?? Den ser rimelig høj ud. Hvor mange muffins bliver der og hvor lang tid bager du dem ?? Har sammenlignet denne med andre og kan se du bruger mindre smør hvilket jeg synes er dejligt men et æg mere og mere Sukrin gold. Tænkte lidt på om man kan lave en frosting ved at piske flødeost og så piskefløde og tilsætte lidt vanilje og citronskal ?? Er ikke så vild med smør i frosting nemlig
Hej, Jeg ville høre om man kan bruge andet end mandelmel, Jeg synes det er så pokkers dyrt
Send en kommentar