søndag den 6. juli 2014

Sunde LCHF osteboller med nøddekerner


Før en bilferie kan det være en god idé at gå i køkkenet og lave lidt til madpakken. Netop derfor har jeg idag stegt frikadeller af hele 1,8 kg fars (så kommer ingen til at sulte!) og bagt disse osteboller.
Begge dele ligger nu i fryseren og venter på afgang mod Italien. Det bliver en lang køretur, og for at undgå dyrt og usundt købt mad undervejs, så bliver køletasken fyldt med en low carb hjemmelavet madpakke. Hvis jeg når det, skal jeg også lave en portion fathead pizzasnegle.

Bollerne smager dejligt med tandsmør og pålæg eller bare som de er.

15-16 stk. osteboller
De tørre ingredienser, som skal kværnes i kaffekværn:
1/2 dl. paranødder (eller andre nøddekerner), der hakkes, før de får en tur i kværnen

Øvrige tørre ingredienser:
1 1/2 dl. Pofiber
1 1/2 dl. affedtet mandelmel
1 dl. hele hørfrø, helst de gule
1/2 dl. solsikkekerner
1/2 dl. paranødder (eller andre nøddekerner), groft hakket
1/2 dl. HUSK loppefrøskaller
2 tsk. bagepulver

De våde/fugtige ingredienser:
200 gr. flødeost
200 gr. revet Cheddar ost
1/4 dl. friskpresset citronsaft
2 dl. vand
75 gr. smør
3 æg, str. M/L

I en lille kasserolle smeltes flødeost, smør og revet ost for svag varme. Når det begynder at smelte sammen, kan citronsaft og vand tilsættes.

Imens smeltningen foregår er der fint tid til at blande de tørre ingredienser. Kværn ført hørfrø lige før de skal bruges for at undgå harskning. Hvis du vil være helt sikker på at undgå harskning, kan du istedet udskifte kværnede hørfrø med knap samme vægtmængde affedtet hørfrømel (læs mere her).

Paranødder kan sagtens kværnes i kaffekværn, men de skal hakkes først - ellers sætter de sig fast (og jeg vil nødig være skyld i, at du brænder din kaffekværn af). Det er kun halvdelen at nødderne, der skal kværnes til nøddesmør - resten hakkes blot, jvf. ingredienslisterne ovenfor.

Når ostesaucen er smeltet, røres æggene i - men kontrollér først, at massen ikke er for varm! Ostesaucen iblandet æggene hældes over de blandede tørre ingredienser.

Dejen røres godt - f.eks. med en god dejskraber.
Lad dejen hvile i omkring 5 minutter til den får konsistens som blød marcipan.
Form bollerne med våde hænder  - dejen rækker til 15-16 boller.

Bages ved 160 grader varmluft i knap en halv time, eller til bollerne begynder at tage farve. 
Bagetiden afhænger af ovnen; i min ovn får bollerne ca. 25 min.


Velbekomme!

Og rigtig god sommerferie!


Indlæg indeholder affiliatelinks.

5 kommentarer:

  1. Mums - de ser godt nok lækre ud!
    God tur! :)
    kh. Pennie

    SvarSlet
  2. Hvad er egentlig forskellen på gule og brune hørfrø? Jeg har kun de brune som jeg vil lave boller med denne gang. Må anskaffe mig de gule på et tidspunkt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er der flere grunde til. Fir mit eget vedkommende bl.a. fordi, jeg synes, de smager bedre. Men faktisk skal man ikke vælge de gule, hvis man udelukkende ser på kulhydraterne.
      Læs evt. lidt her (jeg kan desværre ikke lægge et direkte link i kommentarfeltet, så du må kopiere det til din browser). Mvh. Jette http://helsenyt.com/frame.cfm/cms/id=4926/sprog=1/grp=8/menu=17/

      Slet
    2. Tak for svar. Det blev nogle super lækre boller. Jeg har faktisk en portion i ovnen lige nu.

      Slet

Når du har tastet din besked og indsendt den, kan den ikke ses her på siden, før den er læst af mig (Jette Daugaard Christensen - blogger på CDJetteDCs LCHF).
Hold derfor øje med siden og få svar.
Mvh. Jette