Idag får du ikke nogen egentlig opskrift - blot lidt inspiration til anvendelse af kinaradisen i wok eller på pande.
Med kinaradisen i dine retter får du en næsten al dente oplevelse, som squashgetti har langt sværere ved at levere. Sidstnævnte har tendens til at afgive sin væde til retten og falde sammen ved mødet med den varme ret eller under opvarmning. Sådan er det ikke med kinaradisen - den bevarer sin sprøde karakter.
Lige nu koster en kinaradise på knap en halv meters længde under 15 kr., og en enkelt leverer mad til flere dage, så her er virkelig noget at vinde.
Du kan enten bruge den, som du ellers ville have anvendt spaghetti eller fettuccine pasta til f.eks. din kødsauce - præcis som du måske gør med squash (til squashgetti) eller hvidkål (til hvidkålspasta) - eller du kan bruge den i selskab med andre grøntsager i en dejlig, mættende wokret.
Om du har en såkaldt spiralizer / spirali betyder ikke så meget, hvis bare du har et mandolinjern eller lign. Så kan du hurtigt få strimlet dine grøntsager.
Af kinaradisen får man lange, spaghettiglignende strimler, når et passende stykke af grøntsagsroden skæres på den lange led på mandolinjernet.
Tip: Kinaradise bør skrælles før brug, da skrællen har en karakteristisk stærk og lidt for pebret / bitter smag. Rå kinaradise smager også godt i den grønne salat og indeholder kun 2,7 gr. tilgængelige kulhydrater pr. 100 gr., jf. www.foodcomp.dk.
Strimlet kinaradise er i godt selskab i wokken med f.eks.:
- Strimlet snackpeber
- Strimlet hvidkål
- Kvarte rosenkål
- Spirer
- Lidt løg eller forårsløg
- Svampe
- En håndfuld grønne bønner
- Lidt friskrevet ingefær
- Og/eller hvidløg
- Og/eller frisk koriander
- Tamari
- En anelse østerssauce
- Kokosfløde/-mælk (eller evt. alm. piskefløde)
- Evt. lidt limesaft
- Næsten al slags kød skåret i wokstrimler - eller evt. skaldyr.
Lynsteg strimlet wokkød i en egnet olie (eller evt. - som jeg gør - i klaret smør) der tåler kraftig opvarmning uden at branke.
Tag kødet op og svits de strimlede grøntsager let - evt. i yderligere lidt fedtstof, hvis ikke kødet efterlader tilstrækkeligt. Tilsæt kokosfløde eller alm. fløde, fintrevet ingefær, evt. hvidløg og lidt Tamari og/eller ønskede krydderurter, krydderier sammen med det lysstegte kød.
Lad retten simre et par minutter og smag til, også gerne med lidt limesaft.
Brug til slut (når wokken er taget af varmekilden) evt. et par æggeblommer, hvis du - som i den viste ret - ønsker en legeret sauce. Det er ikke noget, der generelt hører wokretter til, men det giver en dejlig, cremet sauce.
Voilà, så er der wok med al dente kinaradise. Velbekomme!
Tip: hvis du vil læse mere om kinaradise, også benævnt japanræddike eller daimon, så kan su læse mere på www.albinusfro.dk (her er også lidt om dyrkningskrav etc., så du - hvis du er heldig at have egen køkkenhave - kan vurdere, om denne afgrøde skal have plads i sin jord næste dyrkningssæson).
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Når du har tastet din besked og indsendt den, kan den ikke ses her på siden, før den er læst af mig (Jette Daugaard Christensen - blogger på CDJetteDCs LCHF).
Hold derfor øje med siden og få svar.
Mvh. Jette