mandag den 13. april 2015

Chiakiks eller chiaknækbrød? When in doubt, ask the audience!

Er vi ude i en kiks eller taler vi knækbrød. Ja, det spørgsmål har jeg også stillet mig selv, men nu har jeg vedtaget, at vi kalder disse knasende, små stykker for kiks, selv om de kan knækkes fra hinanden, som knækbrød skal.
Man kunne også have spurgt in plenum, om vi kan kalde disse for kiks eller knækbrød, men det fordrer jo, at I allesammen bager dem først...


Egentlig er de blevet til, fordi jeg i mit forråd havde lidt for meget sesammel, og sesammel er ikke den meltype jeg holder allermest af - og her er det smagen, jeg ikke helt kan forliges med. Men bruger man kun en mindre andel i en brøddej, synes jeg, det går, og netop derfor er min konklusion på min testbagning af disse kiks - eller knækbrød, om man vil - at de hverken smager for meget eller for lidt af sesammel, så de er godkendt og kan få lov at få en plads i mit opskriftsregister.

Bag nu endelig ikke kiksene for mørke, så pas på med varmen og husk, at ikke alle ovne bager ens!

Jeg lover jer, at jeg også skal prøve dem med lidt sød smag og vanillepulver tilsat, for måske har de potentiale som Mariekiks, og bliver de ikke som Mariekiks, må jeg begræde forsøget og kalde dem tudekiks... Fik I den?



Chiakiks eller -knækbrød, 2 bagepladefulde:

1 1/2 dl. affedtet mandelmel  (køb evt. her)
1 dl. affedtet sesammel (køb evt. her)
2/3 - 1 dl. chiafrø (køb evt. her)
1 1/2 dl. solsikkekerner
1 dl. hørfrø (jeg har her brugt de gule, som kan købes her)
2 1/2 spsk. HUSK loppefrøskaller (køb evt. her)
2 tsk. Herbamare urtesalt (køb evt. her)
4 dl. vand
1 dl. fløde 38%
Alle tørre ingredienser kommes i en skål og overhældes med vand og fløde.
Det hele røres godt sammen, og dejen lader du trække i den tid, det tager dig at beklæde 2 bageplader med bagepapir, tænde ovnen på 160 grader varmluft og skære en stor (gerne 8-liters) frostpose op, så du har et stykke plast, der som minimum er på størrelse med en bageplade.

Dejen fordeles på de 2 bageplader og jævnes lidt ud med en dejskraber eller de bare hænder.

Den opskårne frostpose lægges over dejen, og med en kagerulle fordeles den tyndt og jævnt (du kan også presse med en bradepande istedet).

Plastposen fjernes forsigtigt ved at trække den modsat tilbage. 

Plasticdækket kan sagtens bruges til næste pladefuld dej.

Skær riller i dejen, så kiks i passende (små) stykker aftegnes. Jeg bruger en kagespade eller et pizzahjul til formålet.



Bagepladerne stilles i den 160 grader forvarmede ovn og kiksepladerne bages med varmluft i knap en time.

Dæmp herefter varmen til 100 grader og tag pladerne ud for at fjerne bagepapiret og knække (eller skære, hvis pladerne stadig ikke er helt sprøde) stykkerne fra hinanden.

Læg dem på en bagerist og lad dem tørre i ovnen i ved de 100 grader yderligere ca. 30 minutter. Hvis du ikke skal bruge ovnen herefter, kan du også - efter at have slukket ovnen - lade risten med kiksene stå og tørre yderligere ved restvarmen. Så er du i hvert fald sikret et helt sprødt resultat.

Kiksene opbevares bedst i tætsluttende kagedåse.



Kiksene er gode til fede oste som f.eks. Brie eller Camembert. Og - hvis du er til de blå oste - en fuldfed Danablu 60%.

Det samme er nu også mine mandelmelsknækbrød, som du kan finde opskriften på her.

Velbekomme!








Dette indlæg indeholder affiliatelinks.

Ingen kommentarer:

📌 Gem opskrift på Pinterest:

Translate