lørdag den 28. september 2013

Crunchy pesto til f.eks. bønnefritter


Hvad serverer du til dine bønnefritter? Hvidløgsmayonnaise? En god ostesauce? Svampesauce? Eller måske en helt almindelig flødesauce?
Det har jeg gjort utallige gange - men ikke idag. Jeg havde en ustyrlig lyst til pesto, så den fik selvfølgelig lov at ledsage mine bønnefritter, som jeg iøvrigt havde tilberedt helt uden krydderier - lige bortset fra livets krydderi, bacon.

Se her, hvordan jeg laver bønnefritter med bacon (klik her).

Min pesto er i dagens udgave lavet ekstra tyk og crunchy. Det sidste giver lidt sig selv, når den blendes med smuttede (afskallede) mandler istedet for f.eks. macademia, som er en del blødere i konsistensen og lettere lader sig blende til en lind masse.
Jeg har taget udgangspunkt i min basisopskrift på pesto (klik her for at se opskriften) men har tilsat dobbelt mængde mandler i forhold til macademianødder og dobbelt så meget Grana Padano og citronsaft. Og ja, der er såmænd også ekstra hvidløg i, nu da pesten skal fungere som smagsgiver til de ukrydrede bønnefritter.

Ingredienserne til pestoen blendes (f.eks. i minihakker) til en passende, crunchy konsistens - og smages til med krydderier og citron-/limesaft, når den har hvilet på køl en halv times tid. Den skal smage godt og delikat spist direkte på en ske og være så tyk i konsistensen, at den ikke løber af bønnefritterne, når den hældes over.

Og hvilken vidunderlig smag! Det her er virkelig et godt tilbehør til din middag som alternativ til saucer, mayonnaise og anden dip. Og husk så, at pesto også er fantastisk ovenpå din æggekage, f.eks. dén med spidskål, så lav gerne en stor portion, når du nu ér igang.

Velbekomme!

søndag den 22. september 2013

Pølser i svøb, burgerboller eller flûtes - samme LCHF dej

Det kan godt lade sig gøre at lave en nogenlunde elastisk LCHF dej, som er velegnet til stort set det meste LCHF bagværk - helt uden gluten/mel og med en fin, franskbrødsagtige konsistens. Opskriften har været undervejs et stykke tid fra min hånd, idet den undervejs er undergået flere afprøvningers og tilrettelser.
Med dens tillokkende, bløde og næsten hvedebrødssvampede konsistens er den, som den bedst kan blive, synes jeg.

Se bare her, hvilke fine brød, der kan bages af dejen (en portion dej rækker f.eks. til 9 stk. store pølser i svøb + 8 burgerboller (til 4 burgere) eller til 3 lange flûtes)

Til basisdejen skal du bruge:

50 gr. hørfrø, helst de gule
100 gr. solsikkefrø
50 gr. melonkerner (jeg har kun kunnet finde dem i Tyskland, hvor de til gengæld er billige)
50 gr. kokosrasp (i Danmark betegnet som "kokosmel")
50 gr. fiberHUSK (den gule pakning)
50 gr. kokosfiber
3 1/2 tsk. bagepulver
1 tsk. urtesalt
1 spsk. Sukrin+
6 æg
2 dl. vand
100 gr. smeltet, let afkølet smør
250 gr. cremefraiche, gerne 38%
Saften fra 1 limefrugt (svarende til knap 1/2 dl.)

Frø, kerner og kokosrasp blandes og skal kværnes i kaffekværn til fint, fugtigt mel.
Kværnede frø og øvrige tørre ingredienser blandes sammen i én skål.
I en anden skål blandes alle våde ingredienser og hældes dernæst sammen med de tørre.
Dejen røres godt - f.eks. med en god dejskraber.
Lad dejen hvile omkring 5 minutter til den får konsistens som blød marcipan.
Form ønsket bagværk.
Bages ved 160 grader uden varmluft. Bagetiden afhænger naturligvis af, om der bages runde boller, flade burgerboller, pølser i svøb eller flûtes, men beregn op imod 1 time.

Pølser i svøb:
Her er der lagt dej i en flûtesform beklædt med bagepapir. I midten af hver dejstykke er der lagt 1 tsk hjemmelavet tomatketchup. En brunchpølse er trykket lidt ned i dejen og ovenpå er lagt "låg" af dej til at dække pølse og ketchup. Bages ca. 60 min.

Burgerboller:
Boller trilles i hånden. De trykkes næsten flade og drysses med sesamfrø. Bages ca. 50 min.
Til en burger bruges 2 flade burgerboller, en "over" og en "neder".

Flûtes:
Dejen rækker til 3 store flûtes og kan f.eks. bages i flûtesform i ca. 60 min.

Velbekomme!

lørdag den 21. september 2013

Pizza i en fart - med pizzabund fra fryseren

Så kan det bare ikke være nemmere...
Pizzabunden er taget ud af fryseren 5 minutter før, de store familiepizza'er
til familien blev sat i ovnen. Dem laver jeg på traditionel vis af italiensk
pizzamel, mens min egen selvfølgelig er LCHF.
Hvor ér det bare let, når pizzabunde ligger klar i fryseren. De skal bare i ovnen i frossen stand - toppet med lige det fyld, man har lyst til.

Til den viste pizza, er der brugt:

Pizzabund (fra fryseren) - klik her og se her, hvordan den er lavet.
Et lag hjemmelavet tomatsauce / -ketchup (klik her og se opskriften)
Kødsauce (bestående af hakket løg, hakket oksekød, hvidløg, salt, løgpulver og koncentreret tomatpuré)
Mozzarella ost
Rød peberfrugt.
Olivenolie med hvidløg og tørret basilikum (ved serveringen).
Velbekomme!

På billedet nedenfor er den samme slags frosne plader anvendt til lasagne. Det er i sandhed dejligt nemt med disse plader klar i fryseren..!

tirsdag den 17. september 2013

Traditionelle frikadeller - nu med Fibrex, LCHF

Frikadeller serveret med blomkålsmos (se opskriften her)
langtidsbagte cherrytomater

Min familie er ikke så vilde med, at jeg eksperimenterer med den så velkendte frikadelle. Det er lidt med frikadellen som med julen....som i "Sikken voldsom trængsel og alarm", hvor man synger "rør blot ikke ved den gamle jul"...
Jeg forsøger derfor så vidt muligt at lave vores frikadeller på den traditionelle måde, men melet har jeg altså erstattet - og senest fundet Fibrex ret godt egnet.
Fibrex giver ekstra fibre til kosten og holder på væsken, så derfor kan man tilsætte ekstra væske og dermed få saftige frikadeller.

De af jer, der endnu ikke kender produktet
eller til brugen af Fibrex, kan evt. læse mere 

her (klik for link til beskrivelse af Fibrex).
Grundopskriften til mine (næsten) traditionelle frikadeller kommer her -
og man kan iøvrigt sagtens give farsen et ekstra pift med f.eks. hvidløg og krydderurter:

1000 gr. hakket svine- og kalvekød
2 mellemstore løg
2 æg, str. M/L eller 3 str. S
2 - 2 1/2 tsk. Herbamare eller Trocomare urtesalt (eller anden god salt)
1/2 tsk. krydderpeber (jeg bruger den fra Urtekram)
1/2 dl. Fibrex
1 dl. fløde 38%
1 1/2 dl. vand

Fremgangsmåde:
Fintrevet løg, æg og salt og peber blandes i hakkekødet. Fibrex, fløde og vand tilsættes, og farsen røres godt.
Farsen skal hvile - helst en halv time eller længere - før frikadellerne formes i hånden med en ske.
Frikadellerne steges på panden i rigeligt smør eller ghee til de er gennemstegte.

Lad evt. et fad med halverede cherrytomater langtidsstege i ovnen, mens frikadellerne laves.
De skal bare overholdes med olivenolie og drysses med urtesalt og krydderpeber. De må gerne stå godt og længe i ovnen ved 160 grader. Disse her har fået knap en time:


Velbekomme!



De nye kostråd vs. lavkarbo kostpyramide og nyttige links

Idag er vi blevet præsenteret for Danmarks nye kostråd. I indholdet af dem kan man så være mere eller mindre enig - men vær helt sikker på, at industrien har siddet med ved bordet under udformningen. Det ville være naivt at tro andet, og der er ganske tydeligt indgået kompromis'er her og der. Personligt har jeg taget mine egne "forholdsregler" og fortsætter ufortrødent med min LCHF livsstil.
Hvis du ikke allerede har set de nye kostråd, kan du se dem på Fødevarestyrelsens hjemmeside via dette link (klik her).

Og så synes jeg også, du skal tage et kig på, hvordan Madbanditten, alias Jane Faerber tolker "Danmarks nye kostråd - de 10 bud?" (klik her for at læse Janes blogindslag). Jeg er så inderligt enig i kritikken, hun fremlægger.

Spiser man efter LCHF principper, er der selvfølgelig punkter i kostrådene, som passer ind i det daglige indtag af fødevarer, men der er omvendt større dele af kostrådene, som er i direkte modstrid med LCHF principperne og som absolut ikke kan forenes med vores sunde livsstil. Hvorfor skulle vi dog spise flere magre mejeriprodukter? På bekostning af hvad? Ja, netop - hvorfor skulle vi dog skære ned på fedtet, når det er det, der mætter?! Det lægger jo en naturlig dæmper på den sult, som alt for mange forgæves forsøger at dæmpe ved at indtage kulhydratholdige fuldkornsprodukter, fordi de "skulle være så sunde". Og fuldkorn skal vi nu indtage endnu mere af iflg. kostrådene. Mon så ikke vi bare bliver mere sultne og lagrer fedt, fordi vi kommer til at spise endnu flere kulhydrater. Ikke alle af os måske, men uanset hvordan vi vender og drejer de fuldkornsprodukter, så ér de altså fulde af kulhydrater, og netop kulhydraterne skal vi spare på. I det sunde fedt er der til gengæld ingen - eller få - kulhydrater.
I hvert fald skal der et mere nuanceret billede frem, hvis man skal vurdere fedt og indtaget heraf, for det er for de flestes vedkommende vigtigt at skrue op - og ikke ned - for de sunde olier. Men jo, det kræver selvfølgelig, at kulhydratindtaget reduceres, når man vil skifte til en mere fedtholdig kost! Til gengæld vil langt de fleste opleve, at organfedt (mavefedt) reduceres. Se dét er jo netop det, der fremmer sundheden...

Jeg vil slutte af omkring kostrådene og bare sige, at jeg ikke havde de helt store forventninger til en revolutioneret udgave. På dét punkt, var der da noget, der holdt stik. Og rådet om at drikke mere vand er helt klart henvendt til mig. Her skal jeg gøre et forsøg på at leve op til anbefalingen...

Det er min opfattelse, at mange, der starter på en LCHF diæt godt kan mangle et par "holdepunkter" i forhold til, hvad der er godt at spise på diæten og hvad man helst skal holde sig fra. De nye kostråd tager jeg - som nævnt - med et gran salt og finder stadig min inspiration fra LCHF erfarne kilder og en god del ny forskning.

Min holdning er, at enhver selv må finde det niveau af en diæt, der passer hos den enkelte. Det kan også være en stor omvæltning for en familie at vende kostbilledet "på hovedet" - for det er jo næsten det, vi gør, når vi tager afsked med "fedtforskrækkelsen" og dropper størstedelen af de kulhydrater, vi over årenes løb har vænnet vores kroppe til. Eller pint den med!
Jeg selv er rimelig liberal men spiser dog f.eks. hverken groft brød, gryn eller kolde kartofler - og spiser efterhånden meget lidt frugt. Men kommer jeg ud for at skulle spise en middag, som ikke er udpræget LCHF venlig, så kan det godt ske, at jeg alligevel vælger at smage på maden; i hvert fald noget af den. Indtil videre synes jeg dog, jeg har klaret nogenlunde frisag. Og jeg er ikke spor bekymret over, at jeg har spist en hakkebøf, hvori der var moste kartofler. Pyt, siger jeg bare - den smagte jo fantastisk, blodsukkerniveauet gik ikke amok, og så var det jo netop min egen mor, som havde budt på aftensmad. Ikke, at jeg ville vælge at spise alt, hvad min dejlige mor serverer - men de her bøffer smager bare SÅ godt, så derfor valgte jeg at spise af dem. Jeg er kommet så langt på min diæt, at jeg i hvert fald tænker over, hvad jeg putter i munden, og jeg er faktisk ret god til at fravælge den mad, som jeg ikke har lyst til at spise, eller som jeg ved ikke er godt for mig. Sådan har det bestemt ikke altid været! Men et stabilt blodsukker gør altså underværker - man fristes bare ikke så nemt af noget, man godt ved, man bør holde sig fra.

Når jeg nu er blevet så bevidst om, hvad jeg spiser, så ér det selvfølgelig fordi jeg har læst og læst om, hvad den forkerte mad gør ved os. Forkert mad er bare et pokkers farligt udtryk, når man taler om diæter, for der skal efter min mening ikke være noget forbudsland.
Lidt kan jo være meget godt - og vi skal jo også huske at leve. At jeg så har fundet ud af, at jeg lever og trives fantastisk godt uden kartofler, ris, pasta, brød og sukker, betyder jo ikke, at jeg ikke kan gøre undtagelser og drikke et godt glas vin, hvis det er netop dét, jeg har lyst til. Og så tæller jeg iøvrigt hverken kalorier eller noget-som-helst andet. Jeg bruger bare min sunde fornuft - godt støttet af min viden omkring LCHF.

Men rettesnore er gode at have, og som jeg netop skrev, er det med garanti ikke kun den nystartede LCHF'er, der kan nyde godt af lidt hjælp. Den erfarne kender nok principperne, men de er nu alligevel rare at have ved hånden, og lidt af hjælpen kommer her i form af et  billede, som er lånt hos Lavkarboklubben.no,:


Det er jo en noget anderledes madpyramide, end dén vi i årevis har kunnet se for vort indre blik - hvor blev f.eks. de 6 stk. daglige frugt af? Jo, jo - frugten er her skam stadig. Den er bare rykket op i toppen af pyramiden, hvor den liberale lavkarbokost ligger placeret. De nye kostråd anbefaler iøvrigt også mindre frugt end tidligere, så her er der tilsyneladende enighed.

Pyramiden illustrerer, at man ikke behøver undvære frugten, hvis man ønsker at leve på den liberale lavkarbo kost. Lyt til kroppen, og er blodsukkeret stadig stabilt, så kan det sagtens lade sig gøre at leve på LCHF kost og samtidig nyde et dagligt stykke frugt. Men vil man samtidig tabe sig, kan det
godt være, det er en god idé at undlade frugten.



Se også mere her fra den norske side: Hva er lavkarbokost?

Pyramiden er ikke specifik med hensyn til, hvor meget af hver fødevaregruppe, man evt. bør holde sig til. Her er en tallerkenillustration måske mere retvisende:"Nya tallriksmodeller: En för LCHF och en från Harvard"


Der er rigtigt meget godt læsestof på nettet, som beskriver og underbygger teorierne bag LCHF.
Eller bare links til inspiration for en bedre livsstil.
Et par gode steder at starte kunne være på disse sider:

LCHF for nybegyndere
Diet Dictor: "LCHF for beginners"
Kolesterol for dummies
Fedt er alpha og omega
Center for Obesity Assessety Study and Treatment: "The art and science of nutritional ketosis" by Stephen Phinney
Fra Facebooksiden LCHF Lavkarbo på dansk, basis: Samling af filmlinks om LCHF
Definition på LCHF, fra svensk side: Allt om LCHF
Madbandittens blogindslag: Hvad er LCHF
Low Carb diet plans / Comparison of Low Carb plans
Common Foods That Kills 15 Million People per Year
The Eating Academy, Peter Attia M.D. "How to make a fat cell less not thin: the lessons of fat flux"
Sund Livsstil: Det sunde fedt

God fornøjelse med læsningen!

fredag den 13. september 2013

Spidskålspasta i flødesauce med babymajs - LCHF

Da vi nu havde sådan en dejlig sensommeraften og vejret så ud til at holde tørt, så skulle vi jo næsten have mad fra grillen. Nærliggende tanke når nu min mand fik en gasgrill i fødselsdagsgave for kort tid siden. Fantastisk. Så behøver der ikke være langt fra tanke til handling. Vi elsker den gasgrill!

Som tilbehør til det grillede kød, lavede jeg denne spidskålspasta.
Ingredienser (2 portioner):
1/2 spidskål skåret i tynde strimler
175 gr. mini majs
100 gr. flødeost
Ca. 1/2 dl. fløde 38%
1 tsk. tørret estragon
1 tsk. Trocomare urtesalt (ell. lign.)
1 spsk. løgpulver
Evt. peber
Evt. et drys melonkerner ell. lign.
50 gr. klaret smør eller en blanding af smør og kokosolie uden smag

Smør smeltes og heri dampes kålen kort.
Når kålen er faldet let sammen tilsættes flødeost. Tilsæt fløde, når flødeosten er smeltet.
Får lov at dampe ca. 5-8 minutter, før de skivede mini majs, estragon og krydderier tilsættes.
Omrøres let og damper videre et par minutter under låg, indtil minimajs er gennemvarme.
Retten må også gerne stå lidt længere, og hvis saucen bliver for tyk, tilsættes lidt ekstra fløde.

Serveres f.eks. som her med grillet flanksteak og et drys melonkerner (og evt. en sommersalat).
Velbekomme!

Retten er også velegnet som tilbehør til f.eks (klik på link):
Saftige hakkebøffer
Oksekødsboller med blødende hjerte
Bacon Explosion
flæskesværspanerede karbonader / krebinetter

Eller som fyld i babontarteletter (tartebacon).

lørdag den 7. september 2013

Hjemmelavet pesto - god til det meste - LCHF


Når pesten skal være hjemmelavet - og det må den meget gerne være hos mig, når jeg f.eks. ønsker at bruge den ovenpå en æggekage - så bruger jeg flg. ingredienser:

1 dl. god oliven- eller nøddeolie (rapsolie kan også gå an til er formålet - og er neutral i smagen)
1 dl. frisk bredbladet persille
1 dl. friske basilikumblade
2-3 spsk. ristede pinjekerner eller evt. tilsvarende macademianødder
Et lille stykke Grana Padano
1 fed presset hvidløg
Lidt citron- eller limesaft

Ingredienserne blendes. 
Skal pestoen bruges som "dressing" og bliver for fast, spædes med mere olie, indtil ønsket konsistens er nået.
Smages til med salt, peber og evt. ekstra citronsaft.

Denne pesto giver et fantastisk løft til de fleste hverdagsretter. Har du f.eks. prøvet at tilsætte pesto til din blomkålsmos? (klik her for inspiration og billeder).
Eller hvad med at toppe din æggekage med salat og hjemmelavet pesto (klik her for opskrift).


Velbekomme!


torsdag den 5. september 2013

LCHF - livsstilen, der booster salget af mejeriprodukter

Nu er det jo ikke nogen hemmelighed, at jeg i det daglige beskæftiger mig med eksportsalg af mejeriprodukter, men det er nok de færreste af mine læsere, der reelt ved det. Det er som sådan ikke noget, jeg forsøger at "skjule" - jeg har bare valgt at holde arbejde og fritid adskilt, og min blog er udelukkende en privat beskæftigelse.

At jeg har valgt at gå (næsten) all in på en LCHF kost, og jeg dermed indirekte støtter branchen, jeg selv er ansat i, har selvfølgelig ikke gået mine egne tanker helt forbi. Idag stødte jeg så på dette lille "krydderi" af en artikel, som omhandler salget af mejeriprodukter hos vores nordiske naboer, svenskerne:

Artiklen er gengivet i sin fulde (men lidt korte) version på billedet ovenfor og er at finde i Mejeritidende (se evt. side 16 for at læse den lille artikel).

I LCHF kredse er vi meget uenige med artiklens forfatter hvad angår begrebet "slankekur". Jo, det er da rigtigt, at man med fordel kan benytte sig af kostprincipperne og tabe sig, men det ér nu en gang en livsstilsændring, der er tale om. En "diæt" kunne man have valgt at kalde det - men "slankekur" er nu et skræmmende og ganske utilstrækkeligt begreb, og jeg selv indbefattet er ikke skiftet til LCHF kost for at tabe mig. Jeg oplever dog - med en ikke udelt glæde - at min vægt er for stadig nedadgående. Vægttabet fulgte automatisk med, da jeg lagde kosten om og ikke lod mig føre tilbage i dét, som nogen ynder at kalde "sukkerfælden". Idag har jeg opnået den største, umiddelbare gevinst af dem alle - jeg er sluppet ud af migrænehelvedet.

Selv om artiklen her er fra februar-nummeret, er det da en "branchenyhed", der er til at føle på. LCHF-livsstilen (der iøvrigt siges at have favnet omkring hver 4. svensker) er jo under hastig udbredning herhjemme i lille Danmark. Og ikke uden grund! Derfor synes jeg næsten, det er synd, at begrebet LCHF ikke har fået større spalteplads i branchebladet, men det skal nok komme med tiden, for der er så mange fordele forbundet med livsstilen, at jeg er sikker på, at et øget salg af visse mejeriprodukter også herhjemme vil øges.

Jeg vælger her at nævne et par af de fordele og helbredsfremmende effekter, jeg i min research på vores allesammens internet er stødt på gennem det sidste halve års tid. Men dyk selv ned i yderligere materiale på nettet og få udsagnene underbygget. Google er din ven. Får jeg bedre tid en dag, vil jeg naturligvis selv tage mig af arbejdet med at finde frem til kilder og videnskabelige artikler. Jeg har - som nævnt - været igennem en del materiale efterhånden.

Vi bliver i stor udstrækning livsstilssygdommene kvit
Vi får et bedre velvære og savner ikke sukker og dets påvirkning af blodsukkeret
Vi har ikke så mange humørsvingninger
Vi lider ikke længere af migræne (det gælder eksempelvis for mig selv)
Lider vi af fibromyalgi, bedres den i nogen udstrækning.
Vi taber os
Vi holder vægten
Vi undgår type 2 diabetes
Vi kan måske slippe blodtryksmedicinen
Vores gode kolesterol i blodet øges, mens det skadelige reduceres - og vi (skulle helst) komme ud af medicineringen, og Statiner er efterhånden en udskældt medicin
Vi mindsker risikoen for hjerte-/karsygdomme
Vi slipper i nogen grad af med allergier
PCO kan afhjælpes og vi bliver mere fertile
LCHF-kosten er en god løsning, hvis man er glutenintolerant (flere og flere af os går rundt med en udiagnoseret cøliaki.
LCHF-kosten kan have en gavnlig effekt på ADHD ramte.

Der er ingen tvivl om, at jeg selv har valgt en - for mig - rigtig livsstil.
Jeg bliver mødt af udfordringer - men endnu har jeg ikke mødt nogen hindringer på min vej, og livsstilen falder mig lettere for hver dag.
Industriens sukkerbombardementer vil helt sikkert i al min tid være den største udfordring. Der vil eksempelvis kun være omkring 10% af madvarerne tilbage på hylderne i supermarkedet, hvis man forestiller sig, at artikler med tilsat sukker, glukose og stivelse blev fjernet.

...Og sådan er det gået til, at jeg vælger mine varer med størst mulig omhu og hensyntagen til bl.a. kulhydratindhold, når man kører indkøbsvognen gennem supermarkedet.

Overvejer du - eller lever du allerede efter LCHF kostprincipperne - så fortæl mig i en kommentar, hvad du synes at opnå med kosten. Det kan jo være, at andre læsere kan drage nytte af dine erfaringer.

Mange tak.
---

Har du lyst til at læse andre af mine blogindslag om LCHF livsstilen, kan du finde nogen af dem her:

Endnu en film om det farlige sukker
Toxic Sugar
Sukker - det nye tobak
Læg sukker og hvidt brød på hylden - tag en kold tyrker
Hvad nu med frugt - hvor meget må man spise?

onsdag den 4. september 2013

Spidskålswrap - LCHF

Spidskålswrap på CDJetteDCs LCHF
Tip: Brug evt de yderste blade på spidskålen til andet end wraps - 
de inderste er langt de lækreste.


Nej, dén her kommer altså (næsten) uden opskrift. Og efter en forholdsvis tung aftensmad igår (vi fik lækker kylling enchiladas), måtte der altså en lidt lettere aftensmad på bordet idag.
Men altså.... jeg er jo nærmest lige så mæt som igår og faktisk ikke spor misundelig over ikke at have spist traditionelle tortillas, som min mand og søn fik, mens jeg guffede denne spidskålswrap.

Jeg kunne jo godt have stegt mig et par tortillas (jeg bruger opskriften på basispandekager - klik evt. her for at se opskriften), men når det godt må gå lidt tjept med at få aftensmaden på bordet, ja så ér spidskålswraps altså vinderen.

Det hakkede oksekød er bare krydret med en hjemmelavet tacokrydderiblanding (se evt. anvisninger her), og i min wrap har jeg også en hjemmerørt dressing og en ordentlig dynge salat med krydrede salattern, revet mozzarella og lidt pesto.

Ved sørme ikke, om jeg kan gengive dressingen helt nøjagtig - fik ikke noteret ned - men den blev rørt omtrentlig sådan her:

søndag den 1. september 2013

Endnu en film om det farlige sukker

Så er www.dietdoctor.com igen på banen, denne gang med et link til en filmteaser om sukker og fruktose. Det bliver spændende, når vi får en dokumentarfilm at se om emnet.
Produceren har besluttet sig for at spise 40 tsk. sukker dagligt i 60 dage for at erfare sig, hvad der vil ske. Til sammenligning skulle denne mængde sukker svare til, hvad en vestlig teenager indtager.
Igen ser vi en sammenligning mellem forbrugernes tilvænning og afhængighed af sukker og fruktose, som den, tobaksindustien har benyttet sig af, så det er hårde odds at være op imod, hvis vi skal ændre på den måde, der idag produceres og sælges produkter.
Som vi ser i filmen, ville kun 10% af fødevarerne være tilbage på hylden, hvis alle industrielt fremstillede varer med tilsat sukker blev fjernet fra hylderne.
-------------------------------------------------------------------------





















Jeg iler med et link til filmen - den er "let at spise" med "animerede billeder", så selv om den er på engelsk, er den forholdsvis let at forstå.

Se teaser filmen her: "That Sugar Pitch Teaser" (klik for link)
og bliv endnu en gang mindet om de skadelige virkninger, vi pådrager os ved for højt indtag af sukker, glukose og stivelse.

Når dokumentaren er klar, må vi se, hvordan "regnskabet" er gjort op. Men kan vel håbe, at den i det mindste kan være en øjeåbner. Jo mere, vi får at se - jo mere påvirkes vi forhåbentlig i den rigtige retning for et lavere forbrug af skadelige fødevarer.

Og lad os håbe, at intentionen kan realiseres - nemlig at få den endelige film ud til alle verdens skoler, så den kommende generation af teenagere får en reel chance for selv at tage stilling og måske selv en dag være med til at ændre på verden og dens måde at brødføde sig på.
Indtil da vil jeg håbe, at budskabet når så langt ud, som muligt. Så se film-teaseren!

Se også mine andre indlæg om det usunde sukker:

Toxic Sugar

Sukker - det nye tobak

Læg sukker og hvidt brød på hylden - tag en kold tyrker

Hvad nu med frugt - hvor meget må man spise?

Chokoladecreme à la Nutella - LCHF

CDJetteDCs opskrift på chokoladecreme a la Nutella

Søndag morgen må man vel godt få lidt Nutella på "brødet" til morgenkaffen? I min verden, ja - det må man godt, men det skal så ikke lige være den, som danskere valfarter til Tyskland for at købe sammen med sodavand, øl, slik og nødder. Det sidste er der jo slet ikke noget i vejen for at hælde i indkøbskurven, og det gjorde jeg bestemt også, da jeg igår var en tur i Flensborg og senere gjorde omkring til en omgang grænsehandel.

Nødder er én af de sundeste råvarer vi har, og hvis man ligger i den lave ende af daglig magnesiumindtag, er hasselnødder en forholdsvis god kilde, især hvis den kombineres med chokolade med højt kakaoindhold. Jeg har ikke regnet på, hvor meget magnesium, der er i min "Nutella"-udgave, men den Nutella, man køber indeholder knapt så sunde fedtstoffer og for meget sukker.

Sådan!, tænkte jeg - så må en hjemmelavet Nutella da lige være sagen.