søndag den 29. juni 2014

Guacamole

Der findes et hav af opskrifter på guacamole. Har man en basisopskrift og smager guacamolecremen til under tilberedningen, kan det næsten kun give et velsmagende resultat. Dertil kan man lægge, at guacamole er relativt hurtigt at lave. Faktisk kan man sige, at dér hvor den virkelige indsats ligger, er at finde perfekt modnede avokadoer, der hvor man køber ind - eller at gemme de umodne avocadoer tilpas længe og under optimale forhold, indtil de har opnået den rette modning. Det kan du læse lidt om her.

Avocado har det højeste fedtindhold blandt frugter og indeholder vitaminer og mineraler i et gunstigt forhold, så snyd ikke dig selv for guacamolecremen, der er et godt tilbehør på LCHF tallerkenen.

Når du har rørt din guacamole, så husk på, at smagen først træder helt i karakter, når den færdige creme har fået lov at hvile (på køl) min. en lille halv time efter tilberedningen.

Her kommer min basisopskrift. Du behøver ikke købe din tomatsalsa, for den kan du også sagtens selv lave... (Opskriften på min tomatsalsa følger snarest).

Ingredienser:
3 modne avokado
Saften fra godt en halv citron eller tilsvarende friskpresset limesaft
3 fed hvidløg
1 tsk. tørret koriander
2 tsk. Herbamare urtesalt (eller havsalt)
1 spsk. hvidvinseddike
1/2-1 rødløg
4-8 spsk. (tomat)salsa medium
3-4 spsk. olivenolie
Evt. lidt chilipulver
(For en blidere variant, kan der tilsættes 1 dl. cremefraiche 38%)

Avokadokødet lægges i en skål, der er egnet til brug for stavblender. Saften fra citron eller lime hældes straks over, og avokadoerne blendes med presset hvidløg, koriander og urtesalt. Hvis man ønsker en guacamole med mere tekstur, moses det hele blot sammen med en gaffel.

Rødløg hakkes fint og tilsættes sammen med de øvrige, resterende ingredienser. Jo mere tomatsalsa, der tilsættes, des mindre klar grøn farve får den færdige guacamole. Smag til med urtesalt og evt. lidt chilipulver.

Serveres naturligvis til meksikanske pandekager men er også perfekt tilbehør til en hakkebøf, der er toppet med hvidløgssmør (du selv har rørt med macadamiaolie ell. lign. og serveret med bacon-bønnefritter, en lille salat - og gerne en klat cremefraiche.

En rest, du har gemt på køl, er en fantastisk dip til dine grøntsags- eller ostestave.
Velbekomme!

Huskede du iøvrigt at åbne linket ovenfor og læse lidt om avocadoen. Du vil komme til et afsnit, der er ganske interessant, nemlig lidt om dét tilnavn, avocadoerne har fået - og grunden hertil. Læs og mor dig...


Nemme hvidkålsrigger i ovn - LCHF tilbehør


Hvad skal man i grunden kalde disse hvidkålsfristelser? Kan man kalde dem for hvidkålsrigger? Hvem har et bedre navn? Jeg giver dem gerne et andet navn, hvis der skulle være én af jer, der sidder med en idé til, hvad vi kan kalde dem...

Nok kan det være svært at finde på et navn, men svært er det langt fra at lave dem! Faktisk findes der næsten ikke noget, der er nemmere og hurtigere at tilberede...:

Dette kan du f.eks. bruge til 1 pladefuld hvidkålsrigger:

1 lille hvidkålshoved
En god, varmetålende olie eller klaret smør
Et drys urtesalt - f.eks. Herbamare
Chilipulver
Løgpulver
En håndfuld revet Grana Padano eller Parmesanost
Friskpresset hvidløg eg/eller
Hvidløgsolie
Evt. et drys friske krydderurter til pynt og gavn

Sådan gør du:
Hvidkålshovedet skæres i passende skiver (ca. 1,5 cm. tykke), lægges på en bagepapirsbeklædt bageplade og pensles med olie eller klaret smør.

Skiverne drysses med en ønsket krydderiblanding - f.eks. som her med urtesalt og chilipulver. Husk, det er kun et eksempel, du ser her. Måske vil du hellere have hvidkålsrigger med et godt lag karry - eller måske med sennep?

Stilles i en 200 grader forvarmet ovn og bages ca. 20-30 min., indtil kålen begynder at brune i kanten. pladen tages ud - midlertudigt - så skiverne kan duppes med lidt mere olie (evt. hvidløgsolie) drysses med en god, hård, revet ost som f.eks. Grana Padano og evt. lidt løgpulver og ekstra krydderier.
Pladen stilles igen i ovnen i ganske kort tid, indtil osten er let smeltet, og retten er serveringsklar.

Her er hvidkålsriggerne serveret til højrebsbøf med krydrede salatostetern og sauce bearnaise. Prøv dem også som tilbehør til krydrede kyllingedeller eller flæskesværspanerede krebinetter.
Velbekomme!

Se flere forslag til middagsretter i mit

☆ OPSKRIFTSREGISTER ☆


onsdag den 25. juni 2014

Atter på vej i optimal ketose - testmåling af ketoner med FreeStyle Precision



Alt for længe har mine gamle bekendtskaber, kulhydraterne fået lidt for god plads i min ellers så velafbalancerede LCHF livsstil. Og nej, jeg her på INGEN måde forladt livsstilen, men den lidt mere liberale version har over det sidste halve års tid fået overtaget.

De seneste 5-6 dage har jeg styret udenom kulhydraterne, og selv om jeg ALDRIG har regnet, målt og talt, hvor mange kulhydrater, jeg får i løbet af en dag, så har jeg dog en klar fornemmelse af, hvor mange. Den seneste lille uges tid vil jeg vurdere mit daglige indtag til at have ligget på maksimum 30-40 gram.

Når man er i ketose, kan appetitten godt mangle, og idag var den faktisk så nedsat, at jeg end ikke spiste morgenmad - eller frokost for den sags skyld... Kun i flydende form, nemlig som kaffe med kokosolie, smør - og en enkelt kop med en smule fløde.
Og hvorfor så næsten doppe fløden, kunne man så spørge. Den ér og bliver jo dejlig i kaffen og har været min tro og fede følgesvend det seneste 1 1/2 år (sammen med kokosolien og andre gode olier, forstås) jeg har dyrket LCHF livsstilen, men den indeholder flere kulhydrater end andre fedtkilder, der evt. kan erstatte den, f.eks. smør, og hvis man gerne vil opnå optimal ketose, så kan det være, man i en periode skal fjerne mælkeprodukterne fra kosten og se, om det giver udslag og resultater. Deraf min kaffe med kokosolie og smør, som jeg iøvrigt synes smager fortrinligt. Og bedre, end den ser ud ;-)

I morges valgte jeg at teste, om jeg er på sporet af ketosen. Det tager ikke mange sekunder at måle, hvis man ellers kan overkomme at stikke sig med en lille nål og klemme en lille dråbe blod ud. Men det er - ud over at være en "nørdet" hobby - at betragte som en lidt bekostelig affære. Er du alligevel interesseret, kan du købe FreeStyle Precision måleren og teststrimler her.

Det er - synes jeg - lidt synd for den gode livsstil, hvis man går decideret efter ketosen uden på forhånd at have sat sig grundigt ind i, hvad man vil bruge den til.

Er det vægttab, man har for øje, er der ikke garanteret noget forbedret resultat i forhold til, hvad en ellers normal LCHF kost ville give, men de fleste af os vil formodentlig have nemmere ved at smide de overflødige kilo - vel at mærke fedt og ikke muskler - under en ketogen diæt. En LCHF kost regnes i princippet som en ketogen diæt, men en liberal LCHF kost er i mine øjne ikke en ketogen diæt, da en ketosetilstand næppe opnås. Derimod vil nogle sagtens kunne opnå vægttab på en moderat til liberal LCHF kost.

Er det øget velvære, man sigter mod, så skal man være klar over, at vejen til ketosen kan koste et par dage med lidt ubehag, kvalme og hovedpine ( - husk evt. at spise lidt ekstra salt eller saltholdig mad). Det er ikke sådan, det nødvendigvis er, men for mange indtræder lidt ubehag. Og hvis man så lidt for længe - eller for ofte - ligger og vipper mellem ketose og non-ketose, så er det måske ikke værd at jagte ketosen. LCHF i en let moderat til liberal version er for de fleste nok til at opnå et velafbalanceret, stabilt blodsukker og dermed fjerne den ubehag og nogen af de lidelser (i mit tilfælde har jeg f.eks. i hele min LCHF periode haft NUL migræne), som kulhydrater i overdreven mængde påviseligt pådrager os.

For mit eget vedkommende har den let liberale livsstil sammen med en rimelig god appetit desværre sat vægttabet i stå. Med den ketogene kost - altså en kost med vægt på den sunde fedt, lidt færre kulhydrater og samtidig et moderat indtag af proteiner - vil det vise sig, om jeg hører til den skare, som faktisk får lettere ved at opnå et vægttab under ketose. Se evt. mit tidligere indlæg om måling af blodketoner.
Og husk nu på, at de grove grøntsager skal udgøre en god del af den ketogene kost. Det ér altså ikke meningen, at man alene skal svælge sig i og leve af fedt, selv om det tilsyneladende er dét, jeg selv har praktiseret det meste af dagen idag.

Hvad sker der så, når kulhydratindtaget nedsættes og hvad er ketose?
Ketose er den forbrænding, kroppen igangsætter, når der ikke er tilstrækkelig fordøjelige kulhydrater til stede, som kan spaltes, optages og nedbrydes og omdannes til bl.a. glukose og bruges som energi Jeg skal ikke kloge mig for meget i kulhydratstofskiftet - det skal der langt mere erfaring og viden på banen til for at beskrive indgående. Hos Madbanditten kan du her læse et glimrende indlæg, som belyser lidt af teorien.

Det er vigtigt at huske på, at både kylhydrater og protein er energi, da protein også omdannes til energi. Protein er nok kroppens vigtigste byggesten, men indtager man mere, end der er behov for, vil noget af den energi, der er til stede ikke blive forbrændt men lagret som fedt, og det er for de flestes vedkommende næppe ønskværdigt. 

Når fedtet er hovedkilden til energi, skal kroppen forbrænde den og det gør den lidt anderledes end med glukose. Under forbrændingen af fedt efterlades et biprodukt, når der ikke er tilstrækkelig glukose til stede - nemlig ketonstoffer. Disse ketonstoffer kan bruges som brændstof af bl.a. lever og hjerne. Der er også ketonstoffer, der via blodbanen udskilles via lunger og urin, og netop derfor kan ketonerne måles i enten blod (som er den mest præcise måling) og urin. De ketonstoffer, der udåndes kan have en ubehagelig lugt - den vi kalder ketoseånde.

Når der er et højt indhold af ketonstoffer i blodet, kaldes tilstanden for ketose. For at være i optimal ketose, skal ketonstofferne i blodet andrage mellem 1,5 - 3 mmol/L.

Så jo, med 1,4 mmol/L er jeg godt på vej og faktisk næsten i optimal ketose!
Følg med på bloggen og se hvordan det udvikler sig. I weekenden er der fest, så måske vælger min krop (og jeg) at forlade ketosen - nu får vi se!


(Indlæg indeholder affiliatelinks)

mandag den 23. juni 2014

Måling af blodketoner, vol. 1 - 03.10.2013


Jeg har nu overvundet nåleskrækken og har målt blodketoner for første gang. Resultatet er ikke noget af prale af - og måske netop derfor er det vigtigt at vise. Måske er der andre end jeg, der går og tror, de er i optimal ketose uden egentlig at være det.

Nu vil mange nok tænke, om det ikke er lidt for "forskruet" og nørdet at måle blodketoner. Og hvad er det egentlig, man vil med disse målinger?

Ja, det har jeg også spurgt mig selv om i de 8 mdr., jeg har været på LCHF diæt. Og diæten startede jeg på uden at have vægttab for øje. Men den kom bare helt af sig selv, og da den ikke ligefrem var uønsket, fik jeg en ovenud dejlig debut på LCHF. Og jeg kan kun love mig selv, at det slet ikke er slut - hverken at spise LCHF, at mærke alt det gode, som diæten gør for kroppen og humøret eller - for den sags skyld - at tabe yderligere nogle kilo. Det går jo så nemt. Eller...det gjorde det i hvert fald i starten. Og for nogen går det måske endnu nemmere, hvis der opnås en optimal ketosetilstand. Spørgsmålet er bare, om fedtforbrændingen øges med ketosetilstanden?

Faktisk havde jeg regnet med at være i ketose, for selv om jeg ikke tæller kulhydrater eller er striks LCHF'er, ville jeg havde troet, at jeg nok indtog tilstrækkelig kulhydrater (i hvert fald under 40-50 daglige kulhydrater) til at være i en nogenlunde optimal ketose.
Min første måling - som jeg har taget tilløb til over de sidste uger "prooved me wrong", tjah...jeg tog altså (med billedes tydelighed) fejl...

...Og så er det jeg tænker, at det måske alligevel ikke ville være så dårligt at få målt blodketonerne med jævne mellemrum. Jeg har jo for flere uger siden købt Abbott FreeStyle Precision måleren - men først for et par dage siden fik den så lov at komme op af skuffen...for:
  1. hvad skulle jeg nu også bruge den til - den fortæller mig jo ikke, om jeg har det godt, for det kan jeg jo mærke, at jeg har. Ingen blodsukkerudsving og ingen cravings og stadig ingen migræneanfald.
  2. den ville jo kræve et lille stik i fingeren, uh...hader nåle.
  3. til hvilket formål ville jeg bruge resultatet. Jeg har jo egentlig ikke lyst til at ændre yderligere på min kost. Den mætter, den smager godt - og hvad ville jeg lige undvære? Ikke mine LCHF brød, please...Så hellere - om nødvendigt - fløden,.
Nu skal jeg sige jer, hvad der i første omgang fik mig til at købe skidtet. Jeg var simpelt hen nysgerrig efter at se, hvordan min krop egentlig reagerer på LCHF kosten - og om jeg virkelig, virkelig var i ketose. Det måtte jeg jo efter egen vurdering være...

Men det var jeg altså ikke...Og nu sidder jeg her og tænker på, hvornår jeg skal foretage min næste måling, for måske viser målingen andre tal på en morgenmåling i forhold til aftenmålingen, jeg foretog. Måske finder jeg også frem til, hvad jeg bør holde igen med i min kost for at opnå ketosen.

Det, jeg har kunnet konstatere med lidt surfing på internettet, er, at selveste Kostdoktoren med sin første måling ej heller kunne levere et resultat, der var en "pind" bedre en mit - se bare her (klik for link til Kostdoktorens egen måling af blodketoner).

Nu kunne jeg så godt tænke mig at finde ud af, om en optimal ketosetilstand vil medvirke til - så at sige - at smelte fedtet væk. De ekstra kilo, jeg løber rundt med (ud over de godt 10 kilo, jeg allerede har tabt), må godt smelte væk. Om det bliver med ketosen, det sker, vil vise sig. Jeg har ikke tabt mig de sidste par måneder. Måske har jeg nu en tendens til at spise løs - også efter, at mæthedsfornemmelsen egentlig er indtrådt. Det tror jeg ikke, at jeg gjorde det første halve år på LCHF, så måske var jeg dengang i ketose. Vægttabet kom i hvert fald ganske af sig selv.

Nu får FreeStyle Precision måleren så lov at flytte fra skuffen og ud i det åbne rum - så skal jeg nok få styr på blodketonerne, og så kommer jeg med en klar, personlig vurdering af, om en ketosetilstand er en "vinder", når det kommer til vægttab. Vi får se...!

Hvis I gerne vil kende resultatet på min næste måling og følge min vej til en forhåbentlig mere optimal ketosetilstand (og måske yderligere vægttab) så se med på bloggen - jeg skriver et nyt indlæg, når jeg har valgt at måle mine blodketoner igen.

søndag den 22. juni 2014

De bedste MAXI-burgerboller til pulled pork og MEXI-burgere - LCHF


Hvis du ikke allerede kender eller har prøvet de "grove" burgerboller, jeg laver, så klik på linket og se dem an - de er super gode. Jeg bruger dem gerne til kyllinge-burgere eller med almindelige hakkebøffer.
Men nu til burgerboller med en lidt "finere" tekstur - nemlig uden hele frø og kerner... lige bortset fra et drys sesamfrø på toppen.
Det er rart at kunne veksle mellem de 2 slags, og til pulled pork kan det godt være på sin plads med en bolle med mindre "gods i". Og smagen... ja, den leder tankerne hen på almindelige, lette hvedebrødsboller, der passer så godt til den karakteristiske, krydrede smag af pulled pork.

TIP: De lyse, lette burgerboller, jeg her har bagt, er blevet til i store silikoneforme, jeg har købt for så lang tid siden, at jeg ikke længere husker hvor. Desværre har jeg kun tre af dem, for min opskrift passer til 4 ret store boller. 
Bollerne kan også formes med våde hænder eller sættes med spiseskeer på en bageplade beklædt med bagepapir. Da vil dejen nok flyde lidt ud under bagningen, så undgå at lave bollerne for store og byg din burger med to stk. boller istedet for at gennemskære én stor.
En anden god idé - hvis du vil have fintformede cirkulære boller - er at bage dem i mad-/kageringe med en passende diameter. De kan af og til købes til små penge og er iøvrigt at finde på min egen ønskeseddel (på Pinterest).

De bedste MAXIburgerboller til pulled pork og MEXIburgere - 4 store eller 8 små:

1 dl. Fiberfin *)
1 dl. affedtet sesammel
1/2 dl. affedtet kokosfibermel
3 spsk. HUSK (loppefrøskaller)
1 tsk. bagepulver
1/2-1 tsk. urtesalt - f.eks. Herbamare
1 1/2 dl. græsk yoghurt 10%
1/2 dl. piskefløde 38%
1/2 dl. vand
2 spsk. presset citronsaft
3 æg str. M/L
2-3 spsk. smeltet smør
Pynt: Et drys sesamfrø

Alle tørre ingredienser blandes godt sammen.

Smeltet, let afkølet smør blandes med græsk yoghurt, fløde, vand, citronsaft og æg. Brug f.eks. en dejskraber - det er unødvendigt at piske.


Hold lidt af den smeltede smør tilbage, hvis du bruger forme, så du kan smøre dem let.

De tørre ingredienser vendes i blandingen med de våde ingredienser. 

Sørg for, der ikke efterlades klumper i dejen, før du lader den hvile i 8-10 min.
Hvis du ikke har 4 passende firme, så form 8 boller med fugtede hænder, så dejen ikke hænger i. Da dejen alligevel flyder lidt ud, kan du også bare sætte 8 klatter på pladen med et par skeer.

Pynt bollerne med et drys sesamfrø.

Bollerne stilles i en 160 grader forvarmet ovn og bages i ca. 25-30 min. med varmluft. Beregn lidt længere tid, hvis du ikke benytter varmluft. Hold øje med, at bollerne ikke bliver for mørke. Hvis du ikke bager i forme, vil bagetiden være kortere.


Afkøles på bagerist.

Bollerne er fryseegnede.

Vil du servere mexikanske burgere, så husk at lave en portion hot guacamole
Servér også gerne burgerbollerne med ekstra spicy tilbehør som f.eks.:

CHILIMAYO, du selv rører:

4 spsk. mayonnaise (hjemmegjort eller f.eks. Hellmanns)
1-2 tsk. citronsaft
1 tsk. koncentreret tomatpuré
1/2 tsk. chilipulver
Et drys Herbamare urtesalt og lidt friskkværnet peber
Lidt Tabasco (den smager du til med)

Inspirationen til chilimayonnaisen er hentet hos Ditte på Lidt om LCHF.

Velbekomme!

*) Du kan se her (klik på linket) i hvilke andre opskrifter Fiberfin indgår. Og hvis du gerne vil læse mere om produktet, finder du læsestof via dette link.


Se flere forslag til tilbehør i mit

☆ OPSKRIFTSREGISTER ☆


Mascarpone Oopsies med Fibrex og hørfrø - LCHF

Oopsies kan laves i mange varianter.
I disse er der Mascarpone, Fibrex og kværnede hørfrø.
Når jeg bager Oopsies, vil jeg gerne have, at de bliver fiberrige og med lidt "bid". I denne version har jeg byttet HUSK fibrene ud med Fibrex, som jeg efterhånden er blevet glad for at anvende i mit LCHF køkken.

Jeg har tidligere gjort mig den erfaring, at Fibrex og piskefløde er en god kombination. Dels binder Fibrex væske (som HUSK) og dels giver fløden en dejlig rund smag og hjælper pænt på fedtprocenten i brød. Da jeg så idag måtte springe ud i et-eller-andet for at få bugt med en bøtte Mascarpone, som var ved at løbe ud på dato, ja så var idéen hjemme. Oopsies med Mascarpone! Mascarponen (jeg benyttede) indeholder hele 41,5% fedt og er blød og rund i smagen.

Hørfrø vil jeg så nødigt undvære i brød - dels på grund af de sunde olier, de indeholder, dels for at give brødene lidt struktur og slippe for den lidt æggeagtige smag, som Oopsies godt kan have i nogen versioner.

Hvis opskriften minder om noget, du har set på min blog tidligere, så er det måske ikke  helt tilfældigt, da jeg har taget afsæt i opskriften på mine andre Oopsies.
Ingredienser til 9 Mascarpone Oopsies:

4 æg str. S/M
100 gr. Mascarpone
1 1/2 tsk. bagepulver
40 gr hørfrø, malet til mel i kaffekværn
1 spsk. Fibrex, malet til mel i kaffekværn
1 spsk. kikosfibre
1 knivsp. salt
Sesamfrø (drys)

Æggene deles i hvider og blommer. 
Hviderne piskes stive.
Bagepulver, malede hørfrø, malet Fibrex, salt og bagepulver røres sammen med Mascarpone og æggeblommerne. (Husk, at hørfrø altid skal anvendes umiddelbart efter maling!)
De stift piskede hvider vendes forsigtigt i massen straks efter.



Fordel dejen i 9 klatter på bageplade beklædt med bagepapir. 

Bages midt i ovnen ved maksimum 160 grader uden varmluft i ca. 30 min.


Der bliver 9 mellemstore Oopsies af dejen. Brug dem f.eks. som burgerboller eller med en god skive ost.

Her servere Mascarpone Oopsies med fetadip (klik her for at se mere og finde opskriften).
Velbekomme!

Hokkaido "rugbrød" - LCHF

Brødflov og "low on bread" - uha... Hader, når det sker. Ér jo desværre en af de low carbere, som IKKE kan undvære brød, selv om jeg godt ved, det er derfra, jeg får de fleste af mine kulhydrater. Det har jeg så i mente, når jeg indtager mine måltider, og jeg spiser f.eks. sjældent et stykke frugt, og forsøger at begrænse indtaget af nødder og kerner (ud over de mange, der er i mine brød).
Having said so, så ér det altså foreløbig lykkedes mig at tabe mig omkring 10 kilo uden en eneste dag at have følt sult - eller afsavn for den sags skyld - af nævneværdig karaktér. Slankekure er i hvert fald dømt ude til evig tid for mit vedkommende, for LCHF gør jo det hele for mig!
Her i efteråret vil jeg afprøve lidt kræfter med de grøntsager, vi dyrker under vore egne himmelstrøg - heriblandt hokkaido, som dog oprindeligt stammer fra den japanske ø Hokkaido.

Hokkaido indeholder - set i forhold til sommersquash og almindelige græskar - mere stivelse og har derfor et højere kulhydratindhold. Men i begrænsede mængder er jeg nu ikke bange for at bruge den - heller ikke i mine brød. Er man den, der spiser LCHF-brød ofte (eller hver dag), så skal man nok afholde sig fra at bage dette brød, hvis man ikke lægger det i fryseren og dermed giver sig selv muligheden for at variere med andre LCHF-brødtyper. Husk i det hele taget, at det ikke anbefales at indtage LCHF brød hver dag, da de generelt har et højt kulhydratindhold.
Mængden af hokkaido i brødet udgør dog ikke så meget i det samlede regnskab, så jeg spiser faktisk brødet med god samvittighed. Iøvrigt kan jeg skære rugbrødstynde skiver, når bare tålmodigheden er intakt indtil brødet er helt afkølet. Når det så er det, og jeg har skiveskåret det, lægger jeg det i fryseren (med et halvt stykke madpapir mellem hver skive) - så er det nemt og bekvemt, når der skal "rugbrød" på bordet.

Jeg håber ikke, at den lange ingrediensliste tager modet fra en kommende "rugbrødsbager", for brødet her ér virkelig velsmagende og har rugbrødskonsistens og smagstoner, der minder om "rigtigt" rugbrød, selv om det er et LCHF-bagværk. Hvis man ikke har hampefrø, så erstat dem med andre frø - og hvis man ikke har hampemel, så erstat med mere mandelmel eller lign.

Dette skal du bruge:

Det tørre:
100 gr. hørfrø, malet til mel i kaffekværn (eller brug
75 gr. affedtet hørfrømel - kan købes her)
50 gr. hele hørfrø
50 gr. hele sesamfrø
100 gr. hele græskarkerner
100 gr. hele solsikkefrø
50 gr. affedtet mandelmel
40 gr. Fibrex
25 gr. fiberHUSK (den gule pakke)
2 tsk. bagepulver
(Lidt ekstra solsikkekerner, græskarkerner og/eller melonkerner til bunden af brødformen)

Det våde:
100 gr. hokkaido græskar, finthakket (brug f.eks. minihakker)
50 gr. smeltet, afkølet smør
1 dl. cremefraiche 18%
200 gr. hytteost, gerne 4,5%
6 æg
1 1/2 dl. piskefløde 38%
Saften fra 1 lime (knap 1/2 dl)
Hav en skål til hhv. de tørre og de våde ingredienser. Den sidste ingrediens, du skal hælde i, er hørfrøene, da kværnede hørfrø skal bruges, så snart de er kværnede af hensyn til de sarte olier, som frøene indeholder.
De våde ingredienser røres godt sammen (brug bare en ske eller lign.)
Bland indholdet fra skålen med de tørre dele med indholdet fra skålen med De våde ingredienser. Brug igen blot en ske eller en dejskraber.
Dejen er her fordelt i en 3,3 liters Eva Sliplet rugbrødsform.
I bunden af en brødform fordeles en håndfuld kerner eller to. Ovenpå fordeles dejen, som straks efter sættes i en 160 grader forvarmet ovn i ca 80-90 minutter. Normalt bruger jeg ikke varmluft, men dette brød er dog bagt med varmluftfunktionen kørende.
Vent med at skære brødet i skiver, indtil det er helt afkølet.
Lidt af ventetiden kan fordrives med prøvesmagning.
Her er endeskiven belagt med et tykt lag flødeost, blødkogt æg og
hjemmelavet pesto (som du kan finde opskriften på her)
For mere inspiration - se f.eks. opskrift på hokkIdofritter.
Velbekomme!

Indlæg indeholder affiliatelinks.

LCHF lasagne med pofiber-pastaplader

Denne lækre lasagne falder med garanti også i god jord hos børnene.
Bechamelsauce og low carb proteinpasta er naturligvis hjemmelavet.

Pofiber er under stadig afprøvning i mit køkken, og jeg har købt rigelige mængder af produktet hjem. Idag var turen kommet til lasagneplader, så dagens lasagne er selvsagt ikke med de vanlige loppefrøskaller men med de resistente kartoffelfibre - Pofiber forstås. Resultatet var - som ventet - ganske fint. Udgangspunktet er denne opskrift, som her gengives med justeringer:

Lasagneplader - ca. 375 gr:
4 æg str. M/L
150 gr. flødeost natural

1/2 dl. Pofiber
25 gr. fintrevet Grana Padano

2 spsk. Macadamiaolie (eller anden olie med et forholdsvis højt røgpunkt)
+ 1/2-1 tsk. til pensling
1 spsk. friskpresset citronsaft (kan udelades)
1/2 tsk. urtesalt, f.eks. Herbamare eller Trocomare
Evt. lidt presset hvidløg, oregano eller andre (italienske) krydderurter


Alle ingredienser - bortset fra Pofiber - hældes i en skål og piskes sammen med håndmixer.
Pofiber piskes med til sidst, og straks det er gjort, hældes dejen på en bagepapirsbeklædt bageplade.
Fordel dejen jævnt over hele pladen med en dejskraber - og helt ud i hjørnerne.

Sættes i en 150 grader varm ovn (uden varmluft) og bages i 10-12 min.
Lad pastaen svale 1-2 min., før den pensles let med olie og k
lippes igennem med en saks (med bagepapir under - se illustration til højre) i passende størrelser. Opbevares på køl indtil brug.

Pladerne kan forsigtigt vippes af bagepapiret direkte i lasagnefadet, når lasagnen bygges op.
Den kan gemmes et par dage i køleskab eller fryses ned, hvis den skal være "klar til brug" ved en senere lejlighed.

Kødsauce til lasagne:
500 gr. hakket oksekød
1 stort, finthakket løg
1 lille, finthakket rød peberfrugt eller snackpeberfrugt
2 fed presset hvidløg
1 spsk. Herbamare fast urtebouillon
1 lille ds. (70 gr.) koncentreret tomatpuré (eller en god tomatsauce/-passata)
1/2 tsk. krydderpeber, f.eks fra Urtekram
Evt. 1 1/2 tsk. paprika
Italienske krydderurter - oregano og basilikum (evt. tørrede krydderier)
25 gr. smør, klaret smør eller anden varmestabil olie til stegning

Bechamelsauce til lasagne:

Se basisopskriften på bechamelsauce her (med et klik)

Topping til lasagne:

150 gr. revet ost (gerne en blanding af Mozzarella og Cheddar)
Evt. et drys friske krydderurter

Som når man laver en almindelig lasagne, har man pladerne klar, og så er der bare tilbage at få lavet kødsaucen og bechamelsaucen og at få bygget lasagnen op lagvis.
Start med at tilberede kødsaucen så begge hold saucer er lune, når du bygger lasagnen.

Rød peber hakkes helt fint - f.eks.,
 som her, i en
Tupperware Smooth Chopper
Det hakkede løg klares i smørret i en tykbundet gryde. Hakket oksekød brunes (du kan tage løgene op af gryden først eller lade dem brune yderligere med). Tomatpuré eller anden tomatsauce røres i. Bruger du tomatsauce så sørg for, at saucen ikke bliver for våd, da LCHF lasagnepladerne ikke har egenskaberne til at opsuge den ekstra væske.

Salt, peber, den faste urteboullion og paprika tilsættes tillige med finthakket rød peber. Hold de italienske krydderurter og presset hvidløg tilbage, indtil saucen er gennemkogt og gryden taget fra varmen, og rør da krydderier og hvidløg i. Lad saucen svale let, mens du laver bechamelsaucen.

I et smurt, ovnfast fad bygges lasagnen op lagvis, startende med et lag kødsauce. En lasagneplade trækkes af bagepapiret og lægges ovenpå - dernæst bechamelsauce. Gentag indtil lasagnen er bygget op og slut af med det sidste bechamelsauce.

Bages i en 150-160 grader varm ovn i ca. 20 min., før osten...

(Tip: Riv riv osten selv, hvis du vil undgå antiklumpningsmidler/ kartoffelstivelse, som indgår i færdigrevet ost... Jeg bruger dog selv Emborg riveost og bekymrer mig ikke om den smule stivelse, der er i)

...fordeles på lasagnen, som derpå får de sidste minutter i varmen, indtil osten er smeltet og retten er klar til servering.

Lasagnen behøver ikke nødvendigvis serveres rygende varm. Får den lov at stå lidt, sætter den sig bedre og flyder ikke ud. Opvarmes og serveres den først dagen efter holder den endnu bedre formen.

Lasagnen er beregnet til ca. 4-5. personer, når der spises godt med grønt til.

Her er lasagnen anrettet med smørristede friske, grønne asparges med græskarkerner og en god klat hjemmelavet ramsløgspesto.



VELBEKOMME!

Find flere opskrifter på LCHF hovedretter i mit

☆  OPSKRIFTSREGISTER ☆

Bechamel - Mornaysauce - basis LCHF ostesauce

Bechamel - Mornaysauce - basis LCHF lowcarb keto ostesauce på CDJetteDCs

Hjemmelavet mornaysauce til lasagnen

Bechamel - mornaysauce - basis LCHF ostesauce
Denne ostesauce er uundværlig - især hvis der skal en hjemmelavet LCHF lasagne på bordet. Husk at halvere opskriften, hvis du laver lasagne af 500 gr. kød, da opskriften er beregnet til f.eks. en lasagne indeholdende 1000 gr. hakkekød

Bechamel ostesauce / Mornaysauce:

2 dl. revet ost (gerne cheddar - osterester kan også bruges)

3 dl. fløde 38%
200 gr. flødeost
4 spsk. Macadamia- eller smagsneutral kokosolie
1/4-1/2 tsk. revet muskatnød
1 tsk. urtesalt (f.eks. Herbamare)
Et drys friskkværnet hvid peber

Varm fløde og flødeost op og tilsæt revet ost, olie og krydderier. Saucen skal ikke koge - blot røres godt sammen, imens osten smelter.

Hjmmelavet LCHF lasagne med keto lasagnepladerHjemmelavet bechamelsauce
Synes du, det er nemmere at røre en kold bechamel, så kan det også sagtens lade sig gøre at blende alle ingredienserne godt sammen (f.eks. med stavblenderen). Du kan også tage et kig på denne sauce: Nemvejens kolde bechamelsauce.

Opskrift på lowcarb lasagne med hjemmelavet mornaysause på CDJetteDCs LCHF
'
Opskriften på lasagne finder du her (klik for link til opskriften)

VELBEKOMME!

Se flere opskrifter på saucer og dressinger her:

OPSKRIFTSREGISTER ☆

fredag den 20. juni 2014

LCHF squashkage med valnødder og citronmåneglasur




Her på bloggen finder man ikke et hav af kageopskrifter. Det er som sådan ikke fordi, jeg ikke gerne spiser kage,  men med LCHF og den mæthed, der følger med, har jeg i det forløbne år ikke været særligt fristet. Engang imellem kan et enkelt stykke da godt være på sin plads, og når jeg nu har ferie, blev det så også til lidt LCHF hjemmebag - nemlig denne squashkage.

Inspirationen til selve kagen er hentet her hos Christina på bloggen Dyppelse.

Ovenpå kagen havde jeg egentlig planlagt at lægge en lyserød kageglasur (muligvis Verdens bedste) - men så havde jeg et par citroner, der skulle bruges, så derfor blev min squashkage overtrukket med den gule citronglasur (der egentlig er tiltænkt citronmånen). Sagt på godt jysk, var dét ikke så ringe et valg, Den syrlige citron kombineret med sødemidlerne komplimenterer den svampede, let klæge squashkage rigtigt godt.

Hvis du ikke bryder dig om det grønne i
kagen,må du skrælle din squash.

Ingredienser til squashkage med valnødder:

3 æg str. L
9-10 spsk. Sukrin Gold
300 gr. groftrevet squash
100 gr. smeltet, afkølet smør
2 1/2 dl. kokosmælk/piskefløde
(jeg brugte en blanding af 165 ml. kokosmælk og knap 1 dl. piskefløde)
1/4 dl. friskpresset citronsaft
1 dl. affedtet mandelmel
2 dl. affedtetede kokosfibre
4 spsk. HUSK (loppefrøskaller - den grønne pakke)
2 tsk. vanillepulver
2 1/2 tsk. ægte kanel
knap 1 tsk. kardemomme
1 tsk. natron
100 gr. grofthakkede valnøddekerner
Evt. en lille håndfuld andre hakkede nødder/kerner




Fremgangsmåde:
Æg piskes luftig med Sukrin Gold i en passende stor røreskål.
Groftrevet squash, smeltet smør, kokosmælk/fløde og citronsaft røres i.
De tørre ingredienser blandes sammen og vendes forsigtigt - men dog med fast hånd - i skålen med de våde ingredienser.
I bunden af en 24 cm. springform fastgøres bagepapir. Formens sider smøres med fedtstof/smør, og dejen fordeles i formen, som stilles i en 160 grader forvarmet ovn og bages (uden varmluft) i ca. 45 min.


Efter afkøling kan kagen pyntes med den ønskede glasur. Idag blev den - som nævnt - overtrukket med citronmåneglasur.


Husk, at ovne er forskellige, så måske skal din kage bage lidt kortere tid end min - måske lidt længee. Mærk efter med en strikkepind, et grillspyd eller lign. Efterlades der dej på spyddet, skal kagen bage lidt længe.
Af hensyn til glasuren, der jo bl.a. består af flødeost, skal kagen opbevares på køl.


Se flere bageopskrifter i mit

☆ OPSKRIFTSREGISTER ☆



torsdag den 19. juni 2014

Risteboller - LCHF pendant til hvedeknopper og varme hveder


Det ville være en tilsnigelse at kalde disse boller for hvedeknopper, men når vi nu nærmer os St. Bededag og man følger en LCHF diæt - ja, så vil man nok også gerne have en ristet bolle, der i smag og konsistens ligger forholdsvis tæt op ad de varme hveder, som nu engang er og har været en tradition i Danmark siden 1800-tallet - og højst sandsynlig også før.

Du kan f.eks. læse (ganske kort) på historie-online-dk - lige her (klik for link), hvordan/hvorfor traditionen med varme hveder startede..

Jeg har iår valgt at gøre klar til traditionen i god tid - og stik imod tradition at fryse ristebollerne ned. Det er nemlig sikkert og vist, at jeg IKKE selv får tid til at bage torsdagen før St. Bededag. Jeg skal jo på arbejde og kan ikke nå at bage om aftenen...

På min arbejdsplads er vi til gengæld blevet forvænt med at kunne bestille hvederne et par dage i forvejen for så at kunne hanke op i en posefuld friskbagte hvedeknopper dagen før St. Bededag. Og selvfølgelig skal jeg da have et par stykker med hjem - til familien, som stadig ikke har overgivet sig til samme kostretning som jeg. Jeg ved jo, hvor godt, de smager! Men det gør mine altså også, kan jeg garantere, for jeg har selvfølgelig prøvesmagt! Kun 6 ud af 9 risteboller ligger nemlig i fryseren og venter på, at traditionen kan blive holdt i hævd . Hvedemelsboller for me NOT. Men disse risteboller - YES.

Og som billederne antyder, så er jeg da sluppet fint fra "skabelsen" af "hvedeknopper" uden hvedemel... De har en lidt "tungere" tekstur end hvedeknopper i al almindelighed men smager helt fantastisk efter en tur på brødristeren.

Low carb "hvedeknopper", 9 stk.:


90 gr. hjemmekværnet mandelmel
30 gr. solsikkekerner, også kværnet i kaffekværn
1 1/2 dl. pofiber (ca. 30 gram + et drys til pynt)
1 1/2 dl. fedtreduceret kokosfibermel (ca. 80 gr.)
5-6 spsk. HUSK (loppefrøskaller)
3 spsk. Sukrin Gold
Evt. lidt kardemomme (bruger jeg dog ikke)
1 1/2 tsk. bagepulver
5 æg, str. S/M
2 1/2 dl. piskefløde 38%
1 dl. vand
2 spsk. citronsaft

De tørre ingredienser blandes sammen. Æg piskes luftigt og heri hældes øvrige våde ingredienser, som derefter vendes i de tørre ingredienser med en dejskraber. Hold evt. lidt igen med vandet, hvis du er bange for, at din dej bliver for våd.

Lad dejen trække i ca. 10 min., hvorefter den gerne skulle have konsistens som blød marcipan.

På en bageplade beklædt med bagepapir sættes 8-9 høje boller helt tæt sammen, så de rører hinanden og får en let firkantet form.
Brug våde hænder, når du former bollerne (dejen er forholdsvis fugtig og klistrer).

Bollerne drysses til sidst let med en anelse pofiber.
Bagepladen stilles i en 160 grader forvarmet ovn med en omvendt bageplade over, så bollerne ikke får så meget overvarme og bedre kan holde på fugten.


Efter 25 minutter i ovnen fjernes "låget", og bollerne får yderligere ca. 10 min. - stadig ved 160 grader og med varmluft.

Serveres nybagte - eller overskårne og ristede med tandsmør og f.eks. et par gode skiver ost og lidt grønt.
Du kan også gøre som jeg og fryse bollerne ned, så du har risteboller til aftenen før St. Bededag og til en anden god gang.

Velbekomme!

Lyst til at bage mere? 
Klik på links og find mine supersprøde mandelmelsknækbrød
...og mine dejlige week-end boller
......eller hvad med MAXI burgerbollerne...?


Se flere opskrifter i mit

☆ OPSKRIFTSREGISTER ☆


Ketchup med hokkaido - LCHF


Idag skulle jeg bruge ketchup, for jeg ville bage pølsehorn. Men ketchup havde jeg ikke lige "på lager" - eller, det vil sige, det havde jeg jo nok, men den, der lige befinder sig i vores køleskab, spiser jeg ikke selv af, for den er fuld af sukker.

Madbanditten har en fin opskrift på ketchup, så den tog jeg udgangspunkt i, men jeg fik lyst til at bruge et stykke hokkaidogræskar for at give ketchuppen lidt fylde og en let sødme ud over den, som den får fra det halve æble og en smule Sukrin. Det havde en fin, delikat virkning.

Havde vi nu ikke i foråret planlagt, at vi ville lægge havefliserne om, så ville jeg have haft mine egne, lækre frilandstomater at lave ketchup af. Men iår har vi ikke haft den sædvanlige plads til plantekasserne, så de ellers så anvendelige tomater har vi måttet undvære - men næste år finder de helt bestemt tilbage til min have, og så skal der laves ketchup på hjemmeavlede tomater og ikke flåede tomater fra dåse. Jeg vil dog sige, at den færdige ketchup fuldt ud lever op til mine forventninger til en delikat og smagsfuld ketchup, så man kan uden problemer bruge dåsetomater, og det er da unægteligt lidt nemmere.

Dette har jeg brugt:

2 ds. flåede tomater à 400 gr.
1 ds. koncentreret tomatpuré à 140 gr.
150 gr. renset hokkaido (dog med skræl - den kan også bruges!)
3 små løg
2 fed hvidløg
1/2 æble med skræl
4 tsk. paprika
1 tsk. krydderpeber
2 tsk. urtesalt
2 spsk. hvid balsamico
2 spsk. olivenolie
Evt. 1-2 spsk. Sukrin+ (køb den evt. her)
Atamon i henhold til flaskens anvisninger.

Løg hakkes og steges bløde (må ikke branke) i kokosolien.
Hakket hokkaido og hakket æble og hvidløg tilsættes og får lov at dampe med et par minutter under omrøring.
Flåede tomater og alle krydderier og balsamico tilsættes og blandingen får lov at simre i en halv til en hel time med låg (min stod en times tid).
Lad tomatblandingen afkøle, før den pureres (jeg brugte stavblender). Olivenolie tilsættes, mens der blendes.
Smages til med Sukrin+ (som også kan udelades, hvis smagen er passende. Jeg tilsatte en enkelt spiseskefuld.
Atamon tilsættes i henhold til anvisningen på flasken. Husk også at skolde dit henkogningsglas og skylle efter med atamon.

Ketchuppen hældes på henkogningsglas. Mængden passer til et 1-litersglas.

Ketchuppen opbevares på køl. Jeg kan ikke sige, hvor lang tid ketchuppen kan holde sig. Det er første gang, jeg har lavet den - men bestemt ikke sidste. Den smager jo henrivende! Og jeg vil næsten tro, at indholdet hurtigt finder vej ud af min flaske, så holdbarheden behøver jeg nok ikke spekulere så meget på, men nu har den i hvert fald fået lidt atamon.

Uh, hvor jeg glæder mig til en ristet pølse eller en burger med min tomatketchup!

Velbekomme!