lørdag den 28. december 2013

Trøfler alá Mozartkugler - 2. variant

Opskrift på sukkerfrie lowcarb keto trøfler ala Mozartkugler på CDJetteDCs LCHF
Lækre "Mozartkugler"
I en tidligere udgave af mine "Mozartkugler" (trøfler på pind) består trøffelmassen af bl.a. kokos. Da ikke alle er så glade for kokos, har jeg ændret lidt i opskriften og disse delikate og cremede trøffelkugler, alá "Mozartkugler", er nu en realitet - sukkerfrie og med et forholdsvis lavt kulhydratindhold.

De egner sig fortrinligt som den lille treat, der kan ledsage et glas champagne nytårsaften (hvis man tillader sig at skåle nytåret ind i champagne)...!

...Og så ér de da skønne til en god kop kaffe en helt almindelig hverdag, hvis man synes. Men tag dig i agt - de er stærkt vanedannende...!!!

Ingredienser til trøffelmasse (til ca. 40-45 stk. "Mozartkugler"):

torsdag den 26. december 2013

Nytår med sund livsstil - LCHF på sparebudget


Har du også lyst til at starte det nye år op men en ny og sundere livsstil?...
Måske har du overvejet, om LCHF er noget for dig? Men måske har du lidt lommesmerter efter en dyr julemåned - julen varer længe men koster - som bekendt - mange penge. Vær fortrøstningsfuld - det kan godt lade sig gøre at leve sundt, uden at det behøver være dyrt.

Selv har jeg dyrket LCHF-livsstilen i 10 mdr., og jeg holder stadig meget af kosten og de fordele, den har givet mig, inkl. et stabilt blodsukker, vægttab og - ikke mindst - udeblivelsen af migræneanfald (se også: Minus migræne). Nogen vil mene, at det er dyrt at leve på specialkost, men jeg har taget et valg og prioriterer - så vidt økonomien tillader - de gode råvarer, laver visse ting fra bunden og forsøger samtidig at handle på rabat og søger gerne efter tilbudsvarer. Det giver trods alt lidt mere luft i budgettet.

Når man lægger sin kost om til LCHF, kan det i starten måske synes lidt dyrt, fordi man gerne vil have fat i et par specialprodukter som f.eks. HUSK, mandelmel, Sukrin, kokosolie etc. Det er altsammen produkter, man ikke nødvendigvis skal have i sit forråd. Det havde jeg ikke selv i starten - bortset fra HUSK og kokosolie. Med tiden vil man evt. gerne eksperimentere lidt med maden og følge nogen opskrifter, hvor disse ingredienser indgår, og så må man jo investere lidt i de gode sager, men rationaliserer man lidt med dem, slår de også til lidt længere.

Juletiden er for mange en tid, der forbindes med rigtig god mad og julegodter, og kan man ikke nøjes med en smule mørkt chokolade, må man have fat i f.eks. Sukrin for selv at fremstille lidt søde sager.

Lowcarbstore.dk (klik for link) sælger en "startpakke" med rabat. Kik nærmere på den, for her kan man spare en del og komme godt igang med noget af det, der ofte indgår i low carb eller LCHF opskrifter, også i nogen af de opskrifter, du finder her på min blog.

Idag har jeg set, at man kan være heldig at vinde startpakken!!! 
Og hvad ville komme mere belejligt ovenpå en dyr jul end at få fingrene i sådan en dejlig startpakke, som ville kunne lune lidt i et stramt husholdningsbudget.

Derfor iler jeg her med et link til konkurrencen, som foregår på Lowcarbstore.dk's facebookside:


Held og lykke i konkurrencen.

Du kan iøvrigt finde nyttige links til læsestof, der giver inspiration og viden omkring LCHF under dette blogindslag (klik her).
Når du åbner siden, ligger de nyttige links nederst i blogindslaget. 

God fornøjelse med det og kig endelig tilbage på bloggen her, hvor jeg i løbet af den kommende tid vil bringe opskrifter til sparebudgettet.

tirsdag den 24. december 2013

Glædelig jul


Bloggen og jeg vil gerne ønske jer en glædelig jul.

Samtidig fejrer bloggen sit indlæg nr 100.
Det er nok derfor, juletræet i min stue stråler så smukt... - ja, ér det ikke smukt. Og aldrig har det været større. Vi har måtte skære de øverste skud af! Og nye lys måtte der til, for de gamle synedes næsten ikke på det store træ. Men se nu, hvor det stråler!

Det er ikke julemaden, jeg har haft i fokus herinde. Det er der så mange andre, der har haft, og selv har jeg selvfølgelig nydt godt af alle de gode opskrifter, der findes i blog-land.
Næste jul forestiller jeg mig, at der kommer lidt mere til den søde tand, for den erfaring man gør sig, kan andre forhåbentlig få glæde af. På pebernøddefronten har jeg foreløbig givet tabt. LCHF pebernødder er - i den udgave jeg fik frembragt - ikke nogen succes. Derfor har jeg heller ikke bragt opskriften! Næste år prøver jeg måske igen - men jeg synes ikke, man behøver en erstatning for alt, når man kan få så meget andet lækkert.

Bloggen holder juleferie i et par dage, men det er klart, at der skal laves lidt spændende mad til nytåret.

Med ønsket om en glædelig jul til jer alle, går jeg nu igang med de sidste forberedelser til juleaften.

Jette DC

mandag den 23. december 2013

Karbonader med cremet squashgetti-gryde


På en lillejuleaften har en del familier nok spist risengrød. Men det har vi nu ikke. Dels spiser jeg LCHF - og dels har selv samme tradition ikke helt fået et fast greb i os. Det er ellers ikke fordi, familien ikke gerne vil have risengrød, men tanken om, at al den gode risengrød kan blive til endnu mere risalamande er mere tillokkende. Og så koger jeg altså også risene uden salt, når grøden skal blive til dessert! En risengrød uden salt vil nok give en noget fad smag! Nok om ris, for ris ér jo som bekendt ikke en LCHF spise.

Selv om lillejuleaften var en travl aften hos os, så blev der dog tid til en hurtig lavet hverdags-aftensmad. Det behøver vel heller ikke at være en festmiddag, man serverer - den fine julemiddag, der skal serveres selveste juleaften skulle jo nødigt ligge i skyggen af en middag serveret lillejuleaften!

Og heldigt er det jo, at karbonader er så dejligt hurtige at lave. Flæskesvær havde jeg ikke i huset, for ellers ville jeg nok have lavet flæskesværspanerede karbonader (klik her for opskrift). Istedet blev mine karbonader dyppet i:

En blanding af æg og lidt fløde (et par spsk. pr æg) samt salt/peber.

Dernæst vendt i "rasp", en blanding af:

Affedtet sesammel,
Hele sesamfrø
Krydderier (til disse brugte jeg Herbamare urtesalt og friskkværnet peber)

Karbonaderne er stegt på panden i rigeligt smør sammen med den overskydende ægge-/flødeblanding (som kan blive til  en fin lille æggekage - og man kan jo lige så godt smide det på panden... Hader madspild!)

Imens karbonaderne steger, forberedes den cremede squash-ret. Jeg ejer ikke en spiralizer, som ellers hører under kategorien LCHF-køkkengadgets. Faktisk har jeg besluttet mig for ikke at investere i én, for den fylder vel pænt i køkkenskabet, og man (i hvert fald jeg) kan sagtens undvære den:

1 hel squash, snittet på langs (jeg bruger mit uundværlige mandolinjern)
Steges i rigeligt smør - ca. 50 gram (maks. 5 min. og ved kraftig varme og vendes konstant).
Krydderier tilsættes. (Evt. bare 1 tsk. Herbamare). 
Gryden tages fra varmen og 2 store spiseskefulde cremefraiche (gerne 38%) røres i. 

Det bliver en virkelig dejlig cremet og let syrlig, tyk sauce! 
Serveres straks, da squahretter godt kan blive lidt "våde", hvis de får lov at stå. 

For evt. at hæve fedtprocenten i retten, foreslår jeg, at en god hjemmelavet pesto serveres til.

Velbekomme!


lørdag den 7. december 2013

Tamari-fritter af knoldselleri

Opskrift på knoldsellerifritter i Actifry
Sæsonen for knoldselleri går fra august til januar, så du kan sagtens nå at smage selleri-fritter denne sæson. og hvem der måtte savne "rigtige" pommes frites kan nok fristes til at prøve disse. Jeg synes, at tilberedningen med tamari og smør giver dem en karamelliserende overflade og en dejlig smag.
Har du ikke allerede stiftet bekendtskab med crispy blomkålhokkaidofritterrosenkål med løg eller bønnefritter, så søg inspiration og opskrifter her på bloggen. De kan alle tilberedes i Actifry, og jeg kan ikke nævne ofte nok, hvor glad jeg i grunden er blevet for min maskine. Eller skulle vi kalde den "min lille køkkenhjælp".

Har du ikke en Actifry, kan selleri-fritterne sagtens tilberedes i ovnen. Da ville jeg nok foreslå at vende dem i smeltet smør eller en god (kokos)olie tilsat tamari og drysse sesamfrø over.


Til 2-3 portioner beregnes:

1 stk. knoldselleri

torsdag den 5. december 2013

Chips - LCHF (nej, det er ikke kartoffelchips men ligheden er da slående...)

Skal det være ekstra lækkert, så prøv disse chips med fetadip.

Hvor heldig kan man da lige være, når en grøntsagsrest viser sig at kunne blive til de skønneste LCHF chips? Og hvem, der måtte have savnet kartoffelchips, kan bare overgive sig til disse - de er KLASSE og helt igennem LCHF venlige.
Jeg stod med tyndt skivede auberginer, som var blevet til overs, da jeg lavede ratatouille (opskrift på ratatouille kommer snart på bloggen). Var faktisk på nippet til at hælde dem i affaldsposen, da det heldigvis slog mig, at de måtte kunne blive til chips.

Tip: Mandolinjernet er god til at skive grøntsager med, og af aubergine kan der skæres ganske tynde skiver.

Aubergineskiverne fik et lille pust oliespray på begge sider og et drys Herbamare urtesalt - bare på den ene side - og blev lagt på bagepladerne (med bagepapir).

Skiverne tog hurtigt farve ved de 200 grader i ovnen, så de fik ganske kort tid ved den høje temperatur. Ovnvarmen blev dæmpet til "tørretemperatur" (50-75 grader varmluft) - og chipsene flyttet til bageristen (med en plade i bunden, så evt. overskydende olie ikke kunne dryppe ned i bunden af ovnen). Jeg lod dem tørre, til de blev helt sprøde. Tog ikke tid men holdt pænt meget øje med dem og testede dem undervejs (læs: spiste et par stykker).

Jeg kan desværre ikke sige, om disse chips kan gemmes uden at blive bløde, så spis dem umiddelbart efter tilberedningen - eller forsøg selv og lad mig det gerne vide i en kommentar nedenfor. Desværre har jeg ikke kunnet teste det, da disse chips ikke "overlevede" længe - haps, så var de væk. Skulle det næste gang lykkes mig at holde snitterne fra dem, så skal jeg selvfølgelig nok opdatere dette blogindlæg...
Med kun 2,6 gr. tilgængelig kulhydrat pr 100 gr. rå aubergine,
er disse chips et godt alternativ til kartoffelchips. 
Velbekomme!

tirsdag den 3. december 2013

Rustikke boller med Fibrex og Fiberfin - LCHF



Det kan godt være, at der i fryseren befinder sig et antal skiver af mit Hokkaido "rugbrød" (klik her for at se opskriften), men med julen for døren og den "trængsel og alarm" der venter, når julehandelen og gaveindkøb for alvor skydes igang, så ville det nu være rart at vide, at man bare kan hive et par boller frem fra fryseren, hvis man skulle gå hen og blive brødflov midt i al juletravlheden.

Jeg tænkte, at jeg godt kunne bruge lidt Fiberfin, fordi mine seneste boller (softkerneboller med Fiberfin og hørfrø) er nogle pænt mættende boller. Dagens bageresultat gav ligeledes et hold robuste boller, der egner sig til tandsmør og en god skive fuldfed ost eller godt pålæg. Sådan nogen boller, der er gode til  madpakken - og bollerne er naturligvis fryseegnede.

Fiberfin indeholder 60% fibre og øger mæthedsfornemmelsen i dit hjemmebag. Du kan evt. læse mere om Fiberfin her.

Desuden har jeg brugt Fibrex, som du kan finde lidt mere om her.

Ingredienser (24 små boller eller 5-6 flûtes):

Det tørre:
100 gr. Fiberfin (hi-maize)
50 gr. affedtede kokosfibre

50 gr. affedtet sesammel
30 gr. fiberHUSK (den gule pakke)

30 gr. hele hørfrø
2 1/2 tsk. bagepulver
1 tsk. Herbamare urtesalt
100 gr. fint kværnede hørfrø
15 gr. kværnede chiafrø
50 gr. kværnet Fibrex

Det våde:
4 1/2 dl. vand
1 dl. fløde 38%
250 gr. hytteost (erstat evt. med samme mængde cremefraiche 38% for et "glattere" resultat)

100 gr. blødgjort flødeost 70%
25 gr. olie af god kvalitet med forholdsvis højt røgpunkt (f.eks. kokosolie u/smag)
5 æg, str. L




Tørre ingredienser blandes godt. Glem ikke, at frø, der kværnes i kaffekværn, skal bruges straks, så de sarte olier ikke bliver harske. 
Våde ingredienser tilsættes. Rør med en ske eller en dejskraber, indtil alt er godt blandet sammen og du har en klæbrig masse. Dejen skal hvile nogle minutter, før bollerne og/eller flûtes formes. 
Fugt hænderne med lidt vand undervejs - så går det nemmere.
Brug 2 bageplade beklædt med bagepapir.

Bages i en 160 grader forvarmet ovn - evt. med varmluft - i omkring 40 min. Bollerne hæver ikke ret meget under bagningen, så vurdér, om der skal formes færre boller af dejen, så de bliver lidt større. Ønsker man derimod ikke at spise for store mængder LCHF-brød, synes jeg, det er fint, de ikke er større - hvis man vel at mærke kan nøjes med at spise en enkelt bolle.


Husk også, at hytteosten giver rustikt udseende boller, så anvend cremefraiche 38% som erstatning for hytteosten, hvis bollerne skal være glattere.


Afkøles på bagerist.
Velbekomme.

Og skulle du være mere til en lidt blidere og lysere bolle, kan jeg foreslå mine LCHF week-end boller (klik her for opskrift).

mandag den 2. december 2013

Pebernødder - ikke LCHF


Også pebernøddedejen blev idag rullet efter vores gamle opskrift, så den er bestemt ikke LCHF. Men denne portion pebernødder - som i virkeligheden kun er en halv portion - skal også med tilbage til min datters efterskole i aften. De 4 piger, som deler værelser, hygger sig gevaldigt, og så vil de altså gerne have lidt lækkert.

Selv spiser jeg jo efter LCHF principperne og - til trods for at - pebernødder afgiver en fantastisk duft til køkkenet under hele processen fra rå dej til færdigbagte julesmåkager, så var jeg ikke én eneste gang alvorligt fristet til at smage. Men jeg havde også min kaffe med kokosolie, fløde og kanel ved hånden.

 Til en 1/2 portion pebernødder beregnes:

250 gr. usaltet smør
250 gr. melis
500 gr. hvedemel
2 æg
1 1/2 tsk. hjortetaksalt
1 1/2 tsk. tørret ingefær
1 1/2 tsk. kardemomme
1 1/2 tsk. ægte kanel

Mel og krydderier og sukker blandes godt. Smør smuldres i dejen og æg tilsættes. Dejen æltes, indtil den får en konsistens som blød marcipan.


Trilles i tynde stænger, som lægges på frost i min. 1 time - gerne natten over. De frosne (eller let optøede) stænger skæres i passende små stykker og stilles på en bageplader beklædt med bagepapir.


Det går hurtigere, når man hjælpes ad.
Bages i en ca. 180 grader forvarmet ovn i omkring 15 min.
Afkøles, før de kommes i tætsluttende kagedåse.


Glædelig jul !!!

Havregrynskugler - ikke LCHF


Idag har jeg en feriedag, og min store datter har lang week-end, så lidt julehygge kan det lige nå at blive til. Hun ville så gerne lave havregrynskugler, som hun selvfølgelig tager med tilbage til efterskolen.

Jeg spiser dem jo ikke, da de absolut ikke er LCHF. Men gode, dét er de - og jeg taler kun ud fra erindringer fra sidst, vi lavede dem. Har end ikke smagt dem denne gang!

Dette har vi brugt (rækker til ca 75 stk. havregrynskugler):

500 gr. økologiske havregryn
280 gr. sukker
100 gr. usaltet smør
2 1/2 dl. kaffefløde
70 gr. kakao

Smør blødgøres let, før alle ingredienser blandes godt.
Trilles til kugler og opbevares på køl.

Kuglerne kan selvfølgelig også trilles i kokosmel, lakridspulver, flormels tilsat vanille ell. lign.

Rigtig glædelig jul!