En god gammel kending, nemlig citronfromagem, er her gengivet i en LCHF-venlig version. Og lad mig skynde mig at sige, at netop min version er pænt syrlig, så hvis du gerne vil have en sødere version, så reducer mængden af citron og tilsæt evt. lidt mere sødemiddel.
Og husk, at det ikke er så "farligt" at arbejde med husblas! Hvis du følger fremgangsmåden her og har bare en smule styr på teknikken, skulle du kunne få et godt resultat uden kedelige trevler, som er enhver dessertmagers skræk.
Servér ALDRIG en fromage med trevler, den vil forfølge dig resten af livet ;-)
...Og har børn først smagt en fromage med klumper eller trevler, har du med garanti lagt stien for en årelang afstandtagen til citronfromagen. Ærgerligt, for den ér jo ellers en traditionsbunden husmandsdessert - spækket med den C-vitamin, vi alle har behov for, og som hjælper immunforsvaret til at holde stand mod årstidens snue og forkølelser.
Citronfromage - 1 stor skålfuld:
4 æg
1 ekstra æggeblomme (kan udelades)
200 gr. Sukrin Gold
2 økologiske citroner (skal og saft)
(Mængden af saft er ca. 1 1/2 dl, men reducer evt. til 1 dl.)
2 1/2-3 dl. fløde 38%
5 blade husblas
Pynt:
Flødeskum (af ca. 2 1/2 dl. piskefløde), evt. blåbær, citronskal, chokoladespåner etc.
Husblas sættes i blød i rigeligt, koldt vand.
Æg deles i hvider og blommer, og du kan godt piske hviderne først, men hvis du læser dette, vil du erfare, at det bedste resultat opnås, hvis du sætter hviderne på køl og først pisker dem stive, lige før de skal vendes i fromagen.
Æggeblommerne piskes godt med sødemiddel. Du kan bruge de sødemidler, du har - og i den mængde, DU synes er passende. Mængden, der er brugt i denne opskrift giver en forholdsvis syrlig (læs: ikke specielt sød) citronfromage.
Hvis du vil sikre dig, at Sukrin'en ikke knaser i den færdige citronfromage, så pisk LÆNGE eller pulverisér Sukrin'en i en kaffekværn (evt. som denne) - eller ved hjælp af Bamix og tilhørende lille processor og pulverdisc - før brug. Du kan også vælge at bruge Sukrin Melis og slippe for besværet.
TIP: når du river skallen på citronerne, så riv KUN den yderste, gule del. Jeg bruger et fint, klassisk Microplane rivejern til formålet - køb evt Microplane Classic fint rivejern her.
Citronskal og knap halvdelen af citronsaften blandes i den godt piskede æggesnaps.
Kræng lidt af vandet af husblasen og smelt den i vandbad med halvdelen af den resterende citronsaft.
Afkøl den smeltede husblas med resten af citronsaften og dernæst med lidt af æggesnapsen (den må dog ikke blive for kold men skal være håndvarm!), før du i en tynd stråle hælder den let opblandede husblas i æggesnapsen under konstant omrøring.
Stil den blandede masse køligt i ca. 5 minutter - eller indtil den begynder at stivne. Imens piskes fløden semistiv, IKKE stiv men let og luftig.
Flødeskum vendes med en dejskraber i den stivnende masse - lidt af gangen. I starten må du gerne give det lidt tæsk, men det sidste skal vendes i med forsigtigt hånd. Hold evt. lidt igen med flødeskummet, hvis du synes, fromagen stadig er for flydende - stil den da på køl lidt længere, før den sidste fløde vendes i sammen med de helt stiftpiskede æggehvider.
Ved stiftpiskede hvider forstås, at skålen i bogstaveligste forstand skal kunne vendes på hovedet, uden at hviderne glider ud!
Hæld fromagen i en stor skål - eller i portionsglas, hvis du synes - og stil fromagen (tildækket) i køleskabet i mindst 2 timer, før den pyntes og serveres.
Velbekomme!
Dette indlæg indeholder affiliatelinks.
Citronfromage har stået på min uendelige liste i umindelige tider, og hver gang nogen poster en opskrift, beslutter jeg mig for, at nu må det også snart være på tide. Såeh...NU må det da snart være på tide, hva'?! :D
SvarSletJa! nu må du lave dig en citronfromage, Xenia!... ;-)
SletHusk lige, at denne ligger i den syrlige ende - prøv med en anelse mindre citron. Jeg vil nu godt have den til at smage af noget, så jeg er tilfreds ;-)
Forresten - tak for din gamle opskrift på krydret kål - den har jeg haft meget glæde af!
Kh. Jette
Hej Jette kan man bruge noget andet end Zero Erythritolritol ? vh Susse
SvarSletJo, det kan du, Susse. Du kan bruge en helt almindelig Sukrin (evt. Gold). Allernemmest er det med Sukrin melis, da den selvsagt ikke skal piskes så længe med. Smag til - jeg kan godt lide en syrlig citronfromage - andre vil gerne have den lidt sødere.
SletMvh. Jette
Super så jeg bruger 200 gr sukrin gold totalt ?
SvarSletDen bliver nok lidt syrlig - men skru evt. lidt ned for citron, så passer det nok 😋
Slet